ΑρχικήΠολιτικήΟ Στέφανος Μάνος κατονομάζει υπεύθυνο της χρεοκοπίας τον Κώστα Καραμανλή

Ο Στέφανος Μάνος κατονομάζει υπεύθυνο της χρεοκοπίας τον Κώστα Καραμανλή

Με δημοσίευσή στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος κατονομάζει ως υπεύθυνο της χρεοκοπίας της χώρας, τον Κώστα Καραμανλή.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μάνος γράφει ότι ο πρώην πρωθυπουργός “δεν ανεχόταν διαφορετικές απόψεις” και αυτή είναι “η βασική αιτία της οικονομικής καταστροφής που προκάλεσε”.
Αφορμή για το σχόλιο του κ. Μάνου ήταν το άρθρο του Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή, με το οποίο ισχυρίστηκε ότι οι πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ και ειδικά ο Κώστας Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σέβονταν τις διαφορετικές απόψεις.

Αναλυτικά η δημοσίευση του Στέφανου Μάνου:

Δημοσιογράφος (υποθέτω νεαρής ηλικίας) μου τηλεφώνησε να με συγχαρεί για την πρωτοβουλία μου να πεζοδρομήσω την Βουκουρεστίου. Το έμαθε διαβάζοντας πρόσφατη συνέντευξη μου στα ΝΕΑ. Η πεζοδρόμηση έγινε το 1978. Αν δεν το είχα πει στη συνέντευξη ίσως πίστευε ότι ήταν έργο του Τρίτση ή του Αβραμόπουλου.
Διάβασα σήμερα την επιφυλλίδα του Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή στην οποία γράφει ότι ισχυρότατοι ηγέτες όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής σέβονταν τις διαφορετικές απόψεις και δεν επέβαλλαν αυταρχικά την άποψή τους. Είναι απολύτως αληθές για τον Μητσοτάκη, αλλά όχι για τον Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Καραμανλής προκειμένου να επιβάλλει τη δική του εσφαλμένη (όπως αργότερα απέδειξε ο ίδιος υιοθετώντας την άποψη που απέρριψε) άποψη δεν δίστασε το 1998 να διαγράψει από τη Νέα Δημοκρατία εμένα, τον κ. Σουφλιά, τον κ. Κοντογιαννόπουλο, τον κ. Παπαληγούρα, τον κ. Τατούλη, τον κ. Κάκκαλο. Σταμάτησε την αυταρχική του μανία και δεν διέγραψε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που συμφωνούσε μαζί μου, λέγοντας περιφρονητικά ότι “ως πρώην πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να λέει ό,τι θέλει!”

Το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν ανεχόταν διαφορετικές απόψεις είναι η βασική αιτία της οικονομικής καταστροφής που προκάλεσε η πρωθυπουργία του. Κανείς δεν τολμούσε να εκφράσει διαφορετική άποψη. ‘Έτσι οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία. Αν δεν υπήρχε η χρεοκοπία ως αποτέλεσμα της Καραμανλικής διαχείρισης, τα σημάδια του περάσματός του θα ήταν εξίτηλα.