ΑρχικήΠολιτικήΣε ισχύ τέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών - Ξεκίνησε η αλληγή πινακίδων...

Σε ισχύ τέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών – Ξεκίνησε η αλληγή πινακίδων και διαβατηρίων

Με τη ρηματική διακοίνωση της Αθήνας χθες το απόγευμα τέθηκε και επισήμως σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και η γειτονική χώρα μετονομάστηκε σε Βόρεια Μακεδονία. Το νέο όνομα της χώρας αναγράφεται πλέον στους επίσημους ιστότοπους της κυβέρνησης και των υπουργείων της χώρας. Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίζεται πλέον στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ενώ μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως υπουργός εξωτερικών της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.

Ξεκίνησε ήδη η διαδικασία για την αλλαγή των πινακίδων και των διαβατηρίων. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σήμερα στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) θα τοποθετηθεί στη μεγαλύτερη συνοριακή δίοδο της χώρας, στη Γευγελή (απέναντι από το τελωνείο των Ευζώνων) πινακίδα με το νέο όνομα της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Η συντονιστική διυπουργική επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας, που συστήθηκε από την κυβέρνηση με σκοπό την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανακοίνωσε ότι οι τελωνειακές Αρχές της χώρας πρέπει εντός τριών ημερών να τοποθετήσουν αυτοκόλλητα στις πινακίδες των συνοριακών διόδων και στα δύο αεροδρόμια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια και Οχρίδα) με το νέο όνομα της χώρας.
Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να αντικαταστήσει τις πινακίδες στο Υπουργείο, τις σφραγίδες και τα χαρτόσημα στο Υπουργείο εντός δύο εβδομάδων, και στις διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπείες της χώρας στο εξωτερικό εντός τριών εβδομάδων.
Το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να ξεκινήσει την έκδοση νέων πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων εντός τεσσάρων μηνών. Στο ενδιάμεσο, το ίδιο υπουργείο θα εξασφαλίσει αυτοκόλλητα με την ένδειξη “NMK” (το αρκτικόλεξο της ονομασίας North Makedonija) για τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων.
Ακόμη, σύμφωνα με τις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής, η έκδοση νέων διαβατηρίων θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2019. Στο ενδιάμεσο, το υπουργείο Εσωτερικών, κατά την έξοδο ή είσοδο στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στα υφιστάμενα ταξιδιωτικά έγγραφα και σε εκείνα που εκδόθηκαν κατά την μεταβατική περίοδο, θα θέτει σφραγίδα με την οποία θα διευκρινίζει ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα ανήκουν σε πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Στις ίδιες αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής της Βόρειας διευκρινίζεται ότι:
Εντός έξι μηνών θα πρέπει να γίνει εξέταση και αναθεώρηση του καθεστώτος των αγαλμάτων, των δημοσίων κτιρίων και των υποδομών και, εφόσον αφορούν την αρχαία ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό ως μέρος της ιστορικής κληρονομιάς της Ελλάδας, να ληφθούν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα και δράσεις.
Εντός έξι μηνών θα πρέπει να απομακρυνθεί το σύμβολο που εμπεριείχε η πρώην κρατική σημαία της χώρας (σ.σ. ο Ήλιος της Βεργίνας) από κάθε δημόσιο χώρο και να σταματήσει η δημόσια χρήση του, με εξαίρεση τους αρχαιολογικούς χώρους.