Μαξίμου: Ο κλήρος ρίχνεται στην κάλπη, πού επενδύουν και σε τι ποντάρουν

23 mins read

Όλοι κάνουν προβλέψεις για τον χρόνο των εκλογών, οι περισσότεροι τις βλέπουν τον Μάιο και όλοι θεωρούν ότι θα πέσουν μέσα. Όντως οι πιθανότητες για τον Μάιο είναι περισσότερες, αλλά η αλήθεια είναι μια. Αυτή την στιγμή, ούτε στο Μαξίμου γνωρίζουν πότε ακριβώς θα γίνουν. Είναι βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο, είναι επίσης βέβαιο όμως ότι δεν θα φτάσει τόσο μακριά αν δει ότι θα πάει στις κάλπες βαριά λαβωμένος.
Η εικόνα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει τον Απρίλιο. Για να αποφασίσουν περιμένουν συγκεκριμένα πράγματα:
Τις δημοσκοπήσεις, αυτές όπως λένε δείχνουν ενθαρρυντικά σημαδία γιατί η διαφορά μειώνεται σε αρκετές έστω λίγο ενώ παράλληλα αυξάνεται η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Επενδύουν στη δεξαμενή των αναποφάσιστων, από την οποία θεωρούν ότι μπορούν να πάρουν ακόμα και τους μισούς.  Προσβλέπουν επίσης σε ένα 30% των πολιτών, όπου όπως υπολογίζουν στο Μαξίμου είναι υπέρ της συμφωνίας και στρέφονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τις παροχές: Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν πως παρά το γεγονός ότι τα μέτρα με κοινωνικό πρόσημο έχουν θετική απήχηση, δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν το πολιτικό κλίμα γιατί δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητά στα νοικοκυριά. Μέχρι τον Μάρτιο λένε στενοί συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ένα μέρος των πολιτών θα έχει πάρει ανάσες από αυτά. Παράλληλα θα έχει ξεκαθαριστεί το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα έχει επηρεάσει θετικά τους νέους η αύξηση του κατώτατου μισθού , όπως και το επίδομα ενοικίου.
Τους διορισμούς: Μέχρι τις εκλογές στην κυβέρνηση προγραμματίζουν δεκάδες χιλιάδες διορισμούς. Μάλιστα επιθυμούν να προέλθουν από διαφορετικά υπουργεία, προκειμένου να υπάρχει θετική γνώμη για το κυβερνητικό έργο σε όσο μεγαλύτερο κοινωνικό εύρος. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ότι υπάρχουν διορισμοί που έχουν οριστεί και για μετά τον Μάιο όπως οι 4.500, στην ειδική αγωγή.
Τις συμμαχίες: Αυτό το σημείο είναι και προσωπικό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα που βιάζεται μετά το «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ να κάνει «λίφτιγκ» στον ΣΥΡΙΖΑ και να τον κάνει να  μοιάζει με σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Για να το πετύχει επενδύει σε δύο επίπεδα στις μεταγραφές κεντρικών στελεχών, εκεί δεν τα πάει ιδιαίτερα καλά καθώς μέχρι τώρα έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του, πολιτικοί της κεντροαριστεράς με πολύ χαμηλή δυναμική και ανύπαρκτες κοινωνικές αναφορές. Στο δεύτερο όμως επίπεδο, των μεσαίων στελεχών και του ανοίγματος στη βάση, τα πράγματα πάνε καλύτερα. Αρκετά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και δεν βρίσκουν χώρο στα ψηφοδέλτια του, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα ότι θα βγουν από την πολιτική αφάνεια την επόμενη μέρα έστω και στην αντιπολίτευση. Αυτό το στοιχείο ενώνει και τις δύο κατηγορίες, και οι πρώτοι και οι δεύτεροι θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όσο θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση θα αναδιατάσσεται προκειμένου να μετατραπεί σε μια πλατιά προοδευτική παράταξη, στη θέση του ΠΑΣΟΚ. Στις διεργασίες αυτές πιστεύουν ότι θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση, εξαιτίας της κεντροαριστερής τους ταυτότητας. Υπολογίζουν βέβαια χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα που έχει αποδείξει, ότι ξέρει να στύβει λεμονόκουπες…
Η κυβέρνηση λοιπόν θα διορίσει, θα διχάσει, θα πολώσει, θα μοιράσει και όταν μετρήσει θα ληφθούν οι αποφάσεις. Μέχρι τότε οι πιθανότητες δείχνουν προς τον Μάιο παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κοιτά προς τον Οκτώβριο.

Facebook Comments