Ο ρόλος Τραμπ στα τηλεφωνήματα σε Μητσοτάκη και Ερντογάν – Παρασκήνιο και μηνύματα

17 mins read

Ο Αμερικανός πρόεδρος,  Ντόναλντ Τραμπ, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  την Τετάρτη, ενώ στη συνέχεια επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογο του,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Κατά τη δεκαπεντάλεπτη επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε για τη συνδιάλεξη Μητσοτάκη – Τραμπ είναι ασφαλείας, και στάλθηκε από την αμερικανική πρεσβεία.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο κ. Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους». Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Ερντογάν: «Η Τουρκία θέλει να μειώσει τις εντάσεις»

Μετά  τη συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επικοινωνία και με τον Τούρκο πρόεδρο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ουάσιγκτον, ανάλογο ήταν το μήνυμα του ενοίκου του Λευκού Οίκου και προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με έμφαση στον διάλογο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ερντογάν, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, απέδωσε στην Ελλάδα την κλιμάκωση της έντασης, σημειώνοντας πως «δεν είναι η Άγκυρα αυτή που προκαλεί αστάθεια στην περιοχή», ενώ πρόσθεσε πως «η Τουρκία έχει αποδείξει με σαφείς κινήσεις πως θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να οικοδομήσει τον διάλογο». 

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί, το πρωί της Τετάρτης, οι ευθείες απειλές του τελευταίου προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι  «Αν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, ας έρθει να μας αντιμετωπίσει. Αν δεν έχουν το θάρρος να το πράξουν, θα πρέπει να μείνουν μακριά από τον δρόμο μας», μιλώντας στην 949η επέτειο της μάχης του Μαντζικέρτ.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα