Παρέμβαση Τσιάρα: «Καταργείται η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών»

25 mins read

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στην ομιλία του για την αναθεώρηση του άρθρου 86, που αφορά το νόμο περί ευθύνης υπουργών, έκανε λόγο  για τις αρνητικές συνέπειες που είχε για το πολιτικό  σύστημα ο μικρός χρόνος αποσβεστικής προθεσμίας για τα υπουργικά αδικήματα.

Μάλιστα ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στην υπόθεση Novartis σε σχέση με τον συγκεκριμένο νόμο.

«Μια υπόθεση ανακινείται με σκοπό την πολιτική σπίλωση, την πολιτική σκοπιμότητα, την αντιπολιτευτική σκοπιμότητα όπως η υπόθεση “NOVARTIS”, κατά την οποία ένα υπαρκτό οικονομικό σκάνδαλο μεταβλήθηκε σε όχημα σπίλωσης, απαξίωσης και παραπομπής πολιτικών αντιπάλων.

Μια πολιτική συμπεριφορά, που δίχασε τον ελληνικό λαό, οπισθοδρόμησε τα πολιτικά ήθη και ακόμα ταλανίζει τον πολιτικό μας βίο.

Αλλά και η προϊστορία του θεσμού μας δίνει αρκετά παραδείγματα, κατά τα οποία με το άρθρο 86 και τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών, επιχειρήθηκε η πολιτική σπίλωση των αντιπάλων μέσα από την ποινικοποίηση της πολιτικής.

 Άρα, λοιπόν, το άρθρο 86 του Συντάγματος είναι η λύδια λίθος για την αξιοπιστία του ίδιου του πολιτικού κόσμου.»

Ο Κώστας Τσιάρας ανέφερε ότι μετά την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου πρέπει να διασφαλιστούν δύο πράγματα:

«Να μην υπάρχει αφ’ ενός μεν ασυδοσία στην ασυλία των πολιτικών, αλλά συγχρόνως να μην μπορεί να παραδοθεί ο πολιτικός βορά στους πολιτικούς αντιπάλους. Εδώ πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή

Γιατί είναι μεν λαϊκή απαίτηση η διαφάνεια του πολιτικού βίου και η διασφάλιση διαδικασιών τιμωρίας των παρανομούντων πολιτικών.

Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ούτε βέβαια του συσχετισμού των κοινοβουλευτικών δυνάμεων στη Βουλή.

Αντιθέτως, πρέπει να είναι προϊόν νηφάλιας, αντικειμενικής σκέψης και ανάλυσης και στάθμισης των ποινικών δεδομένων.

Αν βρούμε αυτήν την ισορροπία θα έχουμε προσφέρει πολύ μεγάλη υπηρεσία στη σύγχρονη δημοκρατία και στη σχέση του λαού με αυτό που λέγεται πολιτική.

Θεσπίζοντας, επομένως, τις σχετικές διατάξεις στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, δίνουμε ακριβώς εξετάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε μελανό σημείο για το πολιτικό σύστημα τον περιορισμένο χρόνο αποσβεστικής προθεσμίας που προέβλεπε το Σύνταγμα:

«Να εξαληφθεί το μόνο μελανό σημείο αυτής της διαδικασίας, που είναι η σύντομη αποσβεστική προθεσμία της παραγραφής.

Γιατί κατά τα αλλά το θεσμικό πλαίσιο λειτούργησε, ώστε να έχουμε και παραπομπές πρώην υπουργών αλλά και καταδίκες.

Καταργείται, λοιπόν, η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παρ. 3, εξισώνοντας τον Υπουργό με τους κοινούς πολίτες ως προς την παραγραφή ποινικών αδικημάτων.

Κατά συνέπεια η νέα διάταξη του άρθρου 86 υπό την νέα διατύπωση αποφεύγει νομικά παράδοξα.

Όπως είναι για παραδειγμα η άσκηση ποινικής δίωξης για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και όχι για το βασικό αδίκημα.

Ταυτόχρονα εναρμονίζεται με τη πολιτική επιλογή εφαρμογής των κοινών διατάξεων του ποινικού κώδικα και για τους πολικούς.

Κατά αυτό τον τρόπο, η Βουλή περιορίζεται στο δικονομικό της καθήκον να εξετάζει και να αποφασίζει μόνο για την άσκηση της ποινικής δίωξης και η κατ΄ ουσία διερεύνηση της υποθέσεως να τελείται από τον φυσικό δικαστή.»

Ο κύριος Τσιάρας στάθηκε αρνητικά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει στο άρθρο πρώτα έξι και η ερμηνευτική δήλωση που ζητεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Και δεν φρονώ, πως ήταν αναγκαία η ενσωμάτωση της ερμηνευτικής δήλωσης που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η υιοθέτησή της πρότασης δεν θα οδηγούσε σε τίποτα άλλο από ένα συνταγματικό πατρονάρισμα των δικαστών από την νομοθετική εξουσία και σε μια αχρείαστη σύγκρουση των συνταγματικών κανόνων.

Άλλωστε επί των συγκεκριμένων θεμάτων η ήδη διαμορφωθείσα νομολογία των δικαστηρίων έχει δώσει τις ερμηνευτικές κατευθύνσεις.»

Facebook Comments

Τελευταία Νέα