Όξυνση της πανδημίας: Σε τέσσερις άξονες τα μέτρα- Αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους

34 mins read

Στο φόντο του συναγερμού υπό τον οποίο τελούν για την φάση όξυνσης της πανδημίας κυβέρνηση και ειδικοί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμανε την αντίστροφή μέτρηση για νέες προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα που θα αφορούν κατά βάση τους ανεμβολίαστους.

Ερωτηθείς σχετικά, o κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι: «Βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις του υπουργείου Υγείας με τους αρμόδιους και τους ειδικούς επιστημονες. Αν κάτι πρόκειται να αλλάξει ή να προσαρμοστεί, το οποίο επαναλαμβάνω κατά βάση θα αφορά τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, ενδεχομένως κάποιον αυξημένο διαγνωστικό έλεγχο για την προσβασιμότητά τους σε μεικτούς χώρους, ή εν πάση περιπτώσει όποιες προσαρμογές αποφασιστούν θα ανακοινωθούν έγκαιρα το επόμενο διάστημα».

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι: «Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορείς να κόψεις από στοιχειώδεις λειτουργίες. Ενδεχομένως να χρειαστεί να αυστηροποιήσεις τα μέτρα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε εμφατικά ότι η στρατηγική της κυβέρνησης σε αυτό το στάδιο εδράζεται στο τρίπτυχο εμβολιασμός, η ενίσχυση και η θωράκιση του ΕΣΥ και οι αναγκαίες προσαρμογές στο πλαίσιο των περιορισμών.

«Δεν παρακολουθούμε την πανδημία ως σχολιαστές εξ αποστάσεως»

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις 62 καθηγητών και γονέων μαθητών που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κρίνοντας ότι το μέτρο ελήφθη για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας», ανέφερε, επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Από σήμερα έως και το Σάββατο οι μαθητές όλων των βαθμίδων μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν μια συσκευασία πέντε αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου έως τις 22 Νοεμβρίου» υπενθύμισε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση υπεύθυνα και με σχέδιο οργανώνει την άμυνα της χώρας ενάντια στην πανδημία και σε αυτή τη φάση, κινητοποιώντας κάθε μέσο που μας προσφέρει η επιστήμη. Με πρωτοστάτες τους Έλληνες ειδικούς δίνουμε τον αγώνα για τη ζωή στην πληρότητά της. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του κορονοϊού εδώ και περίπου δύο χρόνια. Δεν παρακολουθούμε την πανδημία ως σχολιαστές εξ αποστάσεως. Την αντιμετωπίζουμε με πράξεις γιατί αυτές είναι που μετρούν και όχι οι αφορισμοί και τα παχιά λόγια».

Τηλεδιάσκεψη για την πανδημία στο Μαξίμου

Τηλεδιάσκεψη, στην ατζέντα της οποίας βρέθηκαν η ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων, η τόνωση των ελέγχων για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης πραγματοποιήθηκε το πρωί, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα και των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν επίσης μέρος οι περιφερειάρχες και εκπρόσωποί τους, καθώς και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου. Στο πλαίσιο της σύσκεψης εξετάστηκε η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.

Επισημάνθηκε η σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης.

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η σημασία των ελέγχων, όχι μόνο όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας.

Τις επόμενες εβδομάδες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων πρόληψης διασποράς του κορωνοϊού, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψη γίνεται άλλη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για την αξιολόγηση και τη δρομολόγηση μέτρων τοπικού χαρακτήρα.

Έντονο το πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα

Το πρόβλημα με την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών είναι οξύτερο στη Βόρεια Ελλάδα, που υπολείπεται κατά πολύ στα ποσοστά εμβολιασμού. Οι αριθμοί περιγράφουν μια όλο και πιο ζοφερή κατάσταση. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ασφυκτιούν, με την πλειονότητα των νοσηλευομένων να είναι ανεμβολίαστοι.

Αυξητική η τάση του ιικού φορτίου και στη Θεσσαλία, όπου τα δύο δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση. Μέχρι και σε γραφείο γιατρών μπήκαν δύο κρεβάτια την περασμένη Παρασκευή προκειμένου να φιλοξενηθούν ασθενείς με κορωνοϊό.

 

 

 

Facebook Comments