ΑρχικήΠολιτικήΟμολογία ιδρυτή ΜΚΟ: «Κάναμε λάθος με τους 38 μετανάστες στον Έβρο»- Θεοδωρικάκος:...

Ομολογία ιδρυτή ΜΚΟ: «Κάναμε λάθος με τους 38 μετανάστες στον Έβρο»- Θεοδωρικάκος: «Να ζητήσει συγνώμη ο ΣΥΡΙΖΑ»

Νέα πολιτική διάσταση παίρνει η υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο μετά την ανακοίνωση της ΜΚΟ HumanRights360 για «εσφαλμένη εκτίμηση ότι ήταν επί ελληνικού εδάφους».  Τόσο το υπουργείο Μετανάστευσης όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ρίχνουν το μπαλάκι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όταν είχε γνωστοποιηθεί το περιστατικό προχώρησε σε πύρινες ανακοινώσεις κατά της κυβέρνησης, ακόμα και για το ότι εκχωρεί ελληνικό έδαφος στην Τουρκία για να μην σώσει τους μετανάστες!

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη δήλωση του ιδρυτή της ΜΚΟ HumanRights360:

«Καθώς νέα στοιχεία ξεκάθαρα αμφισβητούν το ψέμα περί νεκρού παιδιού στον Έβρο, έρχεται πλέον με ειλικρίνεια η ΜΚΟ HumanRights360, που είχε καταθέσει την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επιβεβαιώσει την άποψη της Κυβέρνησης ότι όσα αφορούσαν στην υπόθεση των 38 μεταναστών συνέβησαν εκτός Ελληνικής Επικράτειας.

Εκθέτει δε ανεπανόρθωτα όσους εκμεταλλευτήκαν το περιστατικό και πιο συγκριμένα τη συγκυρία, προς ίδιον όφελος διασπείροντας ανακρίβειες στον διεθνή και εγχώριο Τύπο. Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δυσφημίζοντας τη χώρα.

Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η σταθερή θέση της Κυβέρνησης ότι τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και ορισμένοι καλοθελητές με fake news προσπαθούν να παρακάμψουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και ταυτόχρονα σώζει χιλιάδες ανθρώπους εφαρμόζοντας μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

Αναμένουμε -εδώ και πολλές μέρες- τον συνήθως λαλίστατο ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί.
Ιδού ο Έβρος…

Θεοδωρικάκος: «Να ζητήσει συγνώμη ο ΣΥΡΙΖΑ»
“Η μη κυβερνητική οργάνωση “HumanRights360 “, ζήτησε συγγνώμη και παραδέχθηκε ότι η νησίδα στον Έβρο δεν ήταν ελληνικό έδαφος. Ο Σύριζα και ο κύριος Τσίπρας, μήπως ήρθε η ώρα να το παραδεχτούν και εκείνοι και να ζητήσουν επιτέλους συγγνώμη από τους Ακρίτες, την Ελληνική Αστυνομία και τον Στρατό που φυλάττουν τα σύνορα μας;”, αναρωτήθηκε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Συγνώμη για τους 38 πρόσφυγες στη νησίδα του Εβρου από τη “HumanRights360”

Νωρίτερα, ο ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης “HumanRights360”, Επαμεινώνδας Φαρμάκης, έκανε λόγο για “εσφαλμένη πεποίθηση” ότι η νησίδα στον Έβρο όπου βρέθηκαν οι 38 μετανάστες βρισκόταν επί ελληνικού εδάφους.

Ο κ. Φαρμάκης τόνισε ότι “η οργάνωση μας δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, τη δημιουργία συνοριακού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ούτε άλλωστε αμφισβητεί τα σύνορα, μεταξύ των δύο χωρών”

Σκοπός και μέλημα της, συνέχισε, “είναι αποκλειστικά και μόνο η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του εθνικού και διεθνούς δικαίου, καθώς και των θεσμοθετημένων διαδικασιών”.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την υπόθεση των 38 προσφύγων ο κ. Φαρμάκης διευκρίνισε ότι “από τα δημόσια διαθέσιμα σε μας στοιχεία και λαμβανομένου υπόψιν ότι η περιοχή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα σύνθετο εδαφικό καθεστώς καθώς, ανάλογα με τη ροή του ποταμού, αναδύονται κατά διαστήματα τμήματα ξηράς κατά μήκος του, σχηματίσαμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ανωτέρω βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους”.

Επίσης, ο ίδιος σημείωσε ότι “η είσοδος δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσης μας. ‘Αλλωστε ο ανωτέρω ουδέποτε υπήρξε εργαζόμενος ή συνεργάτης της οργάνωσής μας, όπως ανακριβώς δηλώθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του αιτήματος εισόδου του”.

Η αναφορά αυτή αφορά δημοσιογράφο του Spiegel που πήρε συνέντευξη από την οικογένεια των προσφύγων- μεταναστών, που δήλωσαν ότι ένα από τα παιδιά τους βρήκε τον θάνατο στη νησίδα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η είδηση του εγκλωβισμού σε νησίδα του Εβρου μιας ομάδας 38 προσφύγων και ο θάνατος ενός μικρού κοριτσιού, ενώ οι ελληνικές αρχές καθυστερούσαν να προσφέρουν βοήθεια, προκάλεσε τις προηγούμενες εβδομάδες πολλές αντιδράσεις και ένα κύμα αρνητικών για την Ελλάδα και την κυβέρνηση δημοσιευμάτων. Πρωταγωνιστές στην υπόθεση αυτή ήταν δημοσιογράφοι με ειδικές σχέσεις με τις ΜΚΟ που ασχολούνται με την υπόθεση των προσφύγων και ειδικά το Spiegel, που έγραψε για τον θάνατο της μικρής “Μαρίας”, κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση για αναλγησία.

Η υπόθεση πήρε και εσωτερικές διαστάσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση για τη στάση της στο μεταναστευτικό.

Έντονη διαμάχη ξέσπασε και για το αν η νησίδα στην οποία εντοπίστηκαν αρχικά οι 38 πρόσφυγες ανήκε σε ελληνικό έδαφος ή όχι. Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, η νησίδα δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια, παρά τα όσα είχαν ισχυριστεί αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ, διάφορα ΜΜΕ και ΜΚΟ. “Τόσο η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού όσο και το Κτηματολόγιο δήλωσαν ξεκάθαρα πως το στίγμα που είχαν δώσει οι μετανάστες ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας”, σημείωσε ο υπουργός.