ΑρχικήΠολιτικήΟικονόμου: «Eντατικοποίηση των μέτρων φύλαξης σε προφανείς στόχους»

Οικονόμου: «Eντατικοποίηση των μέτρων φύλαξης σε προφανείς στόχους»

«Είμαστε σε εγρήγορση, είναι απολύτως φυσιολογικό να είμαστε όλοι ανήσυχοι με αυτά που γίνονται στην Γάζα, μετά την δολοφονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ».

Αυτό δήλωσε ο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας έχουμε εντατικοποιήσει τα μέτρα φύλαξης σε πιθανούς προφανείς στόχους, είτε αυτό αφορά Ισραηλινούς στόχους, είτε αυτό αφορά Παλαιστινιακούς στόχους, είτε αφορά μέρη που επισκέπτεται και κινείται πολύς κόσμος».

«Είμαστε υποχρεωμένοι από την εξέλιξη των πραγμάτων να είμαστε σε πλήρη εγρήγορση, προφανώς ένα και δυο και τρία επίπεδα πιο πάνω από αυτά που θα ήμασταν εάν δεν συνέβαιναν όσα συμβαίνουν στη Γάζα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «αυτό όμως απέχει από το να πούμε ότι είμαστε σε μια φάση πανικού. Έχουμε το νου μας, λαμβάνουμε τα μέτρα μας, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με άλλες υπηρεσίες στο εξωτερικό, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, γίνεται. Εγρήγορση, όχι όμως πανικός».

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα στις δομές, κυρίως στα νησιά , όπου στάλθηκαν επιπλέον αστυνομικές διμοιρίες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι η Ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ενώ αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, τονίζοντας όμως ότι αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να δημιουργήσει μία επιπλέον ανθρωπιστική καταστροφή, μεγαλύτερη από αυτή που ενδεχομένως παρακολουθούμε και ήδη βλέπουμε να συντελείται στη Γάζα.

Ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στην διάρρηξη που έγινε στο σπίτι του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας , Γιάννη Καλλιάνου, τόνισε ότι η υπόθεση εξιχνιάστηκε ενώ για το γενικότερο πρόβλημα της εγκληματικότητας υπογράμμισε ότι είναι μια πραγματικότητα «…με την οποία είμαστε σε μια διαρκή μάχη».

Στην συνέχεια τόνισε ότι οι δείκτες της υψηλής εγκληματικότητας στη χώρα μας έχουν πέσει με την ΕΛΑΣ να σημειώνει τεράστιες επιτυχίες σε αυτό τον τομέα, προσθέτοντας ότι μόνο τις τελευταίες 10-15 η Αστυνομία έχει κατασχέσει περίπου 1 τόνο ναρκωτικών.

Επιπρόσθετα ο κ. Οικονόμου είπε ότι εφαρμόζεται η δέσμευση του πρωθυπουργού για επιστροφή αστυνομικών στο πεδίο καθώς ήδη έχουν δοθεί φύλλα πορείας για 600-700 και εντολές αποδέσμευσης για άλλους 800.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εφαρμογής των ποινών σημειώνοντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης επεξεργάζεται ένα σχέδιο πολύ σημαντικών αλλαγών στο κομμάτι αυτό. «Ο σκοπός είναι όταν κάποιος παίρνει ποινή για ένα πράγμα, με έναν τρόπο η ποινή αυτή να εκτελείται, με έναν τρόπο αυτό το πράγμα να έχει επιπτώσεις και συνέπειες γι’ αυτόν που το διαπράττει. Διαφορετικά δεν κάνουμε τίποτα» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το πρόβλημα της νεανικής παραβατικότητας ο κ. Οικονόμου είπε ότι η αστυνομία κάνει πιο εμφανή την παρουσία της σε σημεία όπου έχει στατιστικά αποδειχθεί ότι υπάρχει ζήτημα. Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχει, σε επίπεδο κυβέρνησης, ένα σχέδιο αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας με παρεμβάσεις στα σχολεία, μέσω των δομών, των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών που υπάρχουν σε όλους τους πυρήνες, σε όλους τους θύλακες που κινείται η νέα γενιά.

Επίσης, αναφέρθηκε σε ζητήματα οδικής ασφαλείας λέγοντας ότι τους τελευταίους δυο μήνες έχει γίνει εντονότερη η παρουσία της Τροχαίας στους δρόμους και θα ενισχυθεί ακόμα παραπάνω.

Τέλος, μίλησε για το σχέδιο τοποθέτησης καμερών για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και βοήθεια της Τροχαίας σημειώνοντας ότι χθες είχε συνάντηση για το θέμα με τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων , καθώς η υλοποίηση του σχεδίου πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπογράμμισε ότι οι κάμερες θα τοποθετηθούν σε σημεία που έχει υποδείξει η ΕΛΑΣ με βάση τα δεδομένα που έχει, ενώ τόνισε ότι για την προμήθεια τους θα γίνει διαγωνισμός. «Έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και θα κάνουμε και συγκεκριμένες ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα σε αυτό. Είναι θέμα προδιαγραφών, σύνδεσης με δεδομένα. Έχει ξεκινήσει γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Η εντολή που έχουμε από τον πρωθυπουργό είναι να προχωρήσουμε γρήγορα προς την κατεύθυνση αυτή» κατέληξε.