Σκέρτσος για φαρμακεία: «Χωρίς αμοιβή η διάθεση των self τεστ – Μικρό αντίτιμο αν χρειαστούν βοήθεια»

14 mins read

O υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, τόνισε ότι «δεν θα υπάρχει προφανώς αμοιβή για την διάθεση των δωρεάν τεστ κορωνοϊού από τα φαρμακεία», ενώ, όπως είπε, «θα ήταν και αστείο να ζητείται αμοιβή για ένα δωρεάν τέστ που απλά παίρνουν από το ράφι και το δίνουν στους πολίτες».
Ο κ. Σκέρτσος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ωστόσο ότι θα υπάρχει ένα συμβολικό αντίτιμο προκαθορισμένου ύψους το οποίο κάποιος πολίτης θα καταβάλει στους φαρμακοποιούς εάν θέλει βοήθεια ή εκπαίδευση για το πώς θα διενεργήσει το τεστ.
Τόνισε δε ότι είναι κρίσιμη η συμμετοχή του φαρμακείου της γειτονιάς, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι θα συνεργαστούν και πρόσθεσε ότι «είναι και επιβεβλημένη υποχρέωσή τους στο πλαίσιο του κοινωνικού λειτουργήματος που επιτελούν».
Η πλατφόρμα για τα θετικά αποτελέσματα
Τα θετικά αποτελέσματα των self τεστ εξήγησε ότι θα πρέπει να δηλώνονται προκειμένου ο πολίτης να οδηγείται σε επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσιες δομές και να υπάρξει επιβεβαίωση της θετικής διάγνωσης. Στόχος όπως είπε είναι να υπάρχει μαζική διάγνωση των θετικών κρουσμάτων καθώς από εδώ και πέρα θα ζούμε με τα πολλά κρούσματα.
Τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για άνοιγμα
Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει ελεγχόμενοι άνοιγμα δραστηριοτήτων, ο κ. Σκέρτσος απάντησε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και ειδικά πως θα πάει η Τρίτη και η Τετάρτη.
Παράλληλα, εξήγησε ότι στόχος είναι η αρχή να γίνει με το λιανεμπόριο και την Γ’ Λυκείου αλλά πως δεν είναι ακόμη γνωστό αν οι δυο αυτές δραστηριότητες θα ανοίξουν ταυτόχρονα και όλα αυτά θα εξεταστούν την Παρασκευή.
«Έχουν αποδώσει τα μέτρα – Αυστηρότερο αυτό το lockdown από της άνοιξης»
Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι αυτό το lockdown είναι αυστηρότερο από του περασμένου Μαρτίου και πως  καθοριστικοί παράγοντες για την αύξηση των κρουσμάτων είναι οι μεταλλάξεις, με τη βρετανική να είναι έως 90% πιο μεταδοτική, η αύξηση της κινητικότητας κατά 20% σε σχέση με το lockdown της άνοιξης, η κόπωση, οι δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις.
Τα μέτρα λειτουργούν δεν μπορεί να τα αμφισβητούμε συνεχώς, σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι απαιτείται από όλους να λειτουργούν με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

Facebook Comments