ΑρχικήΠολιτικήΣι Τζινπίνγκ στο Προεδρικό Μέγαρο: «Οι λαοί μας αγωνίσθηκαν σκληρά για να...

Σι Τζινπίνγκ στο Προεδρικό Μέγαρο: «Οι λαοί μας αγωνίσθηκαν σκληρά για να οικοδομήσουν μια σύγχρονη χώρα»

Κατά το επίσημο δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την χαρά του που επισκέπτεται την Αθήνα και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πολύ θερμή και ευγενική φιλοξενία που του προσφέρθηκε και προσωπικά και στην αντιπροσωπεία του.

Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τόνισε ότι «Οι χώρες μας είναι κληρονόμοι δύο μεγάλων πολιτισμών και γι’ αυτό τον λόγο συναντώνται.  Πριν από 2.500 χρόνια οι αρχαίοι Έλληνες σημείωσαν σημαντική πρόοδο στον τομέα της λογοτεχνίας, της τέχνης, της φιλοσοφίας και των επιστημών.  Και, πραγματικά, η συμμετοχή σας είναι τεράστια στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού.  Κατά την περίοδο του Χρυσού Αιώνα του ελληνικού πολιτισμού η Κίνα ζούσε την ακμή του πολιτισμού της.   Έχω μεγάλες προσδοκίες και για το μέλλον.  Και η Κίνα και η Ελλάδα έχουν κληροδοτήσει μεγάλους πολιτισμούς και οι λαοί μας αγωνίσθηκαν σκληρά για να οικοδομήσουν μια σύγχρονη χώρα».

Και συνέχισε «Ξέρω ότι οι λαοί μας είναι πολύ υπερήφανοι για την πολιτιστική τους κληρονομιά και ξέρω επίσης ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί μπορούν ακόμα σήμερα να μας διδάσκουν.  Οι ανταλλαγές επιτρέπουν στους πολιτισμούς να μάθουν ο ένας από τον άλλον και να ‘’θρέψουν’’ την πρόοδο των κοινωνιών.  Γι’ αυτό δεν μιλάμε μόνο για συνεργασία δύο χωρών, αλλά δύο μεγάλων πολιτισμών.  Ο Ηράκλειτος είπε κάποτε ότι ‘’τα πάντα ρει’’.  Ο κόσμος γνωρίζει μια αλλαγή την εποχή αυτή, που δεν είχε γνωρίσει για αιώνες.  Ελπίζω ότι οι χώρες μας θα εμβαθύνουν την συνεργασία τους και θα στηριχθούν στους αρχαίους πολιτισμούς τους για να προωθήσουν τις διαπολιτιστικές συναλλαγές με ανοιχτό μυαλό και ότι οι δύο πανάρχαιοι πολιτισμοί μας θα λάμπουν στη νέα εποχή».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι « Ισχυρή αντηρίδα των σχέσεών μας και της δημιουργικής συμπόρευσής μας προς το μέλλον είναι εκείνη την οποία έχουν χτίσει, εδώ και αιώνες, οι Πολιτισμοί μας.

Πανάρχαιοι Πολιτισμοί, των οποίων οι αυτονόητες, όπως είναι φυσικό, διαφορές όχι μόνο δεν τους χωρίζουν αλλά τους ενώνουν, με την έννοια ότι λειτουργούν, αρμονικά, συμπληρωματικώς και διαλεκτικώς.  Και τούτο διότι έχουν ως κοινό σημείο τον Άνθρωπο και την ειρηνική συνύπαρξη των Ανθρώπων.  Τον Άνθρωπο, ο οποίος, εκ φύσεως, είναι προορισμένος να ζει ειρηνικά μέσα στο οικείο κοινωνικό σύνολο, οδηγώντας, εν τέλει, το σύνολο αυτό να συνυπάρξει ειρηνικά με κάθε άλλη κοινωνία.  Και κατά τούτο οι δύο Πολιτισμοί μας διδάσκουν ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων όχι μόνο δεν είναι μια οιονεί φυσιολογική κατάσταση, αλλά, όλως αντιθέτως, αποτελούν εξαίρεση και παθογένεια, την οποία ο Πολιτισμός οφείλει και μπορεί ν’ αποδυναμώσει αποτελεσματικώς.

Και εδώ υπενθυμίζω τον διάλογό μας στο Πεκίνο, όταν μου κάνατε την τιμή να μου επιφυλάξετε τον ρόλο του συνομιλητή, εκ μέρους της Δύσης, στο πλαίσιο του Διαλόγου των Ασιατικών Πολιτισμών, τον οποίο είχατε την σοφία να οργανώσετε.  Είχαμε επισημάνει τότε ότι οι πραγματικοί Πολιτισμοί δεν συγκρούονται. Και τούτο διότι είναι προορισμένοι, από την φύση τους, να διαλέγονται και να υπηρετούν τον Άνθρωπο και την Ειρήνη.  Με άλλες λέξεις, οι πραγματικοί Πολιτισμοί χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας, δεν ορθώνουν τείχη διαχωρισμών».

Στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Σι Τζινπίνγκ στο Προεδρικό Μέγαρο παρευρέθηκαν επίσης ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας, αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, μέλη του διπλωματικού σώματος, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού χώρου, ακαδημαϊκοί, καθώς και μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας, που συνοδεύουν τον Κινέζο Πρόεδρο στην Ελλάδα.