ΑρχικήΠολιτικήΟι διευκρινήσεις Πιερρακάκη για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια- «Αν διαπιστωθεί κερδοσκοπία, θα...

Οι διευκρινήσεις Πιερρακάκη για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια- «Αν διαπιστωθεί κερδοσκοπία, θα αφαιρείται η άδεια»

Την αποκάλυψη ότι «αν διαπιστωθεί κερδοσκοπία, θα αφαιρείται η άδεια» από το παράρτημα του Πανεπιστημιακού ιδρύματος στην Ελλάδα, έκανε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. 

Ο υπουργός, που μίλησε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews και τον Γιώργο Κουβαρά, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων αλλά στις αντιδράσεις αντιπολίτευσης και φοιτητών, οι οποίοι μάλιστα συνεχίζουν τις καταλήψεις.

«Όπως έχω ήδη αναφέρει, ο νόμος έχει 205 άρθρα. Από αυτά, τα 176 αφορούν κατ’ αρχήν τα δημόσια πανεπιστήμια και σε αυτά νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος διαφοροποίησης. Το έχω τονίσει και στην Ολομέλεια της Βουλής, οπότε να δούμε τι θα συμβεί σε αυτά τα άρθρα», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

«Θέλω να ξεχωρίσω την στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου»

«Θέλω να ξεχωρίσω την στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου η οποία ανέφερε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο ότι υπάρχουν κομμάτια του νομοσχεδίου υπό το δικό της ιδεολογικό πρόσημο που θα υπερψηφίσει και άλλα που θα καταψηφίσει» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε για την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων ότι «μόνο εμείς και η Κούβα αρνούμαστε την ύπαρξη μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση γι’ αυτό το θέμα, και το επόμενο εικοσιτετράωρο ακόμα κι από κόμματα που διαφωνούν, θα ενσωματωθούν ιδέες και προτάσεις σε όλο το νομοσχέδιο και στα 205 άρθρα. Είμαστε εκεί για να ακούσουμε οποιαδήποτε πρόταση, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής διαψεύδει πανηγυρικά αυτό το οποίο μας έλεγαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για θέμα αντισυνταγματικότητας λέγοντας ότι υπάρχουν δύο τρόποι σκέψης που αφορούν το Σύνταγμα και επαναλαμβάνουν αυτό το οποίο επαναλαμβάναμε κι εμείς, ότι όλα τελικά θα κριθούν από την δικαστική εξουσία. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα στέρεο συνταγματικό βήμα».

«Αν διαπιστωθεί κερδοσκοπία, θα αφαιρείται η άδεια»
Ο κ. Πιερακκάκης διευκρίνισε για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων: «Εμείς μπορούμε να ορίσουμε πώς θα γίνει η εποπτεία των παραρτημάτων αυτών στη χώρα μας. Η εποπτεία θα ασκείται από ειδικού τύπου νομικά πρόσωπα έπειτα από την σύμφωνη γνώμη της ανεξάρτητης αρχής ανώτατης εκπαίδευσης και αυτά τα νομικά πρόσωπα θα είναι υποχρεωτικά μη κερδοσκοπικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μοιράζουν μέρισμα. Αν διαπιστωθεί κερδοσκοπία, θα αφαιρείται η άδεια».