Πρόληψη, αξιοπρεπής περίθαλψη, καλύτερο αποτέλεσμα με λιγότερο κόστος το τρίπτυχο του προγράμματος ΝΔ για την υγεία

20 mins read

Το κυβερνητικό πρόγραμμα για την Υγεία παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί του Σαββάτου. Εμφαση δίνεται στην πρόληψη που αποτελεί και προσωπικό στοίχημα του προέδρου της ΝΔ όπως τόνισε ο ίδιος στην ομιλία του.
“Στις θέσεις κάθε κόμματος για την Υγεία αποτυπώνεται η πραγματική έγνοια για τον άνθρωπο. Κάνουμε πολιτική, για να υπηρετήσουμε τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Απαιτώ από το εθνικό σύστημα Υγείας αυτό που απαιτούν όλοι οι Έλληνες. Σεβασμό στο φορολογούμενο πολίτη. Και αυτή είναι η πυξίδα του σχεδίου μας. Θέλουμε την προστασία όλων των πολιτών. Κυρίως, των πιο αδύναμων. Είναι αγαθό η Υγεία που πρέπει να διασφαλίζεται για όλους. Η Υγεία είναι δείκτης πολιτικής ευθύνης. Εκεί κρίνεται πιο κόμμα είναι με την πρόοδο και ποιο είναι καθηλωμένο στο παρελθόν. Έχουμε συνολική πρόταση. Κοστολογημένη”, είπε, στην εκδήλωση της παρουσίας του “γαλάζιου” προγράμματος, ο κ. Μητσοτάκης. Έκανε, δε, λόγο για “έναν πρωθυπουργό με το ψέμα στο στόμα και για έναν υπουργό με το τσιγάρο στο στόμα”, διαμηνύοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι η χώρα είναι ένα πραγματικό πρόγραμμα Υγείας.
Ο κ. Μητσοτάκης αφιέρωσε ένα σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του στην ανάλυση των βασικών κατευθύνσεων του προγράμματος της οδού Πειραιώς για την Υγεία. Και αυτές είναι τρεις:
-Η πρόληψη. “Είναι το μεγάλο προσωπικό μου στοίχημα. Είναι προϋπόθεση της αλλαγής νοοτροπίας στη δημόσια Υγεία. Τα μέτρα είναι σαφή. Ένα οργανωμένο πρόγραμμα εξετάσεων. Είναι ανεπίτρεπτο να πεθαίνουν σήμερα άνθρωποι από αρρώστιες που μπορεί να βρεθούν με προσυμπτωματικές εξετάσεις. Και άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Με την αρχή να γίνεται από τη Βουλή. Δε δέχομαι η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία. Στοπ στο κάπνισμα. Υγιεινή διατροφή, έλεγχος σωματικού βάρους, άσκηση και αλκοόλ με μέτρο. Αυτά πρέπει να είναι οδηγός για όλους τους Έλληνες. Η Αμερική για κάθε δολάριο που δίνει στην πρόληψη κερδίσει τέσσερα στην οικονομία της”, είπε.
-Η αξιοπρεπής περίθαλψη. “Θα διαθέσουμε 100 εκατομμύρια ευρώ, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό. Και θα το κάνουμε αυτό, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με μεγάλα ιδρύματα. Δεσμεύομαι για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού, άμεσα με 2.000 προσλήψεις. Αυτές τις είχα ήδη προγραμματίσει ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέχρι που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και προχώρησε σε κομματικές προσλήψεις σε άσχετους τομείς. Δεσμεύομαι πως καμία απομακρυσμένη περιοχή, κανένα νησί δε θα μείνει χωρίς γιατρό.  Κάθε Έλληνας θα πρέπει να έχει το ηλεκτρονικό ιατρικό του ιστορικό. με απόλυτα προστατευμένα τα προσωπικά του δεδομένα”, ανέφερε.
-Το καλύτερο αποτέλεσμα, με το λιγότερο κόστος. “Θα έχουμε αποδοτική χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων. Κάποτε πρέπει να πάψουμε να μετράμε την αποτελεσματικότητα μόνο με τον αριθμό των κλινών. Τα κλειδιά είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση με διαφάνεια, η αξιολόγηση, αλλά και λογοδοσία. Ώστε να γνωρίζουμε που κατευθύνονται οι πόροι και οι εισφορές του πολίτη”, τόνισε.

Facebook Comments