Ψήφος αποδήμων: Ναι και από ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αλλαγές Θεοδωρικάκου

23 mins read

Οι δυο βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στην τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων φέρνουν ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ιστορική πλειοψηφία στην ψήφιση του νομοσχεδίου με 291 ψήφους καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πιο θετικός από κάθε άλλη φορά στο «Ναι».

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρικάκος κατέθεσε δυο βελτιώσεις που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με την πρώτη προβλέπεται ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κάθε κόμματος το ένα πέμπτο (1/5) των υποψηφίων προέρχεται από εγγεγραμμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις (3) πρώτες θέσεις.

Στην Δεύτερη βελτίωση προβλέπεται ότι «Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συγκροτείται Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία μετέχει ο παραπάνω Υπουργός ή ο οριζόμενος από αυτόν ως Πρόεδρος και ένας εκπρόσωπος κάθε κόμματος ή συνασπισμού που εκπροσωπείται στη Βουλή ή εκπροσωπείτο στη Βουλή που διαλύθηκε και ένας εκπρόσωπος της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη. Έργο της Επιτροπής είναι η εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του παρόντος, για τις οποίες δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της παραγράφου 5, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής, καθώς και ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές κατά την παράγραφο 3. Αν ένα ή περισσότερα κόμματα ή συνδυασμοί κομμάτων δεν υποδείξουν εκπρόσωπο εντός δύο (2) ημερών από τη λήψη του ερωτήματος, η Επιτροπή συγκροτείται νομίμως χωρίς τη συμμετοχή τους».

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι το κόμμα του είναι πολύ πιο κοντά στο να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο μετά από αυτές τις δύο βελτίωσης καθώς ικανοποιήθηκαν δύο αιτήματα του.

«Είχαμε ζητήσει βελτιώσεις για το αδιάβλητο και την διαφάνεια της διαδικασίας και για το αυτοτελές δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Κατατέθηκε μία πρόταση, δεν είναι ακριβώς η δική μας αλλά την θεωρούμε θετική και θεωρούμε ότι καλυφθήκαμε. Για το αδιάβλητο και διαφανές της διαδικασίας είχαμε ζητήσει διακομματική επιτροπή και έγινε δεκτή. Ζητάμε ακόμα την επικαιροποίηση των καταλόγων που εκκρεμεί, το έχει ζητήσει και το ΚΚΕ και το τέταρτο αίτημα μας είναι η έκδοση υπουργικών αποφάσεων να γίνεται με διαδικασία που να εξασφαλίσει την συναίνεση. Η αρχική μας διατύπωση ήταν να περνά με ειδική πλειοψηφία από την επιτροπή αποδήμων της Βουλής. Τώρα που υπάρχει διακομματική επιτροπή έχουμε τροποποιήσει την πρόταση μας , φαίνεται ότι συμφωνεί μαζί μας και το ΚΚΕ να υπάρχει δηλαδή ειδική πλειοψηφία των δύο τρίτων στη διακομματική αυτή επιτροπή».

Ο κ. Κατρούγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει λευκός καπνός κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου  στην ολομέλεια καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά όταν από τα τέσσερα αιτήματα σου ικανοποιούν τα δύο τότε είσαι πολύ πιο κοντά στο ναι. «Κινήθηκαν προς την κατεύθυνση που ζητούσαμε. Θεωρούμε ότι ανταποκρίθηκαν. Όταν ζητάς τέσσερα πράγματα και σου δίνουν τα δύο είμαστε πολύ κοντά. Θα πρέπει να ψηφιστούν επί της αρχής όλα τα άρθρα και στο σύνολο με 200 ψήφους προκειμένου το νομοσχέδιο να ισχύσει. Εάν ένα άρθρο δεν περάσει με 200 ψήφους και είναι βασικό άρθρο ακόμα κι αν ψηφιστεί στο σύνολο του το νομοσχέδιο μπορεί να μην εφαρμοστεί».

Facebook Comments