Σκρέκας: «Γρηγορότερη εγκατάσταση ΑΠΕ- Απεξάρτηση από εισαγωγή ορυκτών καυσίμων»

27 mins read

«Μειώνουμε το μέσο χρόνο αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από 5 χρόνια, που σήμερα διαρκεί, σε μόλις 14 μήνες», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αδειοδοτική διαδικασία των ΑΠΕ, που συζητείται από σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Μέσα από την απλοποίηση, βοηθούμε την πολύ γρηγορότερη, την ταχύτερη εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έτσι ακριβώς όπως αναφέρει και έτσι όπως επιτάσσει η κατεύθυνση που δίνει η Ευρώπη», είπε ο κ. Σκρέκας και σημείωσε ότι με το νέο πλαίσιο μειώνεται η γραφειοκρατία και δημιουργείται ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον.

«Πέρα και πάνω από όλα, απεξαρτιόμαστε από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων και χρησιμοποιούμε το εγχώριο δυναμικό, που διαθέτουμε όπως η ενέργεια και ο άνεμος και με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε συνολικότερα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Βάζουμε, επίσης, βάσεις για να καθιερωθεί η Ελλάδα ως κόμβος πράσινης ενέργειας, μέσα από τις διασυνδέσεις, μέσα από τη διευκόλυνση των διασυνδέσεων με τις γειτονικές και τις όμορες χώρες, ώστε πραγματικά η Ελλάδα να αξιοποιήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε εγχώριο επίπεδο και να εξάγουμε τελικά, να καταστεί εξαγωγός χώρα ηλεκτρικής ενέργειας μετά το 2030», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε επίσης ότι με το νομοσχέδιο:

-Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο για έργα αποθήκευσης ενέργειας και έτσι δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης ακόμα περισσότερων ΑΠΕ. Επίσης η ενέργεια, οποία θα παράγεται και δεν θα καταναλώνεται τη στιγμή της παραγωγής, θα αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί τις επόμενες ώρες

-Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες, ώστε να γίνονται πολύ πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη διαφάνεια

-Εξυπηρετούνται οι στρατηγικοί στόχους για εγκατάσταση τουλάχιστον 25 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και 3,5 GW συστημάτων αποθήκευσης, έως το 2030

-Υπερδιπλασιάζεται η εγκατεστημένη ισχύς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα επόμενα χρόνια, με αύξηση έως 54% των Αιολικών και 167% της ισχύος των φωτοβολταϊκών

-Αυξάνεται η χωρητικότητα, στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, για την ένταξη περισσότερων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

-Προχωρούν σε επενδύσεις, που αναβαθμίζουν τα ηλεκτρικά δίκτυα της χώρας

– Προσελκύονται επενδύσεις άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, έως το 2030, για την κατασκευή και λειτουργία πάνω από 15 Γιγαβάτ νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

-Δημιουργείται πιλοτικό πλαίσιο για τη χωροθέτηση, εγκατάσταση και λειτουργία πλωτών φωτοβολταϊκών.

Το νομοσχέδιο, όπως εξάλλου υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιλαμβάνει και άλλες «κρίσιμες διατάξεις», όπως ο προσωρινός μηχανισμός επιστροφής μέρους εσόδων αγοράς επόμενης ημέρας.

«Πρόκειται για μία πολύ δραστική θεσμική παρέμβαση, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με την οποία βάζουμε τέλος στην παραγωγή αυξημένων εσόδων -υπερεσόδων ή υπερκερδών- όπως τα λέμε- για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο κ. Σκρέκας και εξήγησε: «Ουσιαστικά, τοποθετούμε και ορίζουμε ένα πλαφόν στην τιμή αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ανάλογα με το πραγματικό κόστος λειτουργίας και ανάλογα με τη φορολογία τους. Έτσι, τη διαφορά από αυτή τη ρυθμιζόμενη οροφή μέχρι την τιμή στη χονδρική αγορά, την ανακτούμε στη βάση και την οδηγούμε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Ουσιαστικά, αυτό επιστρέφει πίσω, μέσα από τις επιδοτήσεις που κάνουμε, απευθείας στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών -είτε είναι νοικοκυριά, είτε είναι επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο, και μετά την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και το πλαφόν που βάζουμε και στην τιμή λιανικής, ερχόμαστε και απορροφούμε το 85% της αύξησης για τα νοικοκυριά, οριζόντια, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, είτε για κύριες, είτε για μη κύριες κατοικίες».

Ο κ. Σκρέκας είπε ότι με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται και ζητήματα για την άμεση μίσθωση, από τον ΔΕΣΦΑ, πλοίου υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα δώσει τη δυνατότητα διπλασιασμού της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας.

 

Facebook Comments