Ποιοι θα λένε τα Σκόπια «Βόρεια Μακεδονία» και ποιοι τους Σκοπιανούς «Μακεδόνες»

10 mins read

Η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι δε θα αποκαλεί τη γειτονική χώρα «Βόρεια Μακεδονία» αλλά θα τη συνεχίσει να τη λέει «Σκόπια» έχει ανοίξει μεγάλη κουβέντα για το ποιοι τελικά θα χρησιμοποιούν το κατά Κατρούγκαλο «υποχρεωτικό Βόρεια Μακεδονία» αλλά και για το πώς θα ονομάζουν τους Σκοπιανούς αυτοί που θα το χρησιμοποιούν.
Θα τους λένε «Μακεδόνες», όπως προβλέπει η συμφωνία;
Ο ΥΠΕΞ Γιωργος Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε σήμερα, απευθυνόμενος στους γείτονες, που επιμένουν ακόμη στο «Μακεδονία» σκέτο, ότι είναι πλέον υποχρεωτικό το «Βόρεια Μακεδονία».
Το μήνυμα, βεβαίως, ήταν και για το εσωτερικό.
Ένα μήνυμα όμως που δε φαίνεται να πτοεί τους σθεναρός πολέμιους της συμφωνίας που είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το όνομα της πρωτεύουσας (Σκόπια) ως ονομασία για τη χώρα.
Όσο δύσκολο είναι όμως για τον Αδωνι να πει τα Σκόπια «Βόρεια Μακεδονία», άλλο τόσο δύσκολο είναι για τους υποστηρικτές της συμφωνίας να χρησιμοποιήσουν δημόσια τον όρο «Μακεδόνες» όταν αναφέρονται στους Σκοπιανούς.
Είναι χαρακτηριστική η αμηχανία του Σπύρου Δανέλλη, στον ΣΚΑΙ, σε συζήτηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη δίπλα του, όταν αναφέρθηκε στους Σκοπιανούς αποκαλώντας τους «οι βόρειοι γείτονες μας».
Στην επίμονη ερώτηση του Άδωνι «ντρέπεσαι να τους πεις Μακεδόνες;» Ο Δανέλλης απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο, ο οποίος όμως χρησιμοποιείται από τους ίδιους τους Σκοπιανούς με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών που τους εκχωρεί μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα