ΑρχικήΠολιτικήΠληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη: «Ο κ. Τσίπρας δεν φημίζεται για τις διαπραγματεύσεις του»

Πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη: «Ο κ. Τσίπρας δεν φημίζεται για τις διαπραγματεύσεις του»

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός μίλησε για τα όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι «είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής». Παράλληλα, άφησε αιχμές για την κριτική της αντιπολίτευσης και ειδικότερα για τον κ. Τσίπρα.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την κριτική της αντιπολίτευσης, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν έχει προλάβει να την ακούσει, τόνισε ότι: «Αν κάποιοι φαντασιώνονται άλλες πιο τολμηρές και ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες θα μου έκανε πολύ εντύπωση. Ιδίως αν αυτό έρχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση και από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος γνωρίζει τους κανόνες με τους οποίους δουλεύουν τα Ευρωπαϊκά συμβούλια». Ωστόσο, σχολίασε ότι ο κ. Τσίπρας «ως διαπραγματευτής ο ίδιος δεν μπορώ να πω ότι τα έχει καταφέρει και εξαιρετικά περίφημα όσο ήταν πρωθυπουργός».

«Είναι εξίσου σαφές όπως αποτυπώνεται στην παράγραφο 20 ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται. Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου».

«Αποτυπώνεται στην παράγραφο 16 ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν ένα ζήτημα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε έπειτα ο κ. Μητσοτάκης. «Υπάρχει και η θετική ατζέντα. Ότι εμείς προσδοκούμε σε γόνιμη και θετική σχέση με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι» συμπλήρωσε.

Σχετικά με την Κύπρο, σημείωσε πως «υπάρχουν σαφέστατες αναφορές σε ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο. Ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας. Μια πολύ σημαντική αναφορά ως προς την Κύπρο είναι ότι ο τρόπος που μπορεί να λύσει τις διαφορές της για τις θαλάσσιες ζώνες είναι μέσα από διαπραγματεύσεις με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.»

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στο ψήφισμα 550 του ΟΗΕ το οποίο «αναφέρεται με σαφήνεια στα ζητήματα που αφορούν την Αμμόχωστο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας: «Ήταν δύσκολη διαπραγμάτευση. Το τελικό κείμενο είναι αρκετά διαφορετικό από το αρχικό. Πιστεύω ότι καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και τις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας».

«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του» επεσήμανε επιπλέον, προσθέτοντας: «Ελπίζω αυτές οι συζητήσεις κάποια στιγμή να μην είναι διακοσμητικές αλλά να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα».