ΑρχικήΠολιτικήΠοιοι είναι οι 5 υφυπουργοί που κινούνται προς την αποχή για το...

Ποιοι είναι οι 5 υφυπουργοί που κινούνται προς την αποχή για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών

Πιο ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή της Μαρίας Κεφάλα. Είναι προβληματισμένη και προέρχεται από περιβάλλον που είναι κοντά στην εκκλησία καθώς ο πατέρας της είναι ιερέας.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και στην τεκνοθεσία, καθώς η δημόσια διαβούλευση αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου.

Ωστόσο, ο αναβρασμός και οι αντιδράσεις στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζονται. Kαι όχι μόνο μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης αλλά και μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος.

Μέχρι στιγμής, τρία μέλη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι θα απέχουν από την ψηφοφορία για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών στα μέσα Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, η υφυπουργός Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας.

Ενδεικτική ως προς τα προαναφερθέντα είναι η χθεσινή δήλωση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιάννη Μπούγα, μέσω του Real FM, ότι «η προσωπική μου απόφαση είναι μάλλον να απέχω από τη διαδικασία. Θα το εξηγήσω. Πρέπει να εξηγηθεί με τρόπο που θα είναι αναλυτικός ώστε να γίνει κατανοητή η προσωπική μου στάση. Είναι καθαρά θέμα συνείδησης και νομικής στάθμισης».

Η στάση του Μαξίμου

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο φέρει την υπογραφή του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικώς με τη στάση που θα τηρήσει το Μέγαρο Μαξίμου έναντι των υφυπουργών που θα θελήσουν να απέχουν από την επικείμενη ψηφοφορία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο χθεσινό μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, ανέφερε ότι «καλό είναι να μην προεξοφλήσουμε τη στάση των βουλευτών, είτε είναι είτε δεν είναι υφυπουργοί, ούτε βεβαίως μπορώ να σας προαναγγείλω τις αποφάσεις του πρωθυπουργού».

 

 

Ποιοι υφυπουργοί κινούνται προς την αποχή

Ο Παύλος Μαρινάκης ερωτήθηκε συγκεκριμένα για την αρμόδια υφυπουργό, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, η οποία φέρεται, επίσης, να κλίνει προς την αποχή, καθώς είναι γνωστό πως διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις. «Κάθε απόφαση είναι προσωπική, ο καθένας τοποθετείται όπως του επιτάσσει η συνείδησή του, ας μην προεξοφλήσουμε τη στάση κανενός», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Προβληματισμένοι φέρονται, επίσης, ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, που φαίνεται να βρίσκεται ανάμεσα στο «ναι» και την αποχή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, που, επίσης, φαίνεται να κινείται ανάμεσα στο «ναι» και την αποχή, αλλά και η υφυπουργός Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία, ωστόσο, δεν έχει εκφραστεί δημοσίως.