Πόρισμα «κόλαφος» του ΚΕΘΕΑ: «Αποφυλακίζονταν έμποροι ναρκωτικών που εμφανίζονταν σαν χρήστες»

40 mins read

H έκθεση ομάδας εργασίας του ΚΕΘΕΑ περιλαμβάνει σωρεία αποκαλύψεων  για όσα συνέβαιναν στη Θεραπευτική Κοινότητα Διαβατών.

Σύμφωνα με το protothema.gr, ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε, πριν από λίγο στη Βουλή, την έκθεση του ΚΕΘΕΑ, από τα συμπεράσματα της οποίας προκύπτει ότι  η πρώτη μονάδα απεξάρτησης που λειτουργεί από το 2015 μέσα σε ελληνικές φυλακές κατήντησε σαν πλυντήριο για την αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών που εμφανίζονταν σαν χρήστες.

Στην έκθεση, ως σημαντικό ζήτημα, αναδείχθηκε «η έκδοση βεβαιώσεων σε μέλη που παράτυπα εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα (γιατί προφασιζόμενα πρόβλημα εξάρτησης εντάσσονταν στη θεραπευτική διαδικασία) αλλά και κυρίως η χρήση νομικών ευεργετημάτων σε μέλη του Προγράμματος και απόφοιτους που χρησιμοποιούσαν το Πρόγραμμα χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα με τη χρήση ουσιών».

Επιπλέον αναφέρεται ότι έφτασε να αμφισβητείται δημόσια η αξία των βεβαιώσεων που εκδίδει το ΚΕΘΕΑ, ενώ γίνεται λόγος και για «παρακύκλωμα» που μπορεί να συνδεόταν με δικηγόρους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και στελέχη του οργανισμού.

Τα μέλη της ομάδας εργασίας προειδοποιούν ότι «Η αίσθηση έλλειψης προστασίας από το προσωπικό, οι ασαφείς διαδικασίες και τα κριτήρια για τις προϋποθέσεις ένταξης στη Θεραπευτική Κοινότητα στα Διαβατά είναι προφανές ότι διακυβεύουν τους θεραπευτικούς στόχους του προγράμματος και συμβάλλουν στην αλλοίωση του κύρους του Οργανισμού».

Στο πόρισμα που συντάχθηκε από εσωτερική ομάδα εργασίας του ΚΕΘΕΑ για τα τεκταινόμενα στην πρώτη μονάδα απεξάρτησης που λειτουργεί από το 2015 μέσα στις φυλακές Διαβατών περιλαμβάνονται κι άλλα στοιχεία που προκαλούν σοκ, όπως για παράδειγμα η διαπίστωση ότι υπήρξε εκτεταμένη και συστηματική χρήση παράνομων ουσιών από προσωπικό και μέλη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «στο διάστημα αυτό, ζητήματα που ανέκυπταν σχετικά με οικονομικές ατασθαλίες, διοικητικές υπερβάσεις, και αστοχίες κλινικού σχεδιασμού, αντιμετωπίστηκαν ως θέματα δευτερεύουσας προτεραιότητας».

Στην έκθεση αποκαλύπτεται ότι μεταξύ προσωπικού στο πρόγραμμα Προμηθέας, όπως ονομάζεται το πρόγραμμα της θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ που λειτουργούσε μέσα στις φυλακές Διαβατών διαπιστώθηκαν και ερωτικές σχέσεις όχι μόνο μεταξύ εργαζομένων αλλά και μεταξύ μελών του προσωπικού και μελών του προγράμματος αλλά και χρήση παρανόμων ουσιών από εργαζόμενους στο πρόγραμμα. Παραλλήλως, από συγκεκριμένα πρόσωπα καταβλήθηκε προσπάθεια να συγκαλυφθούν παραβατικές συμπεριφορές ή δραστηριότητες «οριακής νομιμότητας», αφού, όπως αναφέρεται «διαδικασία που διατυπωνόταν από στοιχεία ιδιότυπου εφησυχασμού που κατέληγε στο ότι “ό,τι συνέβη τελείωσε… τώρα μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, χωρίς να εκλαμβάνονται ως σημαντικά και κρίσιμα ανασταλτικά σημεία, οι ερωτικές σχέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους, μεταξύ μελών του προσωπικού και μελών, η χρήση παράνομων ουσιών από εργαζόμενους στο Πρόγραμμα”».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι έγινε προσπάθεια συγκάλυψης των παρανομιών και ατασθαλιών που καταγράφονται από την ομάδα εργασίας, καθώς όπως τονίζουν «Έχουν με βεβαιότητα τεκμηριωθεί: η απώλεια υπολογιστών με στοιχεία μελών, απώλεια υπολογιστών που χρησιμοποιούνταν από πρόσωπα-κλειδιά, απώλεια δίσκων αποθήκευσης, έλλειψη παραστατικών από συναλλαγές, αλλά και ασυνήθιστες προσφορές προς το Πρόγραμμα στη φυλακή».

Στο πόρισμα γίνεται λόγος για κατάχρηση εξουσίας, κλίμα ανασφάλειας, αποφάσεις που δεν προκύπτουν ως αποτέλεσμα των θεσμοθετημένων διαδικασιών, αδιαφάνεια στις συνεργασίες και υποσυστήματα μεταξύ των εργαζομένων που ανέπτυσσαν γενικευμένα συναισθήματα φόβου και καχυποψίας. Επίσης αναφέρεται «ότι δεν υπάρχει κανενός είδους εμπιστοσύνη στο σύστημα σε κάθε εκδοχή δραστηριότητας. Το σύνολο σχεδόν των εμπλεκομένων δε πιστεύει ότι υπάρχει διέξοδος και διαφορετική προοπτική».

Το πόρισμα του ΚΕΘΕΑ για την μονάδα απεξάρτησης που λειτουργεί στις Φυλακές Διαβατών:

Από τη διαδικασία διερεύνησης της λειτουργίας του προγράμματος «Προμηθέας» του ΚΕΘΕΑ προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα:

– Ποιοι απαξίωναν το σημαντικό έργο του ΚΕΘΕΑ και την προσπάθεια απεξάρτησης και επανένταξης στην κοινωνία των χρηστών ναρκωτικών;

– Είχε αντιληφθεί τις παράνομες συμπεριφορές εργαζομένων και μελών του προγράμματος της θεραπευτικής κοινότητας μέσα στις φυλακές Διαβατών ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος τα τελευταία 15 χρόνια εναλλασσόταν στη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ με τον Γεράσιμο Νοταρά;

– Υπάρχει σχέση μεταξύ του περίφημου νόμου «Παρασκευόπουλου» με τις βεβαιώσεις που δίνονταν σε εμπόρους ναρκωτικών ότι είναι χρήστες, ώστε στη συνέχεια να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου και να πετυχαίνουν την αποφυλάκισή τους;

– Έγινε προσπάθεια από την προηγούμενη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ να αποσιωπηθεί το πόρισμα των ίδιων των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ για όσα συνέβαιναν στη θεραπευτική κοινότητα των φυλακών Διαβατών;

egrafo1

egrafo2

egrafo3

egrafo4

egrafo5

egrafo6

Απεργία των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, μετά τον ορισμό νέου Δ.Σ.

Την στιγμή που η ομάδα εργασίας του ΚΕΘΕΑ αποκαλύπτει όλα τα παραπάνω, το σωματείο των εργαζομένων προχωρά σήμερα Τετάρτη 6 Νοεμβρίου σε 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Οργανισμού.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων αναφέρει «Θεωρούμε το ΔΣ που διορίστηκε, ως ένα κομματικό ΔΣ που δεν μπορεί να έχει νομιμοποίηση στα μάτια των εργαζομένων και, όπως κάθε κομματικό ΔΣ, δεν διασφαλίζει τη χρηστή διοίκηση. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε στις θέσεις μας για την ανάγκη αυτοδιοίκητου, όχι μόνον του ΚΕΘΕΑ, αλλά όλων των οργανισμών δημόσιας υγείας και ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτό» αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Και συνεχίζουν «Όσον αφορά το θεραπευτικό και το τρέχον διοικητικό κομμάτι, θα λειτουργήσουμε με συνέπεια προς τους εργαζόμενους και τους εξυπηρετούμενους, διατηρώντας πάντα στο προσκήνιο το αγώνα μας για το αυτοδιοίκητο».

Facebook Comments