Όλα όσα ξέρουμε για το ντιμπέιτ του ΚΙΝΑΛ- Πώς έφτασαν να είναι 5 και να βγει «λευκός καπνός»

29 mins read

Λιγότερες από 20 μέρες απομένουν για την διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής και αυτό που δεν είχε ξεκαθαρίσει μέχρι εχθές που είχαμε την οριστική συμφωνία, είναι αν θα γίνει debate μεταξύ των υποψήφιων, πόσα θα είναι αυτά, τι χαρακτήρα θα έχουν και ποιοι θα συμμετέχουν.

Στις 9 Νοεμβρίου έγινε η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για την διεξαγωγή των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, της ΕΔΕΚΑΠ, παρουσία των υποψηφίων (Ανδρέα Λοβέρδου, Γιώργου Παπανδρέου, Νίκου Αδρουλάκη, Παύλου Χρηστίδη, Παύλου Γερουλάνου, Χάρη Καστανίδη) ενώ συμμετείχαν και ο γραμματέας του κόμματος, Μ. Χριστοδουλάκης, και οι Μ. Όθωνας, Χ. Πρωτόπαπας και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου, Νίκος Βοσδογάνης που εισηγήθηκαν τη διαξαγωγή δυο ντιμπέιτ πριν τον πρώτο γύρο, ένα σε πανελλαδική μετάδοση των τηλεοπτικών σταθμών και ένα με τα περιφερειακά κανάλια καθώς κι ένα ντιμπέιτ στο δεύτερο γύρο ανάμεσα στους δύο πρώτους. Πρόκειται για τα όσα ίσχυσαν στην εκλογή του 2017 κι αποδέχθηκαν οι περισσότεροι υποψήφιοι. Η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου ήγειρε ενστάσεις αντιπροτείνοντας, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα, τρεις συζητήσεις σε τρείς θεματικές ενότητες.

Στις 10 Νοεμβρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου με επιστολή του προς την Επιτροπή Καταστατικού του Κινήματος Αλλαγής (ΕΔΕΚΑΠ), αρμόδια για την εκλογική διαδικασία, ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με τη πραγματοποίηση ντιμπέιτ με τη φόρμουλα που έγινε το 2017 και επιμένει στη πρότασή του να γίνουν τρείς θεματικές τηλεοπτικές συζητήσεις με όλους τους υποψήφιους, από όποιο σημείο της χώρας και αν βρίσκονται.

Η πρώτη απάντηση ήρθε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, όπου σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την πρόταση του πρώην Πρωθυπουργού, ξεκαθάρισε ότι «αυτό το μοντέλο δεν είναι ντιμπέιτ, είναι παράλληλοι μονόλογοι. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να κάνουμε από τα σπίτια μας παράλληλους μονολόγους. Δια ζώσης μπορούμε να κάνουμε έναν γόνιμο διάλογο για να δεσμευτούμε απέναντι στον λαό της Δημοκρατική Παράταξης ως προς το τι κόμμα θέλουμε και ποιο είναι το όραμά μας για την πατρίδα».

Η ΕΡΤ

Η ΕΡΤ έδειξε έτοιμη να φιλοξενήσει ντιμπέϊτ για πέντε, αν και με επιστολή των αρμόδιων της δημόσιας τηλεόρασης σημείωνε ότι «σε αυτά θα δεχθούν να μετάσχουν όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι με τους όρους που θα συμφωνηθούν».

Προκειμένου να πειστεί η ηγεσία της ΕΡΤ οι εκπρόσωποι των πέντε έστελναν επιστολές στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Εκ μέρους του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Βαγγέλης Τσόγκας ζήτησε από την ΕΡΤ να κάνει τη σχετική διαδικασία, όπως ακριβώς και το 2017.

Επιστολή στην ΕΡΤ έστειλε και ο εκπρόσωπος του Ανδρέα Λοβέρδου, Σπύρος Καρανικόλας, ο οποίος την καλούσε να προχωρήσει το debate με τους 5 που έχουν συμφωνήσει.

Σε ανάλογο ύφος ήταν και επιστολή στην ΕΡΤ του Παύλου Γερουλάνου.

Μετά από μια μακρά και δύσκολη πορεία κατέληξαν σε ντιμπέιτ των 5 στην ΕΡΤ στις 29 Νοεμβρίου. Χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει.

Και πάλι στον αέρα το ντιμπέιτ

Βέτο έβαλε ένας εκ των 5 υποψηφίων της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής που θα συμμετέχουν στο ντιμπέιτ της ΕΡΤ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, διαφωνώντας ως προς την δημοσιογραφική εκπροσώπηση που πρότεινε η διοίκηση της ΕΡΤ.

Η πρόταση που έκανε η ΕΡΤ και η οποία έγινε αμέσως δεκτή με θετικά σχόλια από τους άλλους 4 υποψηφίους -πλην Παπανδρέου, ο οποίος θα είναι απών ούτως ή άλλως- ήταν να θέσουν ερωτήσεις στους υποψηφίους στο ντιμπέιτ της 29ης Νοεμβρίου η παρουσιάστρια ειδήσεων της ΕΡΤ Ανδριάννα Παρασκευοπούλου, ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Παύλος Τσίμας, ο διευθυντής ενημέρωσης του Action24 Γιώργος Κουβαράς και ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών, Τάσος Παππάς.

Ωστόσο, η πλευρά Ανδρουλάκη πρότεινε «για λόγους δεοντολογίας πλουραλισμού και καλύτερης κάλυψης του ντιμπέιτ να γίνει με εκπροσώπηση των καναλιών εθνικής εμβέλειας με δημοσιογράφους που θα αποφασίσουν τα ίδια».

Υπενθυμίζεται ότι τα πανελλαδικά τηλεοπτικά κανάλια είναι η ΕΡΤ, το Mega, o Alpha, το Star, o Antenna, ο ΣΚΑΙ και το Open.

Λευκός καπνός

Μετά από «σαράντα κύματα», διαφωνίες, διαπραγματεύσεις, αποχωρήσεις και ενστάσεις, τελικά οριστικοποιήθηκε η βασική δομή του debate των υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Το debate του α’ γύρου θα διεξαχθεί στις 29 Νοεμβρίου στις 22:00 και θα συμμετέχουν οι πέντε από τους έξι υποψήφιους: Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης.

 

Facebook Comments