ΑρχικήΠολιτικήΠοιοι υπογράφουν για τη “γέφυρα” με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ποιοι υπογράφουν για τη “γέφυρα” με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Σε συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας, δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο της πρωτοβουλίας “Γέφυρα”, που προτείνει τη συγκρότηση ενός νέου κεντροαριστερού πόλου υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στο κείμενο αναφέρεται η “ανάγκη” να μπει φρένο στο νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ και η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν το “στέλεχος της κεντροαριστεράς” Νίκος Μπίστης, πρώην υφυπουργός, η Μαρία Ρεπούση, οι καθηγητές Μουζέλης και Λιάκος, αλλά και οι Σωτήρης Βαλντέν, Κωστής Παπαϊωάννου και Φωτεινή Σιάννου. Παρόν μεταξύ άλλων ήταν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. 

Ποιοι υπογράφουν το κείμενο

Το κείμενο ανάμεσα σε άλλους υπογράφουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, ο Νίκος Μπίστης, οι δημοσιογράφοι Παναγιώτης Παναγιώτου και Ελίζα Παπαδάκη. Οι πανεπιστημιακοί που υπογράφουν το κείμενο της “Γέφυρας” είναι οι Κωστής Βαΐτσος, Νίκος Μουζέλης, Σωτήρης Βαλντέν, Θόδωρος Γεωργίου, Τάκης Καφετζής, Παντελής Λαζαρίδης. Αχιλλέας Μητσός, Μαρία Ρεπούση, Θόδωρος Σακελλαρόπουλος. 

Παπανδρέου και Λαλιώτης κατά της συνεργασίας

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε αρνητικός στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ δηλώνοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας συντηρητικός χώρος που συμμάχησε με ένα ακροδεξιό κόμμα”. 

Παράλληλα, χθες ο Κώστας Λαλιώτης με επιστολή του στο Βήμα δήλωσε ότι “Η Κεντροαριστερά και το Κίνημα Αλλαγής δεν θα μετατρέπονται σε δεκανίκι και ουρά είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ”.

Το κείμενο της Γέφυρας για τη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

«Σε Ελλάδα και Ευρώπη, επείγει να διαμορφωθεί ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος που θα φράξει το δρόμο στο Δεξιό/Ακροδεξιό μπλοκ και θα πραγματοποιήσει τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Επείγει οι προοδευτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το εναγκαλισμό με τη Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό που κινδυνεύει να τις σβήσει από τον πολιτικό χάρτη. Επείγει να ξεπεράσουν την πολυδιάσπασή τους συγκλίνοντας σε μια τολμηρή αριστερή μεταρρυθμιστική πολιτική. Η Ισπανία και η Πορτογαλία δείχνουν το δρόμο σύγκλισης και συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς.

Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα απαλλαγμένο από την παράταιρη συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛΛ, να αναλάβει πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για διάλογο και σύγκλιση με τους προοδευτικούς πολίτες και τις συλλογικότητες της Κεντροαριστεράς. Καλούμε επίσης το ΚΙΝ.ΑΛΛ και όσες δυνάμεις τοποθετούνται στο φιλοευρωπαϊκό προοδευτικό χώρο να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη πολιτική της μετωπικής αντιπαράθεσης και “στρατηγικής ήττας” του ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετάσχουν σε ένα διάλογο με βάση προγραμματικές θέσεις για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου με άξονα τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Καλούμε όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες να υπερβούν τις διαιρέσεις και τις πικρίες του παρελθόντος και να συμβάλουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός πόλου που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας και θα ενισχύσει τις προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο, στις επικείμενες κρίσιμες αναμετρήσεις. Για να παραμείνει η Ελλάδα στο προοδευτικό στρατόπεδο. Για να ολοκληρωθεί η επούλωση των πληγών από την κρίση. Αλλά και για να βγει η χώρα από το περιθώριο της στασιμότητας, να δημιουργήσει υποδοχείς της τεχνοεπιστημονικής καινοτομίας και της αειφόρου ανάπτυξης, συνδυασμένους με συνθήκες αξιοπρεπούς εργασίας και την κοινωνική αλληλεγγύη. Για να προχωρήσει η χώρα σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό των θεσμών, για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες που αυξήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, και να καταπολεμηθούν οι κάθε λογής διακρίσεις που τρέφουν τον φασισμό», αναφέρουν στο κείμενό τους.