ΑρχικήΠολιτικήΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ: Ζητά αναπροσαρμογή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ: Ζητά αναπροσαρμογή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την πολιτική της στη διαχείριση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ καλεί την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει το ταχύτερο την παθητική στρατηγική της, που στόχευε στον κατακερματισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και τη χρήση του με πελατειακές προτεραιότητες».

«Έστω και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να αναπροσαρμόσει τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου, με σκοπό τη δραστική ενίσχυση του ΕΣΥ, καθώς και την αύξηση της χρηματοδότησής των υποδομών και λειτουργιών του σιδηροδρομικού δικτύου», επισημαίνει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Όπως τονίζεται, σε γραπτή δήλωση από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκθέτει την αδιάφορη και παθητική στάση της Νέας Δημοκρατίας για την ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη Δευτέρα το αναθεωρημένο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Γαλλίας και την Τρίτη, ενέκρινε το αναθεωρημένο σχέδιο της Σλοβακίας, τα οποία περιλαμβάνουν ανακατεύθυνση πόρων για την πράσινη μετάβαση και αξιοποίηση κονδυλίων από το σχέδιο REPowerEU.

Η εξέλιξη αυτή εκθέτει την αδιάφορη και παθητική στάση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο αρχικό, άδικο και ανεπίκαιρο σχέδιο που έχει καταθέσει, αναδεικνύοντας παράλληλα και την αναξιοπιστία προσωπικά του Πρωθυπουργού», τονίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην ανακοίνωση του και προσθέτει:

«Υπενθυμίζουμε ότι μετά την τραγωδία των Τεμπών ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο τη βούληση του για αναπροσαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης για να δοθούν πόροι στις σιδηροδρομικές υποδομές. Ενώ στις αρχές Ιουνίου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, έλεγε τα ακριβώς αντίθετα αποδίδοντας «ασχετοσύνη» σε όσους μιλούν για αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η αλήθεια είναι ότι η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος μέχρι τέλος Αυγούστου να ανακατευθύνει χρήματα για την πράσινη μετάβαση και μέχρι τα τέλη του 2023 μπορεί να ανακατευθύνει έως 30% του Ταμείου.

Αυτή την ευελιξία αξιοποιούν άλλα ευρωπαϊκά κράτη, επικαιροποιώντας και αναπροσαρμόζοντας τα αρχικά τους σχέδια στις αυξημένες κοινωνικές και παραγωγικές απαιτήσεις», υπογραμμίζει.