Οι 3 τρόποι διεύρυνσης της φορολογικής βάσης – Πώς αλλάζουν οι αντικειμενικές

19 mins read

Για την πρόθεση της κυβέρνησης να διευρυνθεί η φορολογική βάση με τρεις τρόπους μίλησε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την διάρκεια της παρέμβασης του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Σταϊκούρας αναλύοντας αυτούς τους τρεις τρόπους ανάφερε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές , τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και την συνολική ακίνητη περιουσία και τον εντοπισμό εκείνων που δεν πληρώνουν με στόχευση στις μισθώσεις Airbnb.

Όσον αφορά το θέμα των αντικειμενικών αξιών ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σας προϊδεάζω ότι με την άσκηση που θέλουμε να ολοκληρώσουμε έως τον Μάιο εκτιμούμε ότι περισσότερες από τρεις χιλιάδες νέες ζώνες αντικειμενικών αξιών θα προστεθούν στις περίπου δέκα χιλιάδες υπάρχουσες που αφορούν τις εντός σχεδίου περιοχές. Αναπροσαρμογή αξιών όμως θα υπάρξει και για τις εκτός σχεδίου περιοχές. Άρα με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε διεύρυνση και κατ επέκταση μείωση φόρων».

Ακόμα ο κ. Σταϊκούρας ανάφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των ευάλωτων ομάδων και προανήγγειλε επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών: «Ήδη το φορολογικό που συζητάμε αυξάνει το αφορολόγητο για τις οικογένειες. Θα διαπιστώσετε επιπρόσθετες πράξεις το επόμενο διάστημα για την κατηγορία που εκπροσωπείτε».

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος αναφερόμενος και αυτός στο αφορολόγητο τόνισε υπογραμμίζοντας ότι το αφορολόγητο του άγαμου παραμένει στα 8.636 ευρώ και για τους πολύτεκνους μπορεί να φτάσει έως τις 21 χιλ ευρώ. «Έως σήμερα αφορολόγητο είχαν έως 3 παιδιά. Εμείς βάζουμε όλα τα παιδιά χωρίς κόφτη».

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Μητσόπουλος, διευθυντής του τομέα επιχειρηματικού περιβάλλοντος του ΣΕΒ, κατά την τοποθέτηση του στην ακρόαση φορέων έκανε λόγο για σημαντικές παρεμβάσεις που ως στόχο έχουν τη δημιουργία ενός φορολογικού περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα και ενθαρρυντικού στην προσέλκυση των επενδύσεων.

Όπως είπε «γίνονται παρεμβάσεις που φέρνουν το φορολογικό μας σύστημα πιο κοντά στις πρακτικές που εφαρμόζουν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ και αίρονται αναπτυξιακές στρεβλώσεις που εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια. Θεσμοθετούνται μια σειρά από θετικά μέτρα που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της οικονομίας, όπως είναι η μείωση των βασικών συντελεστών σε κέρδη- μερίσματα, οι διατάξεις για την κινητροδότηση των στελεχών και την επιτυχία των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα στις start ups, για τη βελτίωση για την αντιμετώπιση των παροχών προς εργαζόμενους (κάρτα διαδρομών, αυτοκίνητα κ.λπ.), για την υπό όρους απαλλαγή των νομικών προσώπων από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής, η εκλογίκευση των διατάξεων σε σχέση με την αλληλέγγυα ευθύνη έναντι των φορολογικών και ασφαλιστικών αρχών που εισάγει την αρχή της υπαιτιότητας».

Facebook Comments