ΑρχικήΠολιτική«Σφαγή» μεταξύ Τζάκρη και Παφίλη: «Δεκανίκι της ΝΔ το ΚΚΕ» -«Δεκανίκι είστε...

«Σφαγή» μεταξύ Τζάκρη και Παφίλη: «Δεκανίκι της ΝΔ το ΚΚΕ» -«Δεκανίκι είστε εσείς»

Η πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών, αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η πρόταση του ΚΚΕ κάνει χρήση του δικαιώματος της μειοψηφίας να συστήνει εξεταστικές επιτροπές και για να γίνει αποδεκτή από το σώμα θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους. Πρόκειται ωστόσο για μια πλειοψηφία που θεωρείται δεδομένο ότι θα επιτευχθεί καθώς την πρόταση στηρίζει και η ΝΔ που διαθέτει 158 βουλευτές.

Στα χαρακώματα ΣΥΡΙΖΑ- ΚΚΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αίθουσα της διάσκεψης κατά τη συζήτηση για τη δρομολόγηση της εξεταστικής επιτροπής, υπήρξε ένταση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Και αυτό γιατί η γραμματέας της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θοδώρα Τζάκρη, επιτέθηκε στο ΚΚΕ, λέγοντας πως ο Περισσός γίνεται δεκανίκι της ΝΔ.

«Δεκανίκι της ΝΔ είστε εσείς που ψηφίσατε τόσα νομοσχέδια της ΝΔ τη προηγούμενη περίοδο. Φοβάστε μη βγουν και οι δικές σας ευθύνες», φέρεται να απάντησε ο κε του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης με την Ντόρα Μπακογιάννη να σχολιάζει δηκτικά: « καλά μη κάνετε έτσι…δεν σας είπε και 5η φάλαγγα».

Ας σημειωθεί ότι το ΚΚΕ, στη δική του πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, αναφέρεται με έντονα επικριτικό τρόπο στις ευθύνες των κυβερνήσεων όχι μόνο της ΝΔ, αλλά και σε εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, κάτι το οποίο δύσκολα αποδέχονται Κουμουνδούρου και Χαρ. Τρικούπη, καθώς θα ήθελαν η έρευνα να εστιαστεί στην περίοδο της «γαλάζιας» διακυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ήδη ότι «Η ΝΔ βρήκε αποκούμπι στην πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή» και αρνείται να γίνει διερεύνηση ευθυνών και κατά τη δική του περίοδο διακυβέρνησης. «Προσπαθούν να διαχύσουν τις ευθύνες, να φτάσουμε στο 1997, ενώ σήμερα υπάρχει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Έχουμε μια σύμβαση η οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016 και έκτοτε πήρε συνεχείς παρατάσεις. Τη διαχειρίστηκαν συγκεκριμένες κυβερνήσεις και συγκεκριμένοι Υπουργοί», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε σήμερα πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη και προτείνεται η διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών, Κώστα Καραμανλή της ΝΔ και Χρήστο Σπίρτζη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον κ. Καραμανλή προτείνεται να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος. Για τον κ. Σπίρτζη το αδίκημα αφορά μόνο τη παράβαση καθήκοντος.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εστιάζουν στην ανάγκη να διεξαχθεί προκαταρκτική επιτροπή, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο τι θα πράξουν στην ψηφοφορία της Τετάρτης. Υπέρ της πρότασης πάντως αναμένεται να τοποθετηθούν η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η πλειοψηφία έχει τις δικές της παρατηρήσεις στην πρόταση του ΚΚΕ τις οποίες αναμένεται να εκθέσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε η σκέψη της κατάθεσης ξεχωριστής πρότασης, που τελικά όμως δεν προχώρησε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ