Προκλητική δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος σε εκδήλωση που πραγματοποίησε σε κατάμεστη αίθουσα, δήλωσε πως «Ο όρος βορειοηπειρώτες έχει πεθάνει».
Σύμφωνα με το τοπικό ειδησεογραφικό μέσο voria.gr, με αφορμή τη διαμαρτυρία κατά της επίσκεψής του και τα συνθήματα που ακούστηκαν για τη Βόρεια Ήπειρο, από διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, ο Ράμα έκανε λόγο για «φαντάσματα του παρελθόντος».
Σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είπε: «Οργανώθηκε μια διαμαρτυρία με γελοία φυλλάδια εμπνευσμένα από τους λεγόμενους “ΒορειοΗπειρώτες” και μόνο οίκτο μου δημιουργούν. Το “Βορειοηπειρώτες” είναι ένας νεκρός όρος, με τον καιρό έχει πεθάνει. Και έχει πεθάνει μαζί με κάθε όνειρο των ατόμων που προσπαθούν να το γελοιοποιήσουν. Όποιος χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο όταν μιλάει για το νότο της Αλβανίας δείχνει να μην θέλει να ζήσει στον 21ο αιώνα. Είναι απολιθώματα και κρίμα»
Εκφράζοντας τη λύπη του για αυτές τις αντιδράσεις, τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Δεν είναι λόγος αυτός να καλλιεργούμε αρνητικά συναισθήματα απέναντι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος εταίρος που, μαζί με την Ιταλία και την Τουρκία, σχηματίζει ένα στρατηγικό τρίγωνο στην εξωτερική μας πολιτική. Ο ελληνικός λαός μας έχει βοηθήσει, ήταν δίπλα μας, τον αγαπάμε και τον σεβόμαστε. Αυτά που έχουμε ακούσει για τη Βόρεια Ήπειρο έγιναν πριν από αιώνες. Είμαστε στον 21ο αιώνα και δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε πλέον με αυτά», πρόσθεσε.
Ο Ράμα ανακοίνωσε ακόμα ότι οι Αλβανοί εκπαιδευτικοί που ζουν στην Ελλάδα και διδάσκουν αλβανικά στα παιδιά θα ενταχθούν σε πρόγραμμα και θα λαμβάνουν αμοιβή από το Αλβανικό κράτος.
Η σημερινή ήταν η δεύτερη φορά που ο Ράμα συναντά Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, καθώς είχε προηγηθεί αντίστοιχη εκδήλωση στις 12 Μαΐου στην Αθήνα.
Πηγές ΥΠΕΞ: «Η ιστορία δεν παραγράφεται»
«Η ιστορία δεν παραγράφεται», ανέφερε το ΥΠΕΞ ως απάντηση στις δηλώσεις Έντι Ράμα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το ΥΠΕΞ ανέφερε ότι:
«Η ιστορία δεν παραγράφεται και διατηρεί ζωντανό το αίτημα για πλήρη σεβασμό, εκ μέρους της Αλβανίας, των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Αυτό συνιστά ρητή προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, σύμφωνα με την ομόφωνη θέση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Οκτωβρίου 2024».