Πώς βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις σχέσεις με ΜέΡΑ25 (μια χαψιά) και ΚΙΝΑΛ (δυο μπουκιές)

21 mins read

Μια χαψιά πιστεύουν στην… κουζίνα του Αλέξη Τσίπρα ότι θα κάνουν το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς η Αίγινα ενώνει τον αρχηγό του νέου κόμματος με στελέχη που κινούνται στο περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια, πιστεύουν ότι στην πορεία προς τις εκλογές τα δύο κόμματα θα έρθουν πιο κοντά, επιτρέποντας έτσι να υπερκεραστούν και οι βαριές κουβέντες που έχουν ακουστεί στο παρελθόν. Σε ό,τι αφορά στο Κίνημα Αλλαγής οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αντίστοιχα αισιόδοξοι. «Απλά μπορεί να χρειαστούν… δυο μπουκιές» επισημαίνει στο dailypost.gr στέλεχος που παρακολουθεί από κοντά τις σχετικές διεργασίες. Μία τους μήνες που έρχονται, με προσχωρήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και μία μετά τις εσωκομματικές εκλογές στο τέλος του έτους. 

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι αν κερδίσει η Φώφη Γεννηματά θα είναι μονόδρομος η συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα.«Γιατί αυτό επιθυμεί και το ΚΙΔΗΣΟ, που είναι πλέον βασικός παίκτης» είναι ένα επιχείρημα που ακούγεται στις συζητήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό δείχνει και η έντονη αντιδεξιά ρητορική του Γιώργου Παπανδρέου», λένε όσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος. Την προοπτική συνεργασίας ή… δεύτερης μπουκιάς αφήνουν ανοιχτή και με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Υποστηρίζουν πως με την εκλογή του και εφόσον επιλέξει αυτόνομη πορεία, «υπάρχουν αρκετοί έτοιμοι να πάρουν το… ταξί για την Κουμουνδούρου». Κάτι που θα γίνει σε μεγαλύτερο βαθμό, εκτιμούν, στην περίπτωση που εκλεγεί ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ουσιαστικά, δηλαδή, η ηγετική ομάδα του Αλέξη Τσίπρα κινείται με τη βεβαιότητα πως η Κεντροαριστερά θα ενωθεί κάτω από τις φτερούγες του. 

Όλα αυτά, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς ή τις επιθυμίες τους βεβαίως. Γιατί, είναι πιθανόν να σχεδιάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Παπανδρέου και Νίκος Ανδρουλάκης είναι φανατικά υπέρ της αυτόνομης πορείας και βλέπουν τη συνεργασία με την Κουμουνδούρου όχι με τους ίδιους στο μενού, αλλά σε θέσεις καθήμενων στο τραπέζι των συζητήσεων. Και η ιμπεριαλιστική προσέγγιση των σχέσεων των δύο κομμάτων από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα ενισχύει και τα αντανακλαστικά των οπαδών. «Δεν αντέξαμε διασπάσεις και διαπομπεύσεις από τους θαμώνες της πλατείας για να καταλήξουμε στην αγκαλιά των υβριστών μας» λένε χαρακτηριστικά όσοι επιμένουν να κρατούν ψηλά τη σημαία του Κινήματος Αλλαγής. Και σε αυτή την κατηγορία ανήκει προφανώς και ο Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και ο έτερος πιθανός διεκδικητής της ηγεσίας, Παύλος Γερουλάνος. 

Στο πλαίσιο αυτό, έμπειρος πολιτικός παρατηρητής αποδίδει στον ΣΥΡΙΖΑ το σύνδρομο του μεγαλύτερου και ψηλότερου παιδιού, το οποίο όμως δεν είναι αρκετά δυνατό ώστε να επιβληθεί στα μικρότερα. Και κάνει συνεχώς επιδείξεις δύναμης, με την ελπίδα ότι δε θα κληθεί να την αποδείξει. Καθώς, σε μία τέτοια περίπτωση η πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί επώδυνη. Πόσο μάλλον όταν δεν μιλάμε για 4 – 5 παιδιά σε μια γειτονιά, αλλά για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό, το οποίο έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως μοιάζει  με κινούμενη άμμο, στην οποία δεν είναι καλό κανείς να οικοδομεί βεβαιότητες. 

Facebook Comments