ΑρχικήΠολιτικήΡουσόπουλος: «Ο κύριος Σημίτης ψεύδεται και σας το λέω ευθέως»

Ρουσόπουλος: «Ο κύριος Σημίτης ψεύδεται και σας το λέω ευθέως»

Στην εκπομπή Evening Report του Action24 με τον Γιώργο Κουβαρά βρέθηκε καλεσμένος ο βουλευτής της ΝΔ και ένας εκ των στενότερων συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Ερωτηθείς σχετικά με το άρθρο του Κώστα Σημίτη στα Νέα, σύμφωνα με το οποίο όταν ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε πρωθυπουργός, μαζί με τον κ. Μολυβιάτη ενημερώθηκαν από τον κ. Σημίτη και ουσιαστικά του είπαν ότι δεν θέλουν να ακολουθήσουν τη γραμμή του στα ελληνοτουρκικά, δεν θέλουν καν ενημέρωση για τα ελληνοτουρκικά και εγκατέλειψαν το Ελσίνκι, απάντησε χαρακτηριστικά: «Σας λέω ευθέως ότι ο κ. Σημίτης ψεύδεται. Ψεύδεται και θα σας το αποδείξω αμέσως».

Και συνέχισε: «Γράφει ότι κάλεσε μετά τις εκλογές τον κ. Καραμανλή με τον κ. Μολυβιάτη. Κατ’ αρχάς, μετά τις εκλογές ο εκλεγμένος πρωθυπουργός δεν χρειάζεται πρόσκληση από τον απερχόμενο, πρώτον.

Δεύτερον, δεν έγινε ποτέ αυτή η συνάντηση την οποία λέει ο κ. Σημίτης και στηρίζει όλη του τη φιλοσοφία.

Τρίτον, ο Κώστας Καραμανλής ως μόλις ορκισθείς πρωθυπουργός και η ταπεινότητά μου ορκισθείσα αμέσως μετά το Προεδρικό Μέγαρο μαζί με το Γραμματέα του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη περάσαμε το δρόμο απέναντι και πήγαμε από το προεδρικό μέγαρο στο πρωθυπουργικό γραφείο στον κύριο Σημίτη». 

Στη συνάντηση που έγινε τόνισε ούτε δεν ήταν παρών ο κ. Μολυβιάτης, παρά μόνο ο ίδιος και ο αείμνηστος Νίκος Θέμελης, συνεργάτης τότε του Κώστα Σημίτη. «Η συνάντηση δεν κράτησε πάνω από μισή ώρα, ο κ. Σημίτης έκανε μία πολύ σύντομη ενημέρωση λέγοντας ότι το μείζον θέμα ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που βρίσκονται μπροστά και πρέπει η χώρα να είναι απολύτως έτοιμη, δεν μας παρέδωσε όσα πρέπει έτοιμα αλλά δεν είναι αυτή τη στιγμή η κουβέντα, το δεύτερον είναι τα ελληνοτουρκικά και το τρίτο είναι ένα ενδιαφέρον που έδειξε για το Ελληνικό και ότι πρέπει να δούμε αυτή τη μεγάλη επένδυση», υπογράμμισε.

Ο κ. Ρουσόπουλος επέμεινε διαψεύδοντας τον πρώην πρωθυπουργό ότι «ουδέποτε λοιπόν έγινε η συνάντηση που λέει, ουδέποτε ειπώθηκαν αυτά που λέει». Μάλιστα αναφέρθηκε στο Ελσίνι το ’99 και τη στάση τότε του κ. Σημίτη: «Και πάμε στην ουσία του θέματος. Το ’99 εγώ στο Ελσίνι ήμουν ως δημοσιογράφος. Ο κ. Σημίτης πήρε μία απόφαση τότε συμφώνησε καλώς ή κακώς, αυτό κρίνεται από την ιστορία (…) Η αρχική πρόταση ήταν να λύσουμε ένα πρόβλημα με την Τουρκία. Αλλά έκανε τουλάχιστον δύο λάθη. Το ένα είναι ότι στο κείμενο αυτό του Ελσίνκι μιλάει για διάφορες με την Τουρκία, είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός ανέτρεπε την μέχρι τότε 25ετή πολιτική όλων των κομμάτων λέγοντας ότι υπάρχουν πολλές διαφορές με την Τουρκία ενώ όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα υποστηρίζουν μία διαφορά με την Τουρκία, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και την συμπαρασύρει την ΑΟΖ. Και το δεύτερο είναι ότι ο κ. Σημίτης είχε σχεδόν 4 χρόνια για να λύσει το πρόβλημα, όπως έλεγε ο ίδιος με το δικό του τρόπο, με τη δική του μέθοδο, δεν έκανε τίποτα και κατηγορεί τον Καραμανλή γιατί στους οχτώ μήνες που ήταν, από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004 δεν έλυσε το πρόβλημα».

«Ο Κώστας Καραμανλής αν κοιτάξει κανείς τα αρχεία εκείνης της εποχής και αμέσως μετά το Ελσίνι και στη Βουλή και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Στεφανόπουλο που πήγε είπα αυτά που σας λέω και τώρα. Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ήταν πάντα σε αυτή τη λογική. Πρέπει ο κ. Σημίτης να απαντήσει σε κάτι άλλο: Ο Ανδρέας Παπανδρέου που είχε και αυτός την πολιτική του ενός προβλήματος-μιας διαφοράς με την Τουρκία είχε με τότε αρμόδιο υφυπουργό Εθνικής Αμύνης τον Μανώλη Μπεντενιώτη ξεκινήσει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα για 18 βραχονησίδες και πώς θα δώσουμε ζωή στις βραχονησίδες στο Αιγαίο με περιβαλλοντική σκοπιά, με προσέγγιση πολύ ενδιαφέρουσα, γιατί αυτό θα βοηθούσε πολύ τα εθνικά μας θέματα. Θυμίζω ότι ο κ. Σημίτης με το που έγινε πρωθυπουργός το πρώτο πράγμα που σταμάτησε είναι αυτό. Αν λοιπόν μιλάμε για γκρίζες ζώνες και ποιος άφησε τον αντίπαλο να γκιζάρει με τις πολιτικές του και τους τρόπους του τότε ο κ. Σημίτης ας κοιτάξει τον καθρέφτη του και ας μην κοιτάξεις προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και σίγουρα όχι του Κώστα Καραμανλή και του Κυριάκου Μητσοτάκη», κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.