Πιερρακάκης: Επιστροφή ενοικίου μόνο με ηλεκτρονική πληρωμή – Τέλος στα «μετρητά στο χέρι» για στέγαση και επαγγελματικά μισθώματα.
Μόνο για όσους καταβάλλουν το ενοίκιό τους μέσω τραπεζικού συστήματος θα ισχύει η επιστροφή ενοικίου, όπως ξεκαθάρισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Νίκο Χατζηνικολάου στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ελλάδα 2025–2030».
Όπως διευκρίνισε:
Για τους ιδιώτες, η πληρωμή του ενοικίου με τραπεζικό τρόπο θα αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ενίσχυση στέγασης.
Για τις επιχειρήσεις, η εξόφληση του ενοικίου επαγγελματικής στέγης μέσω τραπεζικού λογαριασμού θα είναι απαραίτητη για την αναγνώριση της σχετικής δαπάνης.
Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η έκπτωση 5% σε εργασίες όπως ανακαινίσεις θα δίνεται μόνο όταν η πληρωμή πραγματοποιείται ψηφιακά.
Νέα εποχή στη φορολογία και την οικονομία
Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως η χώρα έχει διανύσει ήδη σημαντικό δρόμο στον μετασχηματισμό του παραγωγικού της μοντέλου. «Οι πολίτες βλέπουν βελτιώσεις στην καθημερινότητά τους. Μέχρι το 2030 η Ελλάδα θα έχει πετύχει ακόμη περισσότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε πως η ανάπτυξη φτάνει το 2,3%, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά «δεν είναι αρκετό – πρέπει να στοχεύουμε ψηλότερα».
Αυστηροί έλεγχοι για το λαθρεμπόριο καυσίμων – Συνυπευθυνότητα για τις εταιρείες
Μία από τις σημαντικές παρεμβάσεις του νέου Τελωνειακού Κώδικα αφορά το λαθρεμπόριο καυσίμων, με τον Υπουργό να τονίζει πως οι εταιρείες διανομής θα φέρουν πλέον ευθύνη για παραβάσεις που εντοπίζονται στο δίκτυο πρατηρίων τους.
«Μελέτες δείχνουν ότι το Δημόσιο χάνει έως και μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως λόγω λαθρεμπορίου καυσίμων», ανέφερε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυστηρή εποπτεία και κυρώσεις.
Ρυθμισμένα χρέη, ελεύθερες μεταβιβάσεις ακινήτων για μικρομετόχους και διαχειριστές
Μία ακόμη σημαντική ρύθμιση αφορά τη δυνατότητα μεταβίβασης ή γονικής παροχής ακινήτων από πρόσωπα που σχετίζονται με επιχειρήσεις που έχουν ρυθμισμένα χρέη προς το Δημόσιο.
Πλέον, μικρομέτοχοι έως 5%, διαχειριστές και σύμβουλοι θα μπορούν να μεταβιβάζουν ακίνητα, χωρίς να δεσμεύονται λόγω οφειλών της επιχείρησης. Για μετόχους με ποσοστό άνω του 5%, θεσπίζεται ευέλικτο σύστημα εξασφάλισης του Δημοσίου, με τη δυνατότητα μείωσης της εγγυητικής προκαταβολής από 70% στο 7%, εφόσον παραχωρηθεί άλλο ακίνητο ως ενέχυρο.
«Το κράτος πρέπει να απλώνει το χέρι και όχι να κουνάει το δάχτυλο. Οι ρυθμίσεις δεν πρέπει να είναι τιμωρητικές», τόνισε με έμφαση ο Υπουργός.
Κίνητρα να ανοίξουν κλειστά ακίνητα – Σοκ προσφοράς
Ανάμεσα στα κίνητρα προκειμένου οι ιδιοκτήτες να διοχετεύσουν κλειστά ακίνητα στην αγορά, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας μίλησε για ένα πακέτο μέτρων. Πέραν της φορολογικής πτυχής -καθώς καθώς τα όποια νέα μέτρα φορολογικής κατεύθυνσης θα τα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ- ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε την κοινωνική αντιπαροχή και την πλήρη αποτύπωση της ιδιοκτησίας του κράτους.
“Μέσω της ΕΤΑΔ , περίπου 36.000 ακίνητα θα πέσουν στην αγορά , παράλληλα με τα ακίνητα των τραπεζών και των servicers” είπε ο Υπουργός και εστίασε στην ανάγκη δημιουργίας ενός θεσμικού πλαισίου που θα αξιοποιεί τα ανενεργά Κοινωφελή Ιδρύματα .
“Χρειαζόμαστε ένα σοκ προσφοράς “ είπε χαρακτηριστικά. “ Το θεσμικό πλαίσιο και η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα πρέπει να γίνουν όλα μαζί και με ταχύτητα”.
Τα 3+1 σημεία για προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων
Αναλυτική αναφορά στα 3 + 1 σημεία της στρατηγικής που πρέπει να ακολουθηθεί για ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα έκανε ο Υπουργός:
• Να αφαιρεθούν τα εμπόδια από την οικονομία. Η Ελλάδα παραμένει μια γραφειοκρατική χώρα. Εχουν ψηφιοποιηθεί 2.000 διαδικασίες, εκκρεμούν άλλες 3.500 υπηρεσίες του Κράτους προς πολίτες και επιχειρήσεις.
• Να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία με αποτύπωση και ενεργό διαχείριση. Το Υπερταμείο έχει assets 12 δισ ευρώ
• Να αναπτυχθούν ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας βάσει στρατηγικού πλάνου
• Να αρθούν τα εμπόδια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η διοργάνωση του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε από την Next is Now και την Dome Consulting Firm, με στόχο να αναδείξει τις προοπτικές και τις στρατηγικές για την οικονομία και την ανάπτυξη της Ελλάδας την επόμενη πενταετία. Χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου ήταν ο όμιλος Real Group, ενώ διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του Πανεπιστημίου Πειραιώς.