Σε αυξημένη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις- Επικοινωνία Μητσοτάκη με Στόλτενμπεργκ

20 mins read

Σύμφωνα με πληροφορίες  του iefimerida, από ανώτατη πηγή του ΥΠΕΘΑ, οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, όμως λόγω των συνεχών εναέριων παραβιάσεων από την τουρκική πλευρά, τίθενται σε ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση. «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η Τουρκία έκανε πάνω από 40 παραβιάσεις σε μία ημέρα, ίσως λόγω Ουκρανίας πιστεύουν πως δεν θα υπάρξουν συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πληροφορίες, σήμερα ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αεράμυνας που είναι εγκατεστημένα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς η ενεργοποίηση αυτών των συστημάτων γίνεται μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κατά τη διάρκεια σημαντικών ασκήσεων, που προβλέπουν τη λειτουργία τους.

Ενεργοποίηση των συστημάτων αυτών σημαίνει τη μεταφορά του εξειδικευμένου στρατιωτικού προσωπικού, στα σημεία «διασποράς», δηλαδή στα σημεία των νησιών όπου πρέπει να βρίσκονται για τη λειτουργία τους, και φυσικά εκτός των στρατοπέδων.

Τα αντιαεροπορικά αυτά συστήματα έχουν τη δυνατότητα εγκλωβισμού των εχθρικών αεροσκαφών -και φυσικά αν υπάρξει κλιμάκωση- την κατάρριψή τους.

Πηγές υπ. Άμυνας: Εκπαιδευτική δραστηριότητα η ενεργοποίηση αεράμυνας

Ωστόσο, λίγο αργότερα, πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επεσήμαναν ότι πρόκειται για «ασκήσεις ετοιμότητας», δηλαδή για εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Μητσοτάκης σε Στόλτενμπεργκ: Κατέστησα σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απλά απαράδεκτη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την Φινλανδή πρωθυπουργό Σάνα Μάριν ξεκαθάρισε ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες. «Όπως σας είπα, οι προκλήσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες ούτε στο πεδίο ούτε στο διπλωματικό επίπεδο. Προφανώς παντού θα τεθούν τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας».

Μάλιστα ανακοίνωσε πως είχε μιλήσει νωρίτερα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να τον ενημερώσει για την τελευταία προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. «Κατέστησα σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά ενός μέλους του ΝΑΤΟ είναι απλά απαράδεκτη» είπε, ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως η στάση της Αγκυρας υπονομεύει την πρόοδο που σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες. «Πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με καμία από τις κυρώσεις, κάτι που δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή οικογένεια».

Στον «πάγο» τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Νωρίτερα σήμερα κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν πως τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία μετατίθενται για το μέλλον, στον απόηχο του μπαράζ υπερπτήσεων στο Αιγαίο

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα», και στο πλαίσιο αυτό «παγώνουν» τα ΜΟΕ, τα οποία θα συζητούνταν αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Facebook Comments