Πέτσας: «Αυστηρότερες κυρώσεις σε όσους παραβιάσουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας»

40 mins read

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, πραγματοποίησε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τα μέτρα της κυβέρνησης ενόψει Πάσχα.

Ο κ. Πέτσας ξεκίνησε την ενημέρωση με τη ρητή υπογράμμιση ότι «το φετινό Πάσχα είναι αλλιώς, δεν θα πάμε στις εκκλησιές αλλά ούτε σε σπίτια συγγενών και φίλων».

Τόνισε δε «Αυτό άλλωστε επιβάλλει το μήνυμα αγάπης που εκπέμπουν οι άγιες αυτές ημέρες» και πρόσθεσε «Για να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί, μένουμε φέτος μακριά», επαναλαμβάνοντας εν συντομία τα εν ισχύ μέτρα για αποφυγή κάθε συγχρωτισμού για να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης.

Όπως είπε είναι εξαιρετικά θετικό ότι στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει με υπευθυνότητα και η Εκκλησία της Ελλάδος που έχει ήδη ενημερώσει ότι οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησίες μας θα είναι κλειστές για το κοινό.

Το «ευχαριστώ» στα ΜΜΕ για την υπεύθυνη και σοβαρή ενημέρωση

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι και τα μέσα ενημέρωσης και οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν ανταποκριθεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προσφέροντας συνεχή ενημέρωση για την πορεία της μάχης απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.

Και ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και για τα αντανακλαστικά τους να δείχνουν σε απευθείας μετάδοση τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, ώστε να έχουν πρόσβαση οι πιστοί από το σπίτι. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη δυνατότητα που προσφέρει η ΕΡΤ από τη Μεγάλη Τρίτη για τη μετάδοση των ακολουθιών και στη νοηματική γλώσσα.

Αυστηρότερες κυρώσεις στους παραβάτες

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «Οι Έλληνες κερδίσαμε σημαντικές μάχες και θα ήταν άδικο να χάσουμε τον πόλεμο από τη χαλάρωση λίγων ωρών».

Απηύθυνε δε έκκληση «ακόμη και στους λίγους όπως φάνηκε από χθεσινή δημοσκόπηση που σκέπτονται να μετακινηθούν την Κυριακή του Πάσχα για να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους, να μην το κάνουν. Πρώτον γιατί θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική τους και των προσώπων που αγαπούν. Και δεύτερον γιατί αν το κάνουν θα παραβιάσουν τα περιοριστικά μέτρα που ακολουθούν οι υπόλοιποι συμπολίτες τους, οι 9 στους 10 Έλληνες κι αυτό θα επισύρει φυσικά αυστηρές ίσως και αυστηρότερες από τις μέχρι σήμερα κυρώσεις και κυρίως θα διαταράξει την ομοψυχία και την ενότητα που μας έχει οδηγήσει με επιτυχία μέχρι εδώ. Γιατί από τη συμμόρφωση όλων στα δύσκολα και πρωτόγνωρα αυτά μέτρα θα εξαρτηθεί η αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα».

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το στρατηγικό σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι όπως είναι γνωστό τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου.

Και συμπλήρωσε «Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το στρατηγικό σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών. Αλλά παρακαλώ, δεν είμαστε ακόμη εκεί».

Επανέλαβε επίσης το μότο «Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές» και διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι «σταδιακή και μακρόσυρτη. Δεν θα είναι αυτόματη και οριζόντια. Θα είναι σαν θερμοστάτης. Όχι σαν διακόπτης».

Επίσης ότι «θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Κάθε βήμα θα είναι ελεγχόμενο και κάθε επόμενο θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα του προηγούμενου. Και τα αποτελέσματα της στρατηγικής θα αξιολογούνται καθημερινά».

Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο:

-Φέτος δεν θα πάμε στα χωριά μας.

-Αποφεύγουμε κάθε συγχρωτισμό για να σπάσουμε τον κρίκο στην αλυσίδα της μετάδοσης. Η Εκκλησία της Ελλάδος συμβάλει σε αυτό, με τους κλειστούς ναούς.

-Αυστηρότερες κυρώσεις για όσους παραβιάσουν τα μέτρα το Πάσχα.

-Παρακαλώ ακόμη και τους λίγους που σκέφτονται να μετακινηθούν την Κυριακή του Πάσχα για να πάνε σε συγγενείς και φίλους, να μην το κάνουν.

-Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σχέδιο μετάβασης στην κανονικότητα. Μέχρι τότε τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα. Η μετάβαση θα είναι σταδιακή & μακρόσυρτη, θα είναι σαν θερμοστάτης, όχι σαν διακόπτης.

-Σύμφωνα με χτεσινή δημοσκόπηση, τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων εγκρίνονται από 4/5 Έλληνες & τα μέτρα οικονομικής στήριξης εγκρίνονται από 3/4 πολίτες.

-4.824 οι εγκρίσεις για προσλήψεις σε ιατρικό & νοσηλευτικό προσωπικό.

-Χτες το ελλ. δημόσιο άντλησε 2. δισ. από το 7ετές ομόλογο. Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί.

-Παραχωρούμε δωρεάν τα επεισόδια της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης στην Κύπρο.

-Η κρίση αυτή ανέδειξε το φιλότιμο των Ελλήνων.

-Διαμορφώνεται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη & κράτους, πολίτη & πολιτικής.

-Πότε θα αρθούν τα μέτρα: Είμαστε στη φάση εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. Να ακολουθηθούν με ευλάβεια μέχρι 27 Απριλίου. Από τότε και μετά θα μπορέσουν όλοι οι Έλληνες να αντιληφθούν πώς θα εφαρμοστεί το σχέδιο σταδιακής μετάβασης.

-Το σταδιακό σχέδιο μετάβασης θα ανακοινωθεί όλο μαζί και όχι σταδιακά.

-Το ταμείο του κράτους πρέπει να το διαχειριζόμαστε σε σύνεση.

-Πρέπει να δείχνουμε σοβαρότητα & υπευθυνότητα. Αναδεικνύεται η ελαφρότητα προτάσεων για άμεση χρήση όλων των ταμειακών διαθεσίμων.

-Για πρόταση ΣΕΒ για δανεισμό εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων: Η ευελιξία στην αγορά εργασίας που έχει επιτευχθεί δεν πρέπει να διαταραχθεί. Δεν γνωρίζω αυτό το θέμα. Η μερική & εκ περιτροπής απασχόληση πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση.

Το Άγιο Φως θα έρθει στην Ελλάδα όπως κάθε χρόνο.

-Το 2020 θα είναι μια χρονιά ύφεσης αλλά το 2021 θα είναι έτος ισχυρής ανάπτυξης. Όποιος προβλέπει νούμερα θα πέσει έξω, δεν θέλω να σχολιάζω νούμερα.

-Για χρήση «μαλακού μαξιλαριού»: Έχουμε ένα ταμείο του κράτους. Όλοι πρέπει να καταλαβαίνουν ότι είμαστε σοβαροί στη χρήση του, ώστε να μην υπάρχει αναστάστωση στις αγορές.

-Ακόμα και εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης μετά τον Β’ΠΠ υπάρχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα αποθεματικά, εξαρτάται πάντα [από διάφορους παράγοντες]

Facebook Comments

Τελευταία Νέα