Ράπτη: «Κάθε συζήτηση για άνοιγμα πηγαίνει πίσω με τέτοιο αριθμό κρουσμάτων»

16 mins read

H υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη ήταν καλεσμένη στο Action24 και την εκπομπή Briefing με τον Γιώργο Πιέρρο, όπου ρωτήθηκε για το πότε αναμένεται να ανοίξουν οι δραστηριότητες με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και για το πως εξελίσσονται οι εμβολιασμοί στις δομές ψυχικής υγείας.
Ερωτηθείσα για την άρση του lockdown και το άνοιγμα της αγοράς, η κ. Ράπτη απάντησε πως «με τα κρούσματα σε τέτοιο αριθμό, καταλαβαίνει κανείς ότι πηγαίνει πιο πίσω η κάθε συζήτηση για άνοιγμα. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι υπάρχει ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία και όταν έχουμε εισαγωγές – ας πούμε στην Αττική 183 (εισαγωγές) ημερησίως – καταλαβαίνουμε ότι αυτό ισοδυναμεί με ένα ολόκληρο νοσοκομείο. 200 κλίνες έχει ένα νοσοκομείο».
Και πρόσθεσε «αν αυτό συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά αυτά. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα για να μιλήσουμε για άνοιγμα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θα εισηγηθεί, αν το εισηγηθεί, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει κάθε εβδομάδα».
Για τους εμβολιασμούς στις δομές ψυχικής υγείας
«Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία έχουν εμβολιάσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς και με νομοθετική διάταξη που φέραμε στη Βουλή, εμβολιάζουμε πλέον τις κλειστές δομές ψυχικής υγείας σε όλη την Ελλάδα. Εμβολιάζονται και τα οικοτροφεία και οι ξενώνες» σημείωσε, υπογραμμίζοντας «ευελπιστούμε αυτοί οι εμβολιασμοί να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για το προσωπικό των δομών ψυχικής υγείας, με την υφυπουργό Υγείας να τονίζει ότι «δεν υπάρχει ζήτημα υποχρεωτικότητας» και πρόσθεσε «από την άλλη συνεχώς αυξάνονται τα ποσοστά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εμβολιάζονται. Έχουν αγγίξει στις δομές ψυχικής υγείας ποσοστά άνω του 70%».
Για τις ΜΕΘ
Στη συνέχεια, ερωτηθεία για δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» που κάνει λόγο για «ανθρώπους που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ», η κ. Ράπτη απάντησε «είναι απολύτως ψευδής ισχυρισμός. Και το λέω αυτό γιατί κανείς δεν έχει μείενι εκτός μονάδες εντατικής θεραπείας. Ευτυχώς, θα έλεγα, γιατί υπάρχει ασφυκτική πίεση. Όμως γίνεται καθημερινά αγώνας για να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ και οι κλίνες Covid. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν αυξηθεί οι κλίνες ΜΕΘ ουσιαστικά σε ποσοστό 58% – είχαμε 229 τον προηγούμενο μήνα και σήμερα έχουμε 362 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική- όπως, επίσης, έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα μήνα κατά 67% οι απλές κλίνες Covid – είχαμε 1600 κλίνες και τώρα έχουμε φτάσει τις 2680 σε έναν μήνα».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα