ΑρχικήΠολιτικήΠαραδοχή Παππά: «Τα 37 δισεκ. που μαζέψαμε ήταν από υπερφορολόγηση»

Παραδοχή Παππά: «Τα 37 δισεκ. που μαζέψαμε ήταν από υπερφορολόγηση»

Διακριτή διαφοροποίηση του Νίκου Παππά από το κεντρικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ- «Λάθος η επιστροφή στη φωλιά της Ριζοσπαστικής Αριστεράς», δηλώνει.

Μπορεί η Έφη Αχτσιόγλου να έκανε την αρχή για την κούρσα διαδοχής του Τσίπρα και ο Νίκος Παππάς να μην έχει ανακοινώσει προς το παρόν την υποψηφιότητα του, όμως είναι ο πρώτος που μιλά πολιτικά για ευθύνες και την επόμενη μέρα.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open:

«Αν εμείς δεν αναγνωρίσουμε ότι πληγώσαμε τη μεσαία τάξη και την πληγώσαμε σημαντικά και ότι τα 37 δισ. που μαζέψαμε ήταν η άλλη όψη μιας υπερφορολόγησης, νομίζω ότι θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο σφάλμα».

Παράλληλα, ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι «τα 37 δισ. ευρώ μαζεύονται με φόρους, δεν θα πάθαινε κανένας τίποτα εάν ήταν 30», ενώ συμπλήρωσε σχετικά:

«Πολλές φορές στη δική μας τη συζήτηση υποτιμάμε το ρόλο της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, όχι μόνο στην παραγωγική διαδικασία, αλλά στο ρόλο που μπορεί να επιτελεί ο χώρος της μικρής και μεσαίας επιχείρησης στη διαμόρφωση ατμόσφαιρας και άποψης».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς είπε: «Εδώ ήρθαμε να τα πούμε όλα, εκτός από αυτά που πρέπει να ειπωθούν στα όργανά μας. Νομίζω ότι αυτό είναι το ενδεδειγμένο και αυτό σε ό,τι με αφορά θα πράξω».

Συμπλήρωσε επίσης: «Η συζήτηση έτσι κι αλλιώς έχει ξεκινήσει, είμαστε ένα κόμμα με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, θεωρώ ότι μέχρι σήμερα η συλλογική μας λειτουργία έχει δώσει ένα βηματισμό σοβαρό, έχουμε λύσει τα θέματα της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, είχαμε μία πάρα πολύ συγκροτημένη παρουσία κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων και έχουμε κάθε δυνατότητα να είναι μία διαδικασία η οποία θα σηματοδοτήσει μία επανάκαμψη».

Λάθος η επιστροφή στη «φωλιά» της Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Παράλληλα, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο Νίκος Παππάς σημείωσε πως η Αριστερά πρέπει να επανασυστηθεί, χαρακτηρίζοντας ως λάθος την επιστροφή στη «φωλιά» της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Είπε πως τα κόμματα που θέλουν να είναι μεγάλα έχουν στο εσωτερικό τους μια βεντάλια απόψεων, τονίζοντας πως δεν είναι ταμπού οι διαγραφές σε ένα Αριστερό κόμμα.

Είπε πως οι εκλογές για την ηγεσία του κόμματος θα πρέπει να γίνουν πριν από τις αυτοδιοικητικές.

Έκανε λόγο για πολιτική δίωξη σε ότι αφορά τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, με αφορμή τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Εκτίμησε πως το παράθυρο της απλής αναλογικής δεν θα ανοίξει για πολλά χρόνια.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του

Αναφορικά με την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ: Ο χώρος για να γίνει αυτό είναι τα όργανα του κόμματος άρα οι όποιες αποφάσεις και οι όποιες τοποθετήσεις σε ότι με αφορά θα είναι στα όργανα του κόμματος.

Αναφορικά με την ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Το μοντέλο της ελεύθερης αγορά προϋποθέτει πάρα πολλούς παίκτες εδώ μιλάμε για μια αγορά ολιγοπωλιακή και είναι προφανές ότι δεν γίνονται οι έλεγχοι και δεν μπαίνουν ρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να ακολουθήσουν τουλάχιστον οι τιμές το μειωμένο κόστος από τα καύσιμα το οποίο έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα. Δηλαδή για τα γρήγορα πλοία το κόστος του καυσίμου είναι γύρω στο 60%, για τα πιο αργά γύρω στο 50% άρα η λογική θα έλεγε ότι αν λειτουργούσε ο βασικός μηχανισμός της αγοράς και του ανταγωνισμού θα έπρεπε να έχουμε μια πτωτική τάση. Δεν υπάρχει αυτό άρα χρειάζονται πιο παρεμβατικές πολιτικές όπως οι μειώσεις των έμμεσων φόρων ή παρεμβάσεις της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής.

Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών: Καταρχήν να το δούμε αλλά η πάγια αρχή μας όπως κάναμε και με όλα τα pass παρόλο που είχαμε διαφωνία στη στρατηγική και θεωρούσαμε ότι πρέπει η ακρίβεια να χτυπηθεί στη ρίζα της με τις μειώσεις των έμμεσων φόρων τα pass, τα επιδόματα τα ψηφίζαμε. Άρα να δούμε αυτή τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία και θα κρίνουμε.

Θα φανεί τους επόμενους μήνες ότι αυτή η τετραετία έχει μια θεμελιακή διαφορά με την προηγούμενη, δεν είναι ανοιχτοί οι κρουνοί της χρηματοδότησης. Δηλαδή στην προηγούμενη τετραετία η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να αυξήσει το χρέος κατά 50 δις και να κρύψει κάτω από το χαλί όλη την αναστάτωση που προέκυψε από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, σε αυτή τη φάση η οποιαδήποτε αναταραχή, εισαγόμενη ή λιγότερο εισαγόμενη, θα είναι γυμνή από τα μέτρα τα οποία μπορέσαμε να λάβουμε ως χώρα.

Αναφορικά με την πρόταση για την ψήφο των αποδήμων: Είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε μια διαδικασία διαλόγου, δεν πρόκειται για κάτι το οποίο αναιρεί την βασική προϋπόθεση των ειδικών εκλογικών καταλόγων, ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην μπει σε μια διαδικασία take it or leave it. Θα πρέπει να συζητήσουμε ποιες είναι οι αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να γίνει μια ειλικρινείς συζήτηση και να εξαντλήσουμε και τα όποια περιθώρια συναινέσεων μπορεί να υπάρχουν. Ζητήσαμε να αφεθεί ένα χρονικό περιθώριο να γίνει μια διαβούλευση για να δούμε αν μπορούν να διαμορφωθούν συναινέσεις.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τη δήλωση του κ. Σπίρτζη για τις ευθύνες του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα ήθελα να προσωποποιήσω ευθύνες, η πραγματικότητα όμως είναι ότι η δυνατότητα που είχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να κάνει αυτές τις δαπάνες αντικειμενικά διαμόρφωσαν κύκλους συναινέσεων και ανοχών στην αγορά και την κοινωνία τις οποίες δεν είχαμε καταφέρει να διαγνώσουμε εγκαίρως. Δηλαδή υπάρχει ένα θεμελιακό πρόβλημα στην ελληνική οικονομία μόνο το 4% των επιχειρήσεων μπορούν να περάσουν έξω από την πόρτα της τράπεζας, καλύφθηκε αυτό πίσω από τις επιστρεπτέες; Καλύφθηκε, έγινε δηλαδή το κράτος ο δανειστής ύστατης καταφυγής. Αυτό δεν ήταν απλό, δεν ήταν απλά ότι έκανε ο Σταϊκούρας ένα βηματάκι και άρχισε να μοιράζει το χρήμα, είναι ότι έπεσε ένα πέπλο πάνω από μια δομική αδυναμία της οικονομίας στην οποία ενδεχομένως εμείς να είχαμε ποντάρει ότι να θα ανακύψει αυτό το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Στη νέα περίοδο δεν θα είναι έτσι.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την δήλωση της κας Αχτσιόγλου ότι η κανονικότητα δεν είναι ευκαιρία για την Αριστερά: Η Αριστερά θα πρέπει να επανασυστηθεί ως δύναμη η οποία μπορεί να συμπυκνώσει και να εκφράσει τις θετικές προσδοκίες του κόσμου. Ο λαός έχει δικαίωμα στο να προσδοκά να βελτιώνεται η ζωή του, να υπάρχει κοινωνική κινητικότητα και αυτό έχω την αίσθηση ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ανεδείχθη όσο έπρεπε. Εμείς παρουσιάζαμε τον εαυτό μας ως τον καλό διαπραγματευτή, η καλή διαπραγμάτευση όμως έχει συνειρμούς αγωνίας, οριακών καταστάσεων πράγματα που ο κόσμος ήθελε να τ’ αφήσει πίσω όπως αποδείχθηκε. Ας πούμε είπαμε πάρα πολλές φορές ότι αφήσαμε 37 δις στα ταμεία, ναι αλλά τα 37 δις είναι η άλλη όψη του νομίσματος της υπερφορολόγησης που μας επεβλήθη αλλά όταν αυτό το πράγμα το αναδεικνύεις πάρα πολύ ο συνειρμός του κόσμου είναι ότι μαζεύτηκαν αυτά τα χρήματα διότι πληρώσαμε πάρα πολλούς φόρους. Άρα υπάρχει ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε και τον εαυτό μας στην καινούργια φάση και να δούμε πως μπορούμε να ταυτίζουμε και τις προσδοκίες για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων με το προοδευτικό μας πρόγραμμα.

Ερωτηθείς αν η εκλογή του νέου αρχηγού θα σηματοδοτήσει και την ιδεολογικοπολιτική γραμμή του κόμματος: Εμείς λέγαμε ότι θέλουμε μια προοδευτική κυβέρνηση, αυτό σημαίνει καταρχήν ως κόμμα ότι εκτείνεσαι από την Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο και ότι πρέπει να επιδιώκεις και θα έλεγα ότι ειδικά σε συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής, να εκτείνεις τα όρια αυτής της επιρροής και να στρατεύεις κόσμο. …Αν αυτή τη στιγμή, που είναι μια δύσκολη στιγμή, επιλέξουμε να επιστρέψουμε στη ζεστή φωλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς θα χαθεί το τρένο. Βεβαίως ο αυτοπροσδιορισμός στο πολιτικό φάσμα για τον καθένα μας είναι σημαντικός αλλά η πολιτική μας συμφωνία, η επικαιροποιημένη ταυτότητά μας λεει ότι πάμε από την Αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Δεν είναι απαγορευμένες λέξεις για το ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Κεντροαριστερά ούτε το Κέντρο, υπάρχουν προοδευτικοί πολίτες του Κέντρου οι οποίοι είναι κομμάτι αναπόσπαστο της προσπάθειας μας και δεν έρχονται ως επισκέπτες, ως άνθρωποι που πείστηκαν να έρθουν στην κάλπη μας, είναι μαζί μας ως οργανικά κομμάτια της κοινής μας προσπάθειας.

Ερωτηθείς αν θα μπορέσει ο νέος αρχηγός να επιβάλλει μια συγκεκριμενη κατεύθυνση στο κόμμα: Τα κόμματα τα οποία θέλουν να είναι μεγάλα κόμματα και κυβερνητικά κόμματα είναι καταδικασμένα να έχουν στο εσωτερικό τους μια βεντάλια απόψεων. Το θετικό αυτής της κατάστασης υπάρχει και ισχύει όσο αυτή η βεντάλια ανταποκρίνεται στον αναγκαίο πλουραλισμό. Ο πλουραλισμός έχει τα όρια της σαφούς πολιτικής στόχευσης, οριοθέτησης και κατεύθυνσης αυτά δεν πρέπει να ξεπερνιούνται και είναι ένα από τα λάθη τα οποία κάναμε…

ΔΗΜ: Άρα ο νέος αρχηγός θα πρέπει να κάνει και διαγραφές ή είναι ταμπού για την Αριστερά;

Δεν είναι καθόλου ταμπού. Ο Αλ. Τσίπρας έχει κάνει πάρα πολύ κρίσιμες επιλογές και θα ήθελα να δείτε ιστορικά την πορεία του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και να δείτε ότι όταν ερχόταν η κρίσιμη στιγμή έκανε μια επιλογή σαφέστατη και πάρα πολλοί που ήταν στο κόμμα δεν ακολουθούσαν.

Για το θέμα του φράχτη στον Έβρο: Και στο θέμα αυτό εμείς πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει μια και μόνο άγκυρα στις θέσεις που διατυπώνουμε και αυτή λέγεται Διεθνές Δίκαιο. Άρα στο Διεθνές Δίκαιο οι χώρες μπορούνε και πρέπει να προστατεύουν τα σύνορα τους, υπάρχουν κανόνες στο τι συμβαίνει με τον πρόσφυγα που φτάνει στην πόρτα σου, να διασφαλίζεις τις ασφαλείς διόδους. Λεω Διεθνές Δίκαιο γιατί μπαίνουμε και σε μια περίοδο που ανοίγουν τα ελληνοτουρκικά εκεί δεν μπορούμε να είμαστε ελαστικοί. Το Διεθνές Δίκαιο είναι το μεγάλο διπλωματικό-πυρηνικό όπλο της χώρας και σε αυτό δεν πρέπει να χωρέσει ούτε μισή χαραμάδα είτε αυτό αφορά το Κυπριακό, είτε αφορά το Αιγαίο είτε αφορά οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία…

Για τα F35: Επί της αρχής εμείς πάντα θα είμαστε υπέρ της επαρκούς άμυνας αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Η άμυνα είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα δηλαδή δεν έχει μόνο τα αμυντικά συστήματα έχει και τη διπλωματία και βεβαίως την επιχειρησιακή ετοιμότητα. Για παράδειγμα αν έχουμε 20 φρεγάτες παραπάνω αλλά δεν έχουμε την επιχειρησιακή ετοιμότητα δύο από αυτές να είναι στο σημείο στο οποίο ο εξ ανατολών γείτονας αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι απλώς πολύ όμορφα πολεμικά πλοία αραγμένα στον Ναύσταθμο.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι προτάσεις του ως προς τις εσωκομματικές διαδικασίες: Υπάρχει μια πρόταση η οποία λεει ότι πρέπει να έχουμε το διαρκές μας συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και την εκλογή στις 3 Σεπτέμβρη και ακούστηκε και μια άλλη πρόταση να πάμε όλες τις διαδικασίες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Νομίζω ότι το ενδεδειγμένο είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε το Σεπτέμβρη για να διαμορφώσουμε ένα πολιτικό γεγονός δηλαδή να κάνουμε μια καμπάνια, να καλέσουμε τον κόσμο να συμμετέχει, να τον βάλουμε να συζητήσει γύρω από τις θέσεις μας.

ΔΗΜ: Εκλογές θα γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Ναι, αλλά θέλω να κάνω μια έκκληση δεν πρέπει να κάνουμε αυτή την κουβέντα με ένταση και αποδίδοντας ο ένας στον άλλον υστεροβουλία και δεύτερες σκέψεις.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η καταδικαστική απόφαση που έχει μπορεί να επηρεάσει την προσπάθειά του για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ: Οι αντίπαλοί μας οι πολιτικοί αυτό το θέμα το έχουν αξιοποιήσει και ήδη βλέπω κάποιες πένες οι οποίες κάθε άλλο παρά έχουν οποιαδήποτε πιθανότητα να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ το αναδεικνύουν. Η ουσία είναι ότι αυτό το πράγμα έχει κάνει τον κύκλο του, επρόκειτο για μια καθαρά πολιτική δίωξη, μια υπόθεση η οποία έφερε λεφτά στο ελληνικό δημόσιο και μια υπόθεση για την οποία απεφάνθη ο προοδευτικός κόσμος.

Ερωτηθείς αν η ενδεχόμενη υποψηφιότητα Πολάκη θα σηματοδοτήσει αυτό που θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ: Έχει δικαίωμα κάθε σύντροφος, κάθε μέλος να θέσει υποψηφιότητα η σηματοδότηση θα προκύψει από την τελική επιλογή του σώματος των μελών που θα προσέλθουνε στην κάλπη.

Ερωτηθείς αν θα επιδιώξουν σε ορισμένες περιπτώσεις να κατέβουν σε κοινά σχήματα με το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές: Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστια ευθύνη για το γεγονός ότι έκλεισε το παράθυρο της απλής αναλογικής και δεν βλέπω καθόλου πιθανό να υπάρξει συνεννόηση εν όψει των αυτοδιοικητικών.

Για την απλή αναλογική: Πρέπει να κάνουμε και την αυτοκριτική μας δηλαδή εμείς ως το μεγαλύτερο κόμμα του προοδευτικού φάσματος δεν κλείσαμε εγκαίρως αυτή τη συζήτηση όταν εισπράξαμε αρνήσεις και πρέπει να την κρατήσουμε αυτή τη στιγμή για να ξέρουμε πως θα πολιτευτούμε από εδώ και μπρος. Δηλαδή το παράθυρο της απλής αναλογικής νομίζω ότι δεν θα ανοίξει για τα επόμενα πάρα πολλά χρόνια ούτε ως συζήτηση πλέον. Αυτό σημαίνει ότι όποιο κόμμα θέλει να έχει πιθανότητες να κερδίζει εκλογές πρέπει να έχει την ευρύτητα που θα το ανεβάζει σε ποσοστά του 35 και 40%.

Ερωτηθείς αν θα κατέβουν σε στελέχη πρώτης γραμμής στις αυτοδιοικητικές εκλογές: Υπάρχει μια σκέψη ότι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάνει βουλευτικές ή υπουργικές θητείες μπορούν να καλύψουν πολύ γρήγορα το έδαφος που πρέπει να καλυφτεί σε σχέση με την αναγνωσιμότητα. Θα τα συζητήσουμε αυτά με ανοιχτή καρδιά και με την αποφασιστικότητα να μπούμε όλοι σε διάταξη μάχης. Νομίζω ότι έχουμε δώσει θετικά δείγματα, η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η διάταξη δυνάμεων στην κοινοβουλευτική ομάδα, η ίδια η παρουσία του Σ. Φάμελλου τη Βουλή είναι δείγματα τα οποία δείχνουν ότι η συλλογική μας ηγεσία στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε την ωριμότητα και την συναίσθηση ευθύνης για να προστατεύσουμε το κόμμα στην πορεία προς την μετάβαση.