Οι ισορροπίες στο ΣΥΡΙΖΑ, η καχυποψία της ΝΔ και η βάση του ΠΑΣΟΚ

30 mins read

Ο αγώνας προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου έχει ξεκινήσει και στα επιτελεία όλων των κομμάτων σχεδιάζουν τόσο τα ψηφοδέλτια όσο και την επικοινωνιακή στρατηγική με την οποία θα αντιπαρατεθούν μεταξύ τους.

Ασκήσεις ισορροπίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Η αγωνιώδης προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει τα ποσοστά του και να κερδίσει εκ νέου ένα κομμάτι της κεντροαριστεράς φαίνεται ότι καθυστερεί τις τελικές αποφάσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να σχεδιάσουν τον εκλογικό νόμο βάσει των κομματικών αναγκών, ούτως ώστε, αφενός να ικανοποιήσουν τα στελέχη που στήριξαν την κυβέρνηση στη Συμφωνία των Πρεσπών (όπως είναι η Έλενα Κουντουρά και ο Σπύρος Δανέλλης) και αφετέρου να εξυπηρετήσουν τους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού για το αφήγημα του «προοδευτικού μετώπου».

Τα πρώτα ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιο θα ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συμπεριλάβει πρόσωπα που αποχώρησαν πρόσφατα από το Κίνημα Αλλαγής, επικαλούμενα τη δεξιά στροφή του κόμματος και στελέχη από τον ευρύτερο χώρο,, που το τελευταίο διάστημα έχουν ρητορική φιλικά διακείμενη προς το ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, τα ψηφοδέλτια θα ενισχυθούν με στελέχη της νεότερης γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με πρόσωπα που βρίσκονται πιο κοντά στην παραδοσιακή γραμμή του κόμματος και έχουν επαφές με την ομάδα των 53.

Η διατήρηση των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα αντισταθμίσει τις απώλειες, που θα υπάρξουν στις δημοτικές εκλογές καθώς -σε όλους τους μεγάλους δήμους αλλά και σε σημαντικές περιφέρειες- οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται τόσο πίσω από τους επισήμους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας, όσο πίσω και από  ανεξάρτητους συνδυασμούς του κεντρώου χώρου.

Καχυποψία για τις προθέσεις του πρωθυπουργού στη ΝΔ

Στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει με κάθε μέσο την διακοπή της ανόδου του κόμματος και για το λόγο αυτό παρακολουθούν με καχυποψία τις εξελίξεις σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών και τη φιλολογία που αναπτύσσει το Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως στόχο ένα ευρωψηφοδέλτιο που θα απευθύνεται στη βάση της παράταξης, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελεί ελκυστική επιλογή για όσους πολίτες είναι απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και επιθυμούν ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Η επιτυχία της Πειραιώς στις ευρωεκλογές και στους μεγάλους δήμους και περιφέρειες της χώρας θα αλλάξει χρώμα στον πολιτικό χάρτη και είναι βέβαιο ότι θα δρομολογήσει εξελίξεις σε Εθνικό επίπεδο.

Η βάση θέλει ΠΑΣΟΚ

Στο Κίνημα Αλλαγής, παρά τις υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί, περιμένουν τις αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου για το νομό για τις ευρωεκλογές και βρίσκονται αντιμέτωποι ένα μεγάλο κομμάτι της βάσης που επιθυμεί την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ ως φορέα που θα διεκδικήσει τις ψήφους των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, υποψήφιοι ευρωβουλευτές όπως η Εύα Καϊλή και ο Νίκος Παπανδρέου, σε πρόσφατες συνεντεύξεις τους, ζήτησαν δημόσια την επιστροφή του πράσινου ήλιου και ανέφεραν ότι στο συνέδριο, που θα λάβει χώρα στις 30 και 31 Μαρτίου, θα συζητήσουν το ενδεχόμενο αυτής της αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφενός γιατί η διάλυση του Κινήματος Αλλαγής θα πλήξει επικοινωνιακά τις προσπάθειες που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα για την ενοποίηση του χώρου και αφετέρου γιατί θεωρεί ότι δεν εκφράζει το σύνολο των κομμάτων και των κινήσεων που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής. Το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής προέρχεται είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από το  Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου ενώ παραμένουν λίγα στελέχη από τη ΔΗΜΑΡ και ορισμένες κινήσεις όπως το «Μπροστά», η «Ανανέωση» του Γιώργου Καμίνη και η «ΕΔΕΜ» με τον Απόστολο Πόντα.

Η επιτυχία στις ευρωεκλογές θα κριθεί τόσο από την επιστροφή των ψηφοφόρων που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την υπέρβαση του 10% ή έστω του 8% που έλαβε το επιτυχημένο εγχείρημα της Ελιάς το 2014, παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρχαν τότε εντός του ΠΑΣΟΚ και ζητούσαν την αυτόνομη κάθοδο του κόμματος.

Οι ζυμώσεις και «καμένοι» στην ακροδεξιά

Τέλος, κινήσεις πραγματοποιούνται στο χώρο δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Οι ΑΝΕΛ ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους με τον Τάκη Μπαλτάκο, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Δημήτρης Καμμένος έχουν ανοιχτούς  διαύλους επικοινωνίας. Κρίσιμη είναι επίσης η υπόθεση για το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, που πολλές δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν οριακά για την είσοδο στη Βουλή.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα