ΑρχικήΠολιτικήΟ Παπανδρέου επαναφέρει την άρση πατέντας στα εμβόλια - Τι δήλωναν Μητσοτάκης...

Ο Παπανδρέου επαναφέρει την άρση πατέντας στα εμβόλια – Τι δήλωναν Μητσοτάκης και Τσίπρας

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο thecaller.gr, ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου, επανάφερε το θέμα της άρση της πατέντας στα εμβόλια για τον κορωνοϊό.
Όπως ανέφερε ο κύριος Παπανδρέου, ο πρώτος που έθεσε το θέμα ήταν ο Πρόεδρος της Αμερικής, Τζο Μπαιντεν, αλλά δεν έγινε δεκτό από τις εταιρίες και από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.  Συγκεκριμένα ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε το θέμα με την πατέντα του εμβολίου, να δοθεί η δυνατότητα το εμβόλιο να παράγεται από τρίτες χώρες. Η αντίδραση των εταιριών και ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών το σταμάτησαν, με το επιχείρημα ότι η πανδημία τελειώνει».
Τι δήλωναν Μητσοτάκης και Τσίπρας
Στις 6 Απριλίου του 2020 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης Μόσιαλου να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια.

Μάλιστα είχε επισημάνει «Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Εάν η πολιτική αυτή εφαρμοστεί σωστά, αφενός δίνει τη δυνατότητα παροχής κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) εμβολίου κατά του κορωνοϊού και αφετέρου διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι τα χρήματα που δίνουν ως φορολογούμενοι δαπανώνται με το σωστό τρόπο».

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2021 ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συζήτηση Πολιτικών αρχηγών στην βουλή και αμέσως μετά την συνάντηση του με την πρόσεδρο της Δημοκρατίας κάλεσε την κυβέρνηση, «να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εξασφαλίσει η Ε.Ε. τις πατέντες από τα εμβόλια και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να τις διαχειριστεί αναλόγως με τις εγχώριες δυνάμεις της φαρμακοβιομηχανία“».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τότε ότι “εάν δεν  ευοδωθεί η παραπάνω προσπάθεια, θα πρέπει η χώρα να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο”.