ΑρχικήΚόσμοςPolitico: Το σχέδιο του Σαρλ Μισέλ για να καταστρέψει την Φον Ντερ...

Politico: Το σχέδιο του Σαρλ Μισέλ για να καταστρέψει την Φον Ντερ Λάιεν- «Δώστε στον Μητσοτάκη τη θέση της»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέλει με κάθε τρόπο να απαλλαγεί από την άσπονδη συνάδελφο του, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Στο τελευταίο σχέδιο που επεξεργάζεται για να την ξεφορτωθεί, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες και αξιωματούχους που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις συνομιλίες του με τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, προωθεί την ιδέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει τη θέση της Φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ίδιες πηγές, πάντως, μιλούν για «απέλπιδα προσπάθεια».

Αν και η πλευρά του Σαρλ Μισέλ έσπευσε να διαψεύσει, δια της εκπροσώπου του, το δημοσίευμα του Politico, ως «fake news», σύμφωνα με τους διπλωμάτες και τους αξιωματούχους που μίλησαν στο Politico, πρόκειται για άλλη μία «απέλπιδα προσπάθεια» του Μισέλ να «ρίξει» την Φον ντερ Λάιεν.

Ο Μισέλ φαίνεται να είναι επί του παρόντος υπεύθυνος για την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, που θ’ ανοίξει τον δρόμο για το διορισμό των νέων επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, φέρεται να υπήρξε μια άτυπη συμφωνία στους κόλπους της ΕΕ ότι η Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν και ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα να αναλάβει χρέη νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Μισέλ εμφανίζεται να επιμένει, ωστόσο, να παρουσιάζει εναλλακτικές στην υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν και, σε αυτό το πλαίσιο, έχει παρουσιάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως πιθανό διάδοχο της Γερμανίδας στην Κομισιόν και την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ως εναλλακτική στην υποψηφιότητα Κόστα.