ΑρχικήΠολιτικήΠιο σκληρά κατά της συμφωνίας με Γαλλία, Φίλης και Αναγνωστοπούλου

Πιο σκληρά κατά της συμφωνίας με Γαλλία, Φίλης και Αναγνωστοπούλου

Οι διαφωνίες και οι διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνογαλλική συμφωνία εκδηλώνονται δημοσίως πλέον, ενόψει της αυριανής ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖA διαπραγματευόταν αντίστοιχη συμφωνία με τη Γαλλία το 2018, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, εντούτοις μεγάλο μέρος του κόμματος, ειδικά οι λεγόμενοι «εκπρόσωποι του 4%» (Ομπρέλα, 53+), αντιτίθενται συνολικά στη συμφωνία, καταγγέλλοντας το ράλι εξοπλισμών και συγκλίνοντας με ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και εξωκοινοβουλευτική αριστερά στη ρητορική τους.

Η διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του κόμματος έγινε ακόμη πιο εμφανής την Τρίτη στη Βουλή, όπου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας ο Νίκος Φίλης και η Σία Αναγνωστοπούλου κινήθηκαν σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, ζητώντας από τον προεδρεύοντα να μιλήσουν ξεχωριστά στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας, παρά το γεγονός ότι θα τοποθετηθεί ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του κόμματος την προηγούμενη εβδομάδα η απόφαση περί καταψήφισης δεν ήταν ομόφωνη, καθώς υπήρξαν δύο υπέρ του «παρών» και μια άποψη υπέρ του «ναι».

Από τη μία πλευρά ο εισηγητής και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε χθες στη Βουλή την ελληνογαλλική συμφωνία «στρατηγικά ορθή”, υπενθυμίζοντας με σχετική αμηχανία ότι το κόμμα του θα την καταψηφίσει αν δεν γίνουν (σ.σ. αδύνατο μετά τη υπογραφή της) διορθώσεις στα δύο επίμαχα άρθρα 2 και 18 που, όπως είπε, «αφήνουν εκτός πρόβλεψης της Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές, όπως το Σαχέλ».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra αποτελούν επί της αρχής στρατηγικά ορθή επιλογή που είχε δρομολογηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη συμφωνία διαπραγματευόμαστε και εμείς».

Από την άλλη πλευρά, μόλις πήρε το λόγο ο Νίκος Φίλης εξέφρασε τη συνολική διαφωνία του με τη συμφωνία, λέγοντας ότι «η κούρσα των εξοπλισμών δεν οδηγεί πουθενά» και ότι οι διαφορές με την Τουρκία πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά, κατηγορώντας παράλληλα τη Γαλλία ότι «ανασυστήνεται στη βάση ενός αυτοκρατορικού δόγματος για τη Μεσόγειο».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων πρέπει να στηρίζεται σε διαρκή διπλωματική πρωτοβουλία, για την ειρηνική επίλυση των εκκρεμοτήτων, των διαφορών που έχουμε με την Τουρκία. Αυτό σημαίνει διεθνές δίκαιο και Χάγη. Τώρα ακούμε για τη Γαλλία που θα έρθουν εδώ πέρα οι στρατιώτες να βάλουν τα στήθη τους μπροστά για να υποστηρίξουν οι Γάλλοι τα ελληνικά συμφέροντα».

Αντίστοιχα και η Σία Αναγνωστοπούλου κατήγγειλε αύξηση των αμυντικών δαπανών 40 φορές μέσα σε ενάμιση χρόνο. «Τι μπορεί να σημαίνει; Τι είδους πατριωτική γραμμή είναι αυτή; Τι είδους εθνική και κοινωνική συνοχή εξασφαλίζει; Σπάτε ή δεν σπάτε την εθνική γραμμή ότι η χώρα -και μετά από όσα έχει υποστεί- ιστορικά δεν εμπλέκεται σε παιχνίδια που την ξεπερνάνε και τα οποία δεν είναι δικά της; Σε ποια στρατηγική εντάσσεται το εκστρατευτικό σώμα, η συνδρομή της Ελλάδας στη Γαλλία στο Σαχέλ για παράδειγμα;», αναρωτήθηκε.