Ο κύβος ερρίφθη στο ΚΙΝΑΛ – Οι ημερομηνίες για την εκλογή νέου προέδρου

29 mins read

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας οδεύει το Κίνημα Αλλαγής.

Μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι είναι τέσσερις: Η νυν πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά, ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης.

Ουδείς γνωρίζει αν κάποιο ακόμη στέλεχος θελήσει να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Η πιθανότητα εμπλοκής του Παύλου Γερουλάνου, όπως όλα δείχνουν, μάλλον απομακρύνεται.

Οπως έχουν δεσμευτεί δημοσίως άπαντες, οι διαδικασίες θα γίνουν κανονικά, όπως προβλέπει το καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής, αφού προηγουμένως συμφωνηθούν τα πρακτικά ζητήματα μέσω συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που θα αποφασίσει τα περαιτέρω.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα στελέχη που δεν μετέχουν στο «σκληρό πυρήνα» των 4 υποψηφίων, εκφράζουν προβληματισμό αν θα επιτρέψει η πορεία της πανδημίας αυτή την μαζική διαδικασία, κανείς δεν θέτει θέμα αναβολής – με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τουλάχιστον.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το iefimerida.gr, το χρονοδιάγραμμα μέχρι την κάλπη είναι το εξής:

  • Η Φώφη Γεννηματά, μεταβαίνει στην ΔΕΘ την άλλη Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου.
  • Οπως εκτιμάται, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να συνεδριάσει – αφού προηγηθούν και οι απαραίτητες επαφές με τους υποψηφίους – μία εβδομάδα αργότερα (περί τις 22/9).
  • Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (25-26/9) ή το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου (2-3/10).
  • Στη συνέχεια, σύμφωνα με το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ, θα «σηκώσει μανίκια» η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ). Είναι το κεντρικό όργανο διοργάνωσης των διαδικασιών εκλογής Προέδρου από τη βάση. Αποτελείται από έντεκα μέλη που αναδεικνύονται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και πρόεδρος είναι ο Θόδωρος Καπετανάκης.
  • Είναι προφανές ότι στην επιτροπή θα μετέχουν και εκπρόσωποι που θα ορίσουν οι 4 – μέχρι στιγμής – υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Εξίσου σαφές είναι ότι δεν αναζητείται μια «υπερκομματική» προσωπικότητα για να προεδρεύσει όπως έγινε το 2017 με τον κ. Νίκο Αλιβιζάτο, καθώς τότε δεν είχε ιδρυθεί το Κίνημα Αλλαγής ως ενιαίο κόμμα, όπως είναι σήμερα. Βάσει του καταστατικού, οι μετέχοντες στην ΕΔΕΚΑΠ πρέπει να είναι μέλη του κόμματος.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα κληθεί να επιλύσει μια σειρά σημαντικά διαδικαστικά ζητήματα όπως το θέμα των υπογραφών. Ως γνωστόν, στη διαδικασία εκλογής προέδρου, για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών (κάθε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή κάθε απλό μέλος υπογράφει για έναν μόνο υποψήφιο). Η ΕΔΕΚΑΠ θα αποφασίσει ποια από τις δύο διαδικασίες θα κληθούν να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι.

Επίσης θα ορίσει το χρονοδιάγραμμα, το πού θα στηθούν οι κάλπες (στόχος είναι μία τουλάχιστον σε κάθε καποδιστριακό δήμο) καθώς και οι αντίστοιχες εφορευτικές επιτροπές, την ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ των καλπών (κάτι που απαιτεί εκπαίδευση και… tablets) κ.λπ.

Πολιτική θα είναι προφανώς η απόφαση για το Μητρώο Μελών που θα ψηφίσουν. Το καταστατικό προβλέπει ότι στη διαδικασία μετέχουν μέλη και φίλοι του κόμματος. Απαντες οι υποψήφιοι επιθυμούν ανοικτό μητρώο, πιθανώς ωστόσο να τεθούν κάποιες μίνιμουμ δικλίδες ασφαλείας, όπως ο εκάστοτε προσερχόμενος – αν δεν ανήκει στη χορεία μελών/φίλων – να συμπληρώνει και να υπογράφει την σχετική αίτηση, ώστε να συμπεριλαμβάνεται στο μητρώο μελών/φίλων του κόμματος.

Τέλος, μένει να διευθετηθεί το κρίσιμο ζήτημα του πότε θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές – ένα θέμα που απαιτεί ασφαλώς την συμφωνία των υποψηφίων. Οι ημερομηνίες «παίζουν» και αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχουν το προσεχές διάστημα – και πάντως πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής – οι υποψήφιοι μεταξύ τους.

Θεωρητικά και εφόσον επιλυθούν όλες οι πολιτικές και τεχνικές εκκρεμότητες, οι εκλογές για τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και 26-27 Νοεμβρίου. Ορισμένες πλευρές εκφράζουν ωστόσο τον προβληματισμό τους καθώς η εν λόγω ημερομηνία συμπίπτει με τις πανελλαδικές αρχαιρεσίες των δικηγόρων. Ετσι πιθανότερο σενάριο φαντάζει ένα από τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα, 4-5/12 ή 11/-12/12 με απώτατο όριο το ΣΚ 18-19/12, μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα.

Πηγή: iefimerida

Facebook Comments

Τελευταία Νέα