Πως η επιστολή Πικραμμένου στον Ομπάμα απέτρεψε τα capital controls τον Ιούνιο του 2012

19 mins read

Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος σε εκδήλωση του American College of Greece για το ρόλο των ΗΠΑ στην ελληνική κρίση το βράδυ της Τετάρτης αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι τον Ιούνιο του 2012 έστειλε επιστολή στον Ομπάμα.

Με την επιστολή αυτή, λίγο πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ζητούσε την παρέμβαση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ώστε να μην επιβληθούν capital controls στην Ελλάδα. Κάτι το οποίο βέβαια έγινε το καλοκαίρι του 2015 με το δημοψηφίσμα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Παναγιώτης Πικραμμένος σε ενημέρωση που είχε από τον τότε κεντρικό τραπεζίτη Γιώργο Προβόπουλο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε απορρίψει την περαιτέρω αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες. Τότε o πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «συντάξαμε επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο και εκλήθη ο Αμερικανός πρέσβης Σάββατο πρωί για να την παραλάβει». Ο Αμερικανός πρέσβης με τη σειρά του επιβεβαίωσε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα είχε λάβει την επιστολή μπαίνοντας στο Air Force One για να ταξιδέψει στη σύνοδο του G20 στο Μεξικό.

Η δημοσιογράφος, Κατερίνα Σώκου, παίρνοντας το λόγο στην εκδήλωση χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως έναν «πραγματιστικό διαμεσολαβητή» μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Σημειώσε ότι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο ώστε να αποφευχθεί το Grexit. Οι ΗΠΑ φοβούνταν την μετάδοση της ευρωπαϊκής κρίσης ή ακόμη και τη δημιουργία ενός αποτυχημένου κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο με τις ανάλογες γεωπολιτικές συνέπειες. Για την περιόδο του ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε, οι επαφές της αμερικανικής διοίκησης με τους ευρωπαϊους ήταν συνεχείς, ιδίως με τους Γερμανούς, ενώ διαρκής ήταν και η πίεση και προς την ελληνική πλευρά. Ανέφερε μάλιστα και τα τηλεφωνήματα του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου στον Αλέξη Τσίπρα όπως και την ατάκα του Μπιλ Κλίντον στον Αλέξη Τσίπρα να «μη φύγει από το δωμάτιο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης επιβεβαίωσε πόσο καλά ενημερωμένες ήταν όντως οι ΗΠΑ για την κατάσταση της Ελλάδας κατά το 2015-2016 ενώ σημείωσε ότι ήθελαν μεγαλύτερη αναδιάρθρωση, λιγότερη λιτότητα και πίεζαν περισσότερο για μεταρρυθμίσεις. Για την αρχή της θητείας Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι δεν υπήρχαν συνομιλητές στο υπουργείο Οικονομικών ούτε άνθρωποι να επιβλέπουν την ελληνική υπόθεση, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρει Πάιατ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε για τη Lehman Brothers και ανέφερε πόσο καταλυτικά συνέβαλε στην αρνητική στάση του τότε υπουργού Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ απέναντι στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Οι ΗΠΑ ήταν «σύμμαχος» στην ελληνική προσπάθεια να πειστούν οι Ευρωπαίοι να μην επιτρέψουν την χροκοπία της Ελλάδας, σημείωσε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, τόνισε ότι «το ΔΝΤ σκλήρυνε τη θέση του στις διαπραγματεύσεις στα τέλη του 2014, γιατί δεν ήθελε να κλείσει η αξιολόγηση. Εβλεπε να έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ήθελε να διευθετήσει τα πάντα με τη νέα κυβέρνηση».

Facebook Comments