ΑρχικήΠολιτικήΠιερρακάκης: «Καμία σκέψη για κόφτη SMS στο 13033»

Πιερρακάκης: «Καμία σκέψη για κόφτη SMS στο 13033»

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, διέψευσε τα σενάρια περί επιβολής «κόφτη» στα SMS στο 13033, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κατάχρησης, όπως το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες έστειλαν 6 στο πενταψήφιο νούμερο, για άθληση ή βόλτα με τον σκύλο τους μετά τις 21.00.

Ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας στον ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6», ξεκαθάρισε σε σχετική ερώτηση  «Πρώτον, δεν υπάρχει κανένας κόφτης και, δεύτερον, δεν κοιτάμε και δεν κοιτούσαμε τα δεδομένα αυτά».

Όπως τόνισε ο υπουργός, το 13033 δημιουργήθηκε «για να διευκολύνουμε τον κόσμο από το να τυπώνει χαρτιά και φόρμες», ενώ ειδική αναφορά έκανε στις περιπτώσεις όπου οι χρήστες «έχουν κάνει φραγή στα πενταψήφια νούμερα και αυτό επηρεάζει την επικοινωνία με 13033». 

Σημειώνεται ότι, μια μόλις ημέρα νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, είχε πει στον ΑΝΤ1 ότι ναι μεν δεν υπάρχει όριο στις μετακινήσεις με SMS, αλλά, προσέθεσε, αν το σύστημα δει πολλές μετακινήσεις, «θα σας κόψει». Αποκάλυψε δε ότι τα SMS στο 13033 μπορεί να μην έχουν συγκεκριμένο όριο, ωστόσο το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων που στέλνουν γραπτό μήνυμα για πολλές μετακινήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το σύστημα μπορεί να πει «όχι» και να «αρνηθεί» την έξοδο στον αποστολέα. 

Πάντως, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, το διέψευσε. «Δεν υπάρχει θέμα “κόφτη” στα μηνύματα SMS στο 13033 που στέλνει ο κάθε πολίτης», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Ακόμη, ανέφερε ότι ισχύουν όσα ίσχυαν και στο πρώτο lockdown για τα SMS, προσθέτοντας ότι τα μηνύματα δεν αποθηκεύονται και ότι δεν χρεώνονται.