Ο Χιούγκο Ντίξον του Reuters εντοπίζει τις θετικές κινήσεις και τα λάθη του Κ. Μητσοτάκη

28 mins read

O Hugo Dixon, αρθρογράφος του Reuters, γράφει για το ξεκίνημα της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι έχει ξεκινήσει δυνατά και καλά, αλλά προσθέτει και τα 3 λάθη που έχει κάνει, κατά την άποψή του.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει καλή αλλά όχι τέλεια αρχή» είναι ο τίτλος του άρθρου του γνωστού αρθρογράφου που γνωρίζει πολύ καλά την Ελλάδα και είχε αρθρογραφήσει συχνά για την τετραετία Τσίπρα, ενώ σημειώνει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει γύρω του ικανούς τεχνοκράτες, είναι ότι μπορεί εύκολα να χάσουν την επαφή με τον κόσμο. Και τότε η κυβέρνηση να χαρακτηριστεί κοσμοπολίτικη ελίτ και να απορριφθεί από το πολιτικό σώμα.

 

Καλή αρχή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Hugo Dixon γράφει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάλαβε την εξουσία με σαφές σχέδιο και κινήθηκε γρήγορα, ορίζοντας κάποιους ταλαντούχους υπουργούς, ενώ επέλεξε και τεχνοκράτες που δεν ανήκουν στη ΝΔ.

Επίσης, σημειώνει, η κυβέρνηση όχι μόνο προχώρησε στην κατάργηση των capital controls, αλλά «ξεκλείδωσε» επενδυτικά projects και κυρίως την επένδυση στο Ελληνικό. Ενώ παράλληλα, προχωρά στην αναδιοργάνωση του κράτους και στον ακαδημαϊκό χώρο κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο.

Αναφορικά με τις ανησυχίες για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, ο Dixon γράφει ότι με αυστηρό έλεγχο στις κρατικές δαπάνες, ο Μητσοτάκης θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο, πόσο μάλλον αν υπάρξει και ρύθμιση για τα κέρδη των Τραπεζών των ευρωπαϊκών χωρών από τα ελληνικά ομόλογα.

Η αγορά αντιδρά θετικά σημειώνει. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι κάτω από το 2%.

Όλα αυτά συνομολογούν πως η Ελλάδα έχει κάνει μετατοπιστεί από την δεινή θέση του 2015, όταν και κινδύνευσε να βγει από την ευρωζώνη. Συνεπώς, γράφει, ο Μητσοτάκης είχε ένα καλό story να πει στη Γερμανίδα καγκελάριο, που είναι ο πιο σημαντικός δανειστής του. Άλλωστε θα χρειαστεί τη βοήθεια της προκειμένου να πείσει την Ευρωζώνη για χαλάρωση του δημοσιονομικού ζουρλομανδύα από το επόμενο έτος, ώστε να μπορεί να μειώσει του φόρους εισοδήματος αλλά και τους εταιρικούς φόρους.

Αυτό θα δώσει στην οικονομία περαιτέρω ώθηση, κάτι που με τη σειρά του να μειώσει το βάρος του χρέους σχολιάζει ο αρθρογράφος του Reuters.

 

Τα 3 λάθη του Μητσοτάκη

Πέρα από τα θετικά όμως ο Hugo Dixon εντόπισε και καταλογίζει 3 λάθη στον κ. Μητσοτάκη. Πρώτον, το γεγονός ότι όρισε επικεφαλής της ΕΥΠ έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έχει πτυχίο αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος, παρ’ όλο που σύμφωνα με τον νόμο θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση.

Η απάντηση του Μητσοτάκη είναι να αλλάξει τον νόμο, ώστε ο υποψήφιος του να μπορεί να πάρει τον ρόλο» επισημαίνει ο αρθρογράφος του Reuters.

Ένα άλλο λάθος ήταν ο τρόπος με τον οποίο απομάκρυνε την επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, που όπως θυμίζει ήταν σύμβουλος του προηγούμενου πρωθυπουργού. Ενδεχομένως να μην ήταν ο σωστός άνθρωπος γι’ αυτή τη θέση, ομολογεί ο Hugo Dixon, αλλά απομακρύνθηκε με αλλαγή του νόμου και με ένα τρόπο που φάνηκε ως παρέμβαση σε μια δήθεν ανεξάρτητη αρχή προσθέτει.

Ακόμη ένα άλλο λάθος, υποστηρίζει, είναι ότι στο υπουργικό συμβούλιο η παρουσία των γυναικών περιορίζεται μόλις σε δύο θέσεις.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μια ανησυχία για τη νέα κυβέρνηση. «Η άλλη πλευρά της επιλογής τεχνοκρατών είναι ότι μπορούν πολύ εύκολα να χάσουν την επαφή τόσο με τα μέλη του κοινοβουλίου όσο και με το ευρύτερο κοινό. Αυτό στο οποίο είναι καλοί, είναι να συζητούν τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις με άλλους τεχνοκράτες.

Όταν τα πράγματα δυσκολέψουν, όπως σίγουρα θα γίνουν, υπάρχει κίνδυνος η κυβέρνηση να χαρακτηριστεί κοσμοπολίτικη ελίτ και να απορριφθεί από το πολιτικό σώμα» επισημαίνει ο Dixon. Και καταλήγει: «Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι η ύβρις προηγείται της νέμεσης.

Το πρόβλημα με αυτά τα περιστατικά είναι ότι ο Μητσοτάκης έχει δώσει προτεραιότητα στις γρήγορες “νίκες” έναντι της καθιέρωσης των γενικών αρχών. Εάν θέλει να δημιουργήσει ισχυρούς θεσμούς, θα πρέπει να κυβερνήσει με βάση τις λογικές αρχές που ισχύουν για όλους.

Τέλος, ο Dixon κλείνει λέγονται ότι «ο Μητσοτάκης έκανε μια εντυπωσιακή εκκίνηση. Θα ήταν σοφό να καταλάβει ότι κάνει και λάθη».

πηγή: iefimerida.gr

Facebook Comments

Τελευταία Νέα