ΑρχικήΠολιτικήΟι επίσημοι φορολογικοί κατάλογοι της Χούντας διαψεύδουν τον Τσίπρα

Οι επίσημοι φορολογικοί κατάλογοι της Χούντας διαψεύδουν τον Τσίπρα

Διαψεύδουν τον Αλέξη Τσίπρα οι επίσημοι φορολογικοί κατάλογοι της Χούντας.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε  να εμφανίσει τον πατέρα του Παύλο και τον θείο του Ηρακλή, ως διωκόμενους από την δικτατορία ωστόσο όπως αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής,  ντοκουμέντα του Υπουργείου Οικονομικών, από την περίοδο της απριλιανής χούντας,  αποδεικνύουν ότι τόσο ο πατέρας όσο και ο θείος του Αλέξη Τσίπρα ως εργολάβοι, είχαν το προνόμιο να κάνουν «δουλίτσες» με το δημόσιο, που τους απέφεραν μεγάλα χρηματικά κέρδη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα. η κατασκευαστική εταιρεία ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΕΤΕ των αδελφών Τσίπρα, που δημιουργήθηκε το 1970, στην ισολογιστική έκθεση που δημοσιεύθηκε την 31η Δεκεμβρίου του 1973 στα «έργα πιστοποιηθέντα προς είσπραξη» αναφέρεται το ποσό των 22.567.000 δραχμών, ενώ στα «έργα προς εκτέλεση» το ποσό των 287.000.000 δραχμών.

Στον ισολογισμό της 31ης Δεκεμβρίου του 1972 στα «υπό εκτέλεση έργα» αναφέρεται το ποσό των 387.900.000 δραχμών. Στον ισολογισμό του προηγούμενου έτους στα «εκτελεσθέντα έργα» αναφέρεται το ποσό των 5.812.000 δραχμές, ενώ ως μικτά κέρδη χρήσεως αναφέρεται το ποσό των 9.848.023 δραχμών. Τους ισολογισμούς υπογράφει ο Παύλος Τσίπρας ως πρόεδρος του Δ.Σ. και ο Ηρακλής Τσίπρας ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι τα κέρδη προς διάθεση το 1974 ανέρχονταν σε 33.178.177 δραχμές.

Από τα στοιχεία των τριών ισολογισμών προκύπτει ότι η κατασκευαστική εταιρεία των αδελφών Τσίπρα την περίοδο της χούντας έκανε «χρυσές δουλειές», παίρνοντας και δημόσια έργα.

Με βάση στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 1969 (εισοδήματα του 1968) ο Ηρακλής Τσίπρας ως «εργολήπτης δημοσίων έργων» δήλωσε 917.272 δραχμές, ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως δικηγόρος είχε δηλώσει 232.120 δραχμές. Με βάση τα ντοκουμέντα της εποχής, το 1973 (εισοδήματα του 1972) ο Ηρακλής Τσίπρας είχε δηλώσει 799.500 δραχμές και ο αδερφός του Παύλος 339.600 δραχμές.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν εκφράσει την δυσφορία τους για την ανακίνηση του ζητήματος με τις εργολαβίες της οικογένειας Τσίπρα την περίοδο της χούντας, που μέχρι τώρα έθεταν πολιτικά πρόσωπα όχι πρώτης γραμμής. Την αφορμή έδωσε όμως ο κ. Τσίπρας με τις συνεχείς προσωπικές επιθέσεις στον κ. Μητσοτάκη, γεγονός που χρεώνεται στα αρνητικά σημεία της στρατηγικής που ακολουθεί το Μαξίμου στο δρόμο προς τις κάλπες. Όπως υποστηρίζουν παράγοντες που γνωρίζουν καλά το πρωθυπουργικό παρασκήνιο, το ζήτημα απασχολεί έντονα τον κ. Τσίπρα όχι τόσο για την φθορά που προκάλεσε τώρα στο αριστερό προφίλ του, όσο για το γεγονός ότι θεωρείται δεδομένο ότι μιας και άνοιξε το ζήτημα των εργολαβιών την περίοδο της χούντας, αυτό θα έχει και συνέχεια.