Στη δημιουργία περίπου 3.000 σηµείων ασύρµατης πρόσβασης σε δηµόσιους χώρους για δωρεάν Ίντερνετ σε όλη την επικράτεια προχωρά το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής µε στόχο να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί την εξαγγελία Σαμαρά που άλλοτε “έκραζε”. Αλησμόνητη η ανακοίνωσή του το Νοέμβριο του 2014 που χαρακτήριζε ως επικοινωνιακό τέχνασμα τη δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά για «δωρεάν WiFi για όλους».
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ εν έτει 2014:
Με αφορμή την ανακοίνωση από το υπουργείο Μεταφορών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικών προσφορών για το έργο «Ανάπτυξη δημόσιων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο (Wifi Hotspots)», η ΕΕΚΕ Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι, πέραν της ήδη μεγάλης καθυστέρησης στην υλοποίηση του έργου, “σύμφωνα με τη διακήρυξη τα 4.000 σημεία πρόσβασης στο Διαδίκτυο θα έχουν περιορισμένο αριθμό σύνδεσης για τους χρήστες, εξυπηρετώντας 40-50 χρήστες ταυτόχρονα.
Δεύτερον, η ταχύτητα σύνδεσης θα είναι πολύ χαμηλή, μεταξύ 128Kbps και μέγιστη 1,5Mbps, τη στιγμή που οι προσφερόμενες σήμερα συνδέσεις φτάνουν τα 50Mbps. Τρίτον, οι χρήστες θα έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια σύνδεσης στα 30 λεπτά σύμφωνα με το παράδειγμα της διακήρυξης.
Με δεδομένα τα παραπάνω και έχοντας υπ’ όψιν τις χείριστες επιδόσεις που παρουσιάζει το κυβερνητικό έργο, σχεδόν ένα χρόνο πριν λήξει το ΕΣΠΑ 2007-2013, σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κονδυλίων για την ψηφιακή σύγκλιση, με μόλις 27% απορρόφηση στο σύνολο των έργων, καθώς και την τεράστια καθυστέρηση υλοποίησης του έργου για παροχή Ίντερνετ στις αγροτικές περιοχές (Rural Broadband), θεωρούμε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων όσο και η κυβέρνηση έχουν αποτύχει πλήρως στους στόχους τους.
Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης και τα ημίμετρα που τα ακολουθούν είναι αντίστοιχα των προσδοκιών και των αναγκών της ψηφιακής κοινωνίας σήμερα, τη στιγμή που στον ευρωπαϊκό χώρο οι ταχύτητες για το ελεύθερο wifi είναι πάνω από 1Mbps δίχως περιορισμούς στον αριθμό των χρηστών. Το συγκεκριμένο έργο, όταν ολοκληρωθεί, θα υπολείπεται τεχνολογικά, ώστε σύντομα θα χρειάζεται εκ νέου αναβάθμιση για να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά πρότυπα”.
Μάλιστα το Μάιο του 2015, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών – Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης είχε ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η εξαγγελία του Αντώνη Σαμαρά για WiFi σε όλη την Ελλάδα. “Το πρόγραμμα αυτό ήταν πιλοτικό για έξι μήνες και εφαρμόστηκε σε κάποιους δήμους και τώρα δεν υπάρχει τρόπος φύλαξης των εγκαταστάσεων”, είπε. Και μάλιστα είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: “Εμείς δεν θα συμβάλουμε στο πλιάτσικο της περιουσίας του δημοσίου”.
Αξιοσημείωτη ήταν και η δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη το Νοέμβριο του 2013: “Αν δείτε πρωί-πρωί,ανέργους, μισθωτούς,συνταξιούχους και άστεγους να πανηγυρίζουν,υπάρχει λόγος. Δωρεάν wifi από τον Σαμαρά! Θλιβερή ένδεια…”