ΑρχικήΠολιτικήΌταν η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Ποινικός Κώδικας ευνοεί...

Όταν η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Ποινικός Κώδικας ευνοεί τη Χρυσή Αυγή

«Ο Ποινικός Κώδικας ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής».

Ήταν Μάρτιος του 2019 όταν η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε με αυτά τα λόγια την κάθετη διαφωνία της με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα που προωθήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίστηκαν λίγο πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές (με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του Ποταμιού).

Με βάση τις τότε προτεινόμενες αλλαγές, η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που τιμωρούνταν με ποινή 10-20 χρόνια, με το νέο πλαίσιο η επιβολή ποινής μειωνόταν σε 5-10 χρόνια.

Η νεολαία θεωρούσε ότι μια τέτοια αλλαγή στο ύψος της ποινής «εξισώνει την ευθύνη της ηγεσίας μιας εγκληματικής οργάνωσης με την αντίστοιχη του απλού μέλους».

Πέραν αυτών, σημείωναν ότι η μείωση της ποινής προτεινόταν «σε μια συγκυρία που διεξάγεται η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωση».

«Είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας. Η συντριπτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν χωρά υπαναχωρήσεις και αστερίσκους, πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν από τεχνοκρατικές προτάσεις που αγνοούν τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής», τόνιζε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, το πλαίσιο ποινής περιορίστηκε σε 5 έως 15 έτη ενώ η καταδίκη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν αποφέρει πλεόν στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Αυτό στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής σημαίνει ότι καταδικασθέντα ηγετικά στελέχη, όπως ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Ηλίας Κασιδιάρης μπορούν να κατέλθουν ξανά υποφήφιοι σε εκλογές.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν πάντως ότι οι ποινές στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων ορθώς καταργήθηκαν.

Επιχειρηματολογούν δε, σχετικά:

1. Ο εξορθολογισμός των ποινών βάσει του νέου ΠΚ βασίζεται στις υποδείξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

2. Η τελική ευθύνη για την ακριβή ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων κάθε νόμου ανήκει, βέβαια, πάντα στο δικαστήριο που τις εφαρμόζει. Για παράδειγμα, σε σχέση με το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, πρόσφατα (157/2020 ΑΠ) κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο ότι μόνο του το λευκό ποινικό μητρώο δεν αρκεί για τη στοιχειοθέτησή του, αίροντας τη μομφή που επέρριπταν διάφοροι ότι δήθεν με τον νέο ΠΚ τα δικαστήρια δεσμεύονται να το χορηγούν με ευκολία.

3. Η ΝΔ ως κυβέρνηση έκανε αναθεώρηση του ΠΚ για επιμέρους διατάξεις του και δεν άλλαξε τίποτα από όσα δήθεν την ενοχλούν σήμερα. Τότε δεν θεωρούσε λάθος τα παραπάνω και σήμερα ζητάει υστερόβουλα τα ρέστα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που έσπευσε να νομοθετήσει αλλάζοντας τον ΠΚ ήταν να επιστρέψει τους δεσμευμένους λογαριασμούς όσων ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να δώσει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη.