ΑρχικήΠολιτικήΣημίτης υπέρ μεταρρυθμίσεων και κατά κυβέρνησης

Σημίτης υπέρ μεταρρυθμίσεων και κατά κυβέρνησης

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση διοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη το Δίκτυο «Σύγχρονοι Δημοκράτες».

Έδωσε μήνυμα ενότητας για το ΚΙΝΑΛ και καταδίκασε την κυβέρνηση: «Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εστιάζεται στις παροχές και τα επιδόματα, που με τη σειρά τους ευνοούν τη μαύρη εργασία και τη φοροαποφυγή. Πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει ως κύριο στόχο την εξουσία, που δημαγωγεί και αλλάζει την επιχειρηματολογία της ανάλογα με την περίσταση, που καταφεύγει σε μεγαλοστομίες και στη συγκάλυψη της πραγματικότητας, την οποία μαθαίνουμε τελικά από τις Βρυξέλλες».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρει από τις παλαιοκομματικές, πελατειακές κυβερνήσεις», είπε χαρακτηριστικά και απέκλεισε κάθε πιθανότητα διαλόγου με τη σημερινή κυβέρνηση: «Διάλογος με τη σημερινή κυβέρνηση δεν είναι δυνατός. Ταχύτατα η ανταλλαγή απόψεων παίρνει τη μορφή ύβρεων προς όσους την αμφισβητούν, απειλών δικαστικών διώξεων ή και συγκεκριμένων ενεργειών τόσο των κυβερνητικών οργάνων όσο και της δικαιοσύνης».

Ως «μη ικανοποιητική» έκρινε τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς, όπως είπε, έπρεπε να είναι καρπός μιας «κοινής προσπάθειας που θα αναζητούσε ευρύτερα αποδεκτές λύσεις, για να αποφευχθούν νέες αντιπαλότητες». Σε αντίθεση όμως –σύμφωνα πάντα με τον πρώην πρωθυπουργό- «η κυβέρνηση προχώρησε μόνη της – γιατί ήθελε να επιδείξει ότι πέτυχε εκεί που οι άλλοι είχαν αποτύχει-και το αποτέλεσμα ήταν μια μη ικανοποιητική λύση και η αντιπαράθεση με όλη την αντιπολίτευση».

Έκανε λόγο για «διαφορετικότητα με ενότητα» στο ΚΙΝΑΛ και τόνισε: «Δεν θα πρέπει να αφήσουμε του δύο μεγάλους αντιπάλους, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να εξοβελίσουν την κριτική γνώμη, να ισοπεδώσουν την άλλη άποψη. Εμείς είμαστε η εγγύηση της δημιουργικότητας».

Στην κυβέρνηση της ΝΔ απέδωσε την κρίση ενώ υπεραμύνθηκε της δικής του κυβέρνησης: «Σε πολλούς τομείς στην Ελλάδα είμαστε τώρα ουραγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα χρόνια που ακολούθησαν την ένταξη στη στην Ευρωζώνη 2000-2004 η Ελλάδα είχε πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άρα, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τα πράγματα. Υπό μία προϋπόθεση: Να το θελήσουμε να αγωνιστούμε».