Οικονόμου: «Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την κρίση ενέργειας και ακρίβειας»

30 mins read

“Η Κυβέρνηση, αξιολογώντας τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και τις αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά, λαμβάνει μια σειρά δυναμικών πρωτοβουλιών”,  ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Απαριθμώντας τις πρωτοβουλίες, ο κ. Οικονόμου είπε:

“Πρώτον: Εφαρμόζουμε ένα συγκροτημένο πλάνο για την εξασφάλιση και την επάρκεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Υπάρχει μέριμνα για την διατήρηση ικανών ενεργειακών αποθεμάτων. Οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων LNG. Γίνονται προσπάθειες ώστε να αυξήσουμε τη προμήθεια από τον αγωγό ΤΑΡ. Τα υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια βρίσκονται σε απόλυτη εφεδρεία. Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουν το καύσιμο αυτό σε πετρέλαιο.

Δεύτερον: Η Κυβέρνηση διέθεσε μέχρι τώρα πάνω από  2 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί. Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί για όσο είναι αναγκαίο. Παράλληλα, προετοιμάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Τρίτον: Προωθούμε την πρόταση που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Η συζήτηση ξεκίνησε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. και προσδοκούμε να προχωρήσει γρήγορα. Ζητούμε τη  δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει συλλογικά στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις στους ευρωπαίους καταναλωτές.

Τέταρτον: Δίνουμε έμφαση στην προστασία και τη βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων.  Αυτή την πολιτική υπηρετούμε με συνέπεια τα δυο τελευταία χρόνια. Αυτή την πολιτική υπηρετούν και τα δύο νομοσχέδια που εγκρίθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου: Το νομοσχέδιο για ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων.

Το νομοσχέδιο για τον  ΕΝΦΙΑ μειώνει τα ποσά που θα πληρώσουμε φέτος και διορθώνει  στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος. Συνολικά οι Έλληνες ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν μεσοσταθμικά 34% λιγότερο φόρο σε σχέση με το 2018, γεγονός που υπερκαλύπτει την προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας. Μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση για όσους κατοικούν σε ζώνες χαμηλής και μέσης τιμής. Μικρή αύξηση θα βαραίνει μόνο μία μικρή μειοψηφία ιδιοκτητών σε περιοχές υψηλής αξίας. Παράλληλα, διευκολύνονται οι φορολογούμενοι στην αποπληρωμή του φόρου, καθώς παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Ταυτόχρονα, με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έχουμε και αύξηση της περιουσίας -μέσω της αύξησης της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου- για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, χωρίς ταυτόχρονα αυτό να σημαίνει αύξηση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.

Το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών  παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού χιλιάδων ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται κρατική επιδότηση 70-210 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του  κάθε νοικοκυριού, το οποίο θα καταβάλλεται, προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, για χρονικό διάστημα 15 μηνών.

Η Κυβέρνηση, με απόλυτο αίσθημα ευθύνης και συναίσθησης του ιστορικού βάρους των στιγμών, στηρίζει έμπρακτα το δίκαιο  και τη νομιμότητα. Η Ελλάδα διαθέτει ιστορικό και πολιτικό βάθος, που της επιτρέπει να ακούγεται δυνατά η φωνή της στο διεθνές γίγνεσθαι. Η Ελλάδα έχει επενδύσει επί μακρόν στην οδό του Διεθνούς Δικαίου και δεν πρόκειται να αποστεί από αυτήν.

Σε συνδυασμό με τη μέριμνα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με εθνική ομοψυχία διασφαλίζουμε την Ελλάδα, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, από κάθε πλευρά και με κάθε διαθέσιμο μέσο. Είμαστε με τους πολλούς. Είμαστε με αυτούς που έχουν δίκιο. Δεν εφησυχάζουμε, δεν επαναπαυόμαστε και είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε κάθε ενδεχόμενο. Η σθεναρή στάση της διεθνούς κοινότητας θα αποδώσει καρπούς και θα φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό.”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Facebook Comments