Παπανδρέου: «Να ανοίξουμε διάλογο με τις προοδευτικές δυνάμεις»

21 mins read

O πρώην πρωθυπουργός  και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου, μίλησε για την Ευρώπη, τον κορωνοϊό και τον διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον κορωνοϊό, τονίζοντας ότι «όλος ο κόσμος έζησε τις ίδιες εμπειρίες, Συγκινητικές στιγμές. Πέρασε το μήνυμα ότι όλοι έχουμε κοινή μοίρα. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη έχασα έναν στενό μου φίλο. Δικό μου και του πατέρα μου. Τον Δημήτρη Κρεμαστινό».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε, όμως, και στην τεχνολογία, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος είναι υπέρμαχος, αν και θα έπρεπε να μπουν κάποιοι ρυθμιστικοί κανόνες.

Χαρακτηριστικά είπε «Είναι πρόκληση των δημοκρατικών δυνάμεων και στην Ευρώπη να δούμε ποιες είναι οι ηθικές αξίες. Θέλουμε να πάμε σε μία τεχνολογία- αστυνομία που θα παρακολουθεί τον πολίτη, ή θέλουμε να πάμε σε μία τεχνολογία που θα βοηθά το κράτος στην υγεία, την παιδεία, την εργασία; Αυτά είναι τα μεγάλη διλήμματα». 

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην Κομισιόν, λέγοντας ότι «είναι η ώρα της Ευρώπης, αρά είναι η ώρα να αλλάξει η Ευρώπη. Από μία Ευρώπη που ουσιαστικά έριχνε όλο το βάρος στην ενιαία αγορά, να πάμε σε μία Ευρώπη και κοινωνική και αλληλέγγυα, που θα είναι και ισχυρή. Όταν στηριχτούν το σύστημα Υγείας και Παιδείας, όλο το σύστημα θα βοηθηθεί».

Ο πρώην πρωθυπουργό, μίλησε και για τον Τουρισμό, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι τουρισμό θέλουμε. «Μήπως αντί στον τομέα της διασκέδασης να πάμε στον τομέα της ευζωΐας, ή της Παιδείας, γιατί δεν φέρνουμε φοιτητές αντί να διώχνουμε…» 

«Προφανώς η Τουρκία έχει γίνει αναθεωρητική, σε ό,τι αφορά τη Συρία, το Ιράκ, τη Μέση Ανατολή. Θα πρέπει εμείς να έχουμε μία στρατηγική όχι μόνο ευρωπαϊκή, το να γίνει η Τουρκία ζήτημα Ευρώπης, αλλά και να δούμε τι θέλουμε από την Τουρκία. Αν δεν θέλει να σεβαστεί η Τουρκία τη δική μας κυριαρχία, τα δικά μας δικαιώματα, υπάρχει και η Άμυνά μας και αυτό θα πρέπει να το περνάμε καθαρά. Πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις, οι προσωπικές είναι καλύτερες. Το να κάνουμε δημόσιες δηλώσεις δεν είμαι σίγουρος ότι βοηθά. Δημιουργεί μία ένταση. Νομίζω ότι από αυτή την κυβέρνηση υπάρχει ένας φόβος. Έχουμε τις θέσεις μας, έχουμε την Άμυνά μας, έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας. Η διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα πρέπει να γίνει με ήρεμο διάλογο στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το αν εκτιμά ότι θα έχουμε πρόωρες εκλογές. «Θα ήταν άκυρο μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού και αυτής της ύφεσης να πάμε σε εκλογές», είπε και συνέχισε αναφερόμενος στο ΚΙΝΑΛ: «Με μεγάλη παράδοση από το ΠΑΣΟΚ ήμασταν η δύναμη της αλλαγής. Με τα λάθη μας και όταν μπήκα στο σύστημα χάσαμε τη ψυχή μας, αλλά είμαστε η παράταξη που έκανε τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα. Και θα μπούμε πάλι μπροστά Είμαστε σε μία στιγμή ανασυγκρότησης, κάνουμε μία σημαντική προσπάθεια μετά από αλλεπάλληλα χτυπήματα. Σήμερα αναδεικνύεται πόσο σωστές ήταν η αξίες μας και οι θέσεις μας σε σχέση με τα σύγχρονα δεδομένα. Να ανοίξουμε διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Μέσα σε αυτές δεν βάζω την ΝΔ. Πάντα ήμουν υπέρ των συνεργασιών. Παλεύαμε με τα θηρία και μας πέταγαν πέτρες από τις κερκίδες».

Facebook Comments