Πέτσας: «Θέλουμε κι εμείς να συμμετάσχουμε στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη»

15 mins read

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ότι «O πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εκφράζουν πλήρη ικανοποίηση για την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «Σε όλες τις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής» και πρόσθεσε πως είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Υπογράμμισε δε ότι «η σημαντική συμφωνία για τον αγωγό East Med δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης, στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν».

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «τα ‘’μνημόνια’’ που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη είναι παράνομα και άκυρα, ότι παραβιάζουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ότι αποσταθεροποιούν ολόκληρη την περιοχή. Ανέπτυξε ξεκάθαρα τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, και κατέστησε σαφές -με τρόπο που έγινε απόλυτα κατανοητό- ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ερωτηθείς  για την «απουσία της Ελλάδας από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη Λιβύη», ο κ. Πέτσας απάντησε πως «κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα αλλά αντίθετα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων. Θέλουμε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο επίπεδο αναζήτησης πολιτικής λύσης».

Επίσης, ανέφερε ότι η χώρα μας έχει διατυπώσει αίτημα συμμετοχής της στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος  της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ,  θα οργανωθεί εντός του Ιανουαρίου Διεθνής διάσκεψη για τη σύγκρουση στη Λιβύη με συμμετοχή των κύριων πρωταγωνιστών και των εμπλεκόμενων χωρών στο Βερολίνο.

Χαρακτηριστικά είπε ότι «Οι προετοιμασίες για μια τέτοια διάσκεψη βρίσκονται σε εξέλιξη», και πρόσθεσε πως η διάσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί «σε κάθε περίπτωση» τον Ιανουάριο και πως μπορεί να διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής διάσκεψη  για το λιβυκό ζήτημα θα γίνει με συμμετοχή της Γερμανίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Ρωσίας, ενώ μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει κληθεί.

 

Facebook Comments