ΑρχικήΠολιτικήΠοια είναι η Εύα Καϊλή- Από την αρχιτεκτονική στην παρουσίαση δελτίων και...

Ποια είναι η Εύα Καϊλή- Από την αρχιτεκτονική στην παρουσίαση δελτίων και την ευρωβουλή

Η Εύα Καϊλή συνελήφθη για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς από αξιωματούχους του Κατάρ, ενώ έχει συλληφθεί για την ίδια υπόθεση και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βελγικής Δικαιοσύνης, οι συλλήψεις έγιναν για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά».

 

Ποια είναι η Ευρωβουλευτής που συνελήφθη για το σκάνδαλο του Κατάρ

Η Εύα Καϊλή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου 1978. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ αργότερα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Το 2012 ήταν υποψήφια Διδάκτωρ Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και σπούδασε στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας.

Ο πατέρας της, Αλέξανδρος Καϊλής, είναι μηχανολόγος και ηλεκτρολόγος μηχανικός, ανώτερο στέλεχος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη. Η μητέρα της, Μαρία Ιγνατιάδου, είναι Μικρασιάτισσα, μεγαλωμένη στον νομό Ημαθίας.

Καριέρα στη δημοσιογραφία

Πριν την πολιτική της καριέρα, η Καϊλή εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό κανάλι Mega Channel (2004-2007), παρουσιάζοντας το δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου. Την περίοδο 2012-2014 υπήρξε σύμβουλος επικοινωνίας και δημόσιων και εξωτερικών υποθέσεων σε ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες και σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

 

Η ενασχόληση με την πολιτική: Από δημοτική σύμβουλος στο Ευρωκοινοβούλιο

Στις δημοτικές εκλογές του 2002 εξελέγη δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης. 

Στις εθνικές εκλογές 2004 ήταν η νεότερη υποψήφια, θέτοντας πρώτη φορά υποψηφιότητα στην εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ και καταφέρνοντας να καταλάβει εκλόγιμη θέση, την οποία εν τέλει δεν ανέλαβε λόγω της απόφασης του τότε προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ, Γιώργου Παπανδρέου, να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και έγινε η νεότερη βουλευτής με το κόμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Διατήρησε την έδρα της στις εθνικές εκλογές 2009.

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής της θητείας, η Καϊλή διετέλεσε μέλος στις κοινοβουλευτικές επιτροπές : Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών και Εκπαιδευτικών Υποθέσεων, Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ειδική Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού. Υπήρξε, επίσης, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ), στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ε.Ε. για την Μεσόγειο. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε συνέδρια και σε ειδικές αποστολές στο εξωτερικό.

Ενόψει της κρίσιμης ψήφου εμπιστοσύνης από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον Νοέμβριο 2011, η Καϊλή έγινε πρωτοσέλιδο στον Τύπο όταν ανακοίνωσε την άρνησή της να υποστηρίξει την κυβέρνηση στην ψηφοφορία αυτή – γεγονός που θα άφηνε τον Παπανδρέου με την υποστήριξη μόνο 151 βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ από τους συνολικά 300 βουλευτές. Αργότερα, υπαναχώρησε και ο Παπανδρέου κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης με τους 155 συνολικά βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ να εκφράζουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνησή του.

Στις εκλογές του 2012 αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους, αλλά δεν ανέλαβε, λόγω της απόφασης του τότε προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ Ευάγγελου Βενιζέλου να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης. Την περίοδο 2013–2014 διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών του υπουργείου Εσωτερικών.

Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στις ευρωεκλογές 2014 εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη (S&D) καθώς έλαβε 122.054 ψήφους.

Από τότε και μέχρι σήμερα, η Καϊλή είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στην Ευρώπη μέχρι τη σύλληψή της τον Δεκέμβρη του 2022. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας και του Τμήματος Επιστήμης και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Ευρωκοινοβούλιο και αντιπρόεδρος για την στρατηγική καινοτομίας, τις ΤΠΕ, την τεχνολογία, τις επιχειρήσεις, την ΕΚΕ, τον ΟΗΕ, τον ΠΟΕ, τον ΟΟΣΑ και την Μέση Ανατολή.

 

Διετέλεσε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης, του οργάνου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αξιολόγηση των Επιστημονικών και Τεχνολογικών Επιλογών (2017-2022) και της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ (2014-2019).

Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Είναι αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Προϋπολογισμών και στην αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο.

Παράλληλα με τη συμμετοχή της σε επιτροπές της Ε.Ε., η Καϊλή είναι μέλος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον καρκίνο, της Διακομματικής Ομάδας για την αναπηρία, της αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας Ε.Ε-Ρωσίας και της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Το 2018 ήταν η αποδέκτης του βραβείου Ευρωβουλευτής της Χρονιάς για την Ψηφιακή Εποχή και τις Νέες Τεχνολογίες.

Το 2019 επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, λαμβάνοντας 145.650 ψήφους. Από το 2019 μέχρι τον Δεκέμβρη του 2022 ήταν επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Στις 18 Ιανουαρίου 2022 η Καϊλή έγινε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την εκλογή της στον πρώτο γύρο των εκλογών με 454 ψήφους.

Τον Σεπτέμβριο 2022, η επιλογή της να παραβιάσει την «κομματική γραμμή» των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για αποχή στην ψηφοφορία για τον επόμενο γραμματέα της Ευρωβουλής, ψηφίζοντας μάλιστα τον Αλεσάντρο Τσιοτσέτι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έφερε την Εύα Καϊλή στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων και αντιδράσεων από την ευρωομάδα της.

 

 

Διαφθορά και σύλληψη

Στις 9 Δεκεμβρίου 2022 η Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από τη βελγική αστυνομία, έπειτα από έρευνα για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που συνδέονται με προσπάθειες άσκησης πίεσης υπέρ του Κατάρ.

Την ίδια μέρα διαγράφηκε από την Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με την οποία συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε 16 σπίτια και συνέλαβε τουλάχιστον άλλα τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντζέρι και του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, συντρόφου της Καϊλή και κοινοβουλευτικού βοηθού της ευρωβουλευτή Μαρί Αρένα.

Κατά τις εφόδους, η αστυνομία βρήκε περισσότερα από 600.000 ευρώ σε μετρητά. Διεθνή και Βελγικά Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι σε έρευνες στο σπίτι της βρέθηκαν σακούλες με μετρητά, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το ποσό. Επίσης, ανέφεραν ότι οι αρχές προχώρησαν και στη σύλληψη του πατέρα της, ο οποίος φέρεται να εντοπίστηκε να έχει στην κατοχή του μία βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα και να σκόπευε να διαφύγει.

Την αμέσως επόμενη μέρα, με απόφαση της προέδρου του Ε.Κ., Ρομπέρτα Μέτσολα, της αφαιρέθηκαν όλες οι αρμοδιότητες που είχε ως αντιπρόεδρος, επιστολή που κοινοποιήθηκε σε όλους τους ευρωβουλευτές.


Η Καϊλή είχε επαινέσει το Κατάρ για την πρόοδο στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, κατά την προετοιμασία της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2022, παρόλο που έχουν γίνει αναφορές για χιλιάδες νεκρούς εργάτες κατά την κατασκευή των υποδομών που αφορούσαν τη διοργάνωση.

Μετά τη διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι η Καϊλή λειτουργούσε ως «δούρειος ίππος της Νέας Δημοκρατίας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ