Προσύμφωνο αγοράς 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία

8 mins read

Η Ελλάδα και η Γαλλία φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την αγορά 18 μαχητικών Rafale, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για προσύμφωνο εξαγοράς 10 μαχητικών νέα γενιάς Rafale C F3-R, ενώ τα υπόλοιπα 8 θα είναι παλιότερης έκδοσης και θα προέρχονται από το στοκ της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

Ακόμη,  το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχουν συμφωνήσει για την αγορά η οποία εάν πραγματοποιηθεί θα μεταβάλει σημαντικά τα δεδομένα από αέρος στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Παραπολιτικών», τα 8 γαλλικά παλιότερης έκδοσης θα δοθούν στην Ελλάδα δωρεάν και αφορούν της εκδόσεις F1 & F2, τα οποία μπορούν να πραγματοποιούν αποστολές αναχαίτισης με το ραντάρ RBE2 (Radar à Balayage Electronique 2 plans) PRESA και τους πυραύλους MICA EM/IR.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Τα 10 γαλλικά νέας γενιάς, όπως υποστηρίζεται, θα κάνουν τη διαφορά. Πρόκειται για τα Rafael C F3-R που φέρουν RBE2 AA τεχνολογίας AESA και πυραύλους BVR METEOR με εμβέλεια 100 χλμ, no escape zone 60 χλμ, ταχύτητα 4 mach. Εάν προχωρήσει και υλοποιηθεί η αγορά η Ελλάδα σε συνδυασμό με τα 24 Mirage 2000-5Mk II που έχει στο στόλο των μαχητικών θα ενισχύσει το επιχειρησιακό της πλεονέκτημα στο Αιγαίο, στις αναχαιτήσεις.

Facebook Comments