Ο «καυτός» Ιανουάριος του Κυριάκου Μητσοτάκη

15 mins read

Από την Ουάσινγκτον στο Νταβός κι από το Νταβός στο Παρίσι θα βρεθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός εντός ενός κρίσιμου 20ημέρου για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Στις 7 Ιανουαρίου εκκινεί ο διπλωματικός «μαραθώνιος» εκτός Ελλάδας, αφού στις 2 Ιανουαρίου υπεγράφη η ιστορική συμφωνία για τον αγωγό East Med στην Αθήνα από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο και στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η συμφωνία Τουρκίας Λιβύης και η στάση της Τουρκίας ενώ αναμένεται να ζητήσει ξεκάθαρη στήριξη. Στο επίκεντρο θα βρεθούν και η αμυντική συμφωνία, η αναβάθμιση των F-16 αλλά και η κοινή παραγωγή drones.

Ένα ακόμη θέμα που βρίσκεται στην ατζέντα είναι η κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που θέλουν οι Αμερικάνοι για να μεταφέρουν το δικό τους σχιστολιθικό αέριο και να κόψουν τον δρόμο στη Ρωσία για την Ευρώπη.

Στις 8 Ιανουαρίου μετά το γεύμα που θα διοργανώσουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Πενς και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθούν οι δηλώσεις που θα δείξουν και την αμερικανική στάση.

Επίσης, την ίδια μέρα θα συναντηθεί με την νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργίεβα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης για μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στις 21 Ιανουαρίου ακολουθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου θα παραμείνει έως τις 25 του μήνα και θα βρεθεί με εκπροσώπους επενδυτών και σημαντικών εταιρειών παγκοσμίως μιας και βασική εξαγγελία της ΝΔ αποτελεί η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και η προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων.

Τελευταία στάση για τον Ιανουάριο θα αποτελέσει το Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου. Εκεί θα συναντήσει εντός ενός εξαμήνου για δεύτερη φορά τον Γάλλο Πρόεδρο που δείχνει τη στήριξή του στις ελληνικές θέσεις. Η συγκεκριμένη συνάντηση αφορά ως επί το πλείστον την τουρκική προκλητικότητα με τη χώρα μας να βλέπει στο πρόσωπο της Γαλλίας έναν ισχυρό σύμμαχο με προοπτική και στέρεες βάσεις. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο μόνος που εξ αρχής και τελείως ξεκάθαρα βρέθηκε απέναντι από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Facebook Comments