ΑρχικήΠολιτικήΠροβληματισμένη με τον υπερτουρισμό η Μενδώνη- Μέτρα για τον περιορισμό επισκεπτών στα...

Προβληματισμένη με τον υπερτουρισμό η Μενδώνη- Μέτρα για τον περιορισμό επισκεπτών στα μνημεία

Με στόχο την προστασία των μνημείων από τον υπερτουρισμό, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ήδη έχει υπόψιν της τρόπους και δράσεις για την ομαλή χρονικά κατανομή των επισκεπτών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στο «Ένθετο Τέχνες», η  υπουργός Πολιτισμού αναφερόμενη στον υπερτουρισμό και πώς επηρεάζει τα κλασικά μνημεία δήλωσε: «Ο υπερτουρισμός μας προβληματίζει γι’ αυτό από 1η Απριλίου θα εφαρμοστούν μέτρα για τον περιορισμό των επισκεπτών στα μνημεία» και όπως πρόσθεσε οι επισκέπτες στην Ακρόπολη δεν μπορούν να υπερβαίνουν τους 20.000 ημερησίως.

Και παλαιότερα η υπουργός είχε δηλώσει ότι βασικό μέλημα του υπουργείου είναι η προστασία των μνημείων καθώς σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), προκύπτει ότι ο ημερήσιος αριθμός επισκεπτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20.000, κατανεμημένοι σε συγκεκριμένο αριθμό ανά ζώνη της μίας ώρας.

Η μελέτη είχε λάβει υπόψη της τον χρόνο παραμονής και εξόδου των επισκεπτών, προκειμένου να αποφευχθεί ο υπερβολικός αριθμός παράλληλων επισκέψεων, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, κατά τις οποίες έχει παρατηρηθεί μεγάλη συσσώρευση.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατανομής, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί ποιοτικότερου χρόνου, κατά την περιήγησή του, εμπλουτίζοντας τις πληροφορίες του για τον χώρο και την ιστορία του.